bugGNU GRUB - Bugs: bug #43004, nativedisk aborts Virtualbox VM

 
 

You are not allowed to post comments on this tracker with your current authentication level.

bug #43004: nativedisk aborts Virtualbox VM

Submitted by:  adrian15 <adrian15sgd>
Submitted on:  Sun 17 Aug 2014 03:11:02 AM UTC  
 
Category: Disk & PartitionSeverity: Major
Priority: 5 - NormalItem Group: Software Error
Status: FixedPrivacy: Public
Assigned to: NoneOriginator Name: 
Open/Closed: ClosedRelease: 
Release: Git masterReproducibility: Every Time
Planned Release: 2.02

Mon 06 Mar 2017 08:06:11 PM UTC, comment #2:

Works fine now, just tested.

Vladimir Serbinenko <phcoder>
Project Administrator
Mon 12 Jan 2015 02:45:42 AM UTC, comment #1:

So, this is an update with GIT HEAD.
You even have Virtualbox logs so that you might infer what Virtualbox does not like.

Jessie chroots - Package I installed
--------------------------------------------

python autoconf bison flex unicode libfreetype6-dev

Affected GIT commit
-------------------

bac5d1a64ab4191058a8fd4c05f6b3b339e249e7

Build system
-------------

Jessie from 12 January 2015
Build options

./configure --with-platform=efi at first pass.
./configure --with-platform=pc at second pass.

How do I build and prepare my system
------------------------------------
Make sure no Debian grub package is found in chroot

apt-get remove '.grub.'
Grub2 (efi+pc)) Build and installation

# Make sure we are testing the right revision
mkdir grub_upstream
cd grub_upstream
git clone git://git.savannah.gnu.org/grub.git .
git checkout COMMIT-TO-TEST
# Remove any non git related file - BEGIN
git reset --hard
git clean -f -d
git clean -f -x -d

# Remove any non git related file - END
# Build efi based grub and install it - BEGIN
./autogen.sh && ./configure --enable-grub-mkfont --with-platform=efi && make
# Dont forget to delete any rest of previous installation - BEGIN
sudo rm -rf /usr/local/etc/grub.d/ /usr/local/bin/grub-* /usr/local/share/grub/
# Dont forget to delete any rest of previous installation - END
sudo make install
# Build efi based grub and install it - END
make clean # Prepare for next build
./configure --enable-grub-mkfont --with-platform=pc && make # Prepare for a i386 build
sudo make install # Install i386 build

Super Grub2 Disk build
----------------------
grub-mkrescue --output=/tmp/test1.iso

VM system
----------
Virtualbox 4.3.10 r93012
Enable EFI option is unchecked!
Cdrom drive: super_grub2_disk_2.00s2.iso
Disk 1: Windows 7 and Debian

How to reproduce the bug
-------------------------
If needed press 'c' to go to grub shell.

# Test 1

grub> nativedisk pata ahci
error: no device connected.
error: no device connected.
error: no device connected.
(Virtualbox aborts. You can see Virtualbox log just below).
00:00:24.705222 AHCI#0P0: Canceled read at offset 0 (32768 bytes left) returned rc=VINF_SUCCESS
00:00:25.428764 AHCI#0P0: Canceled write at offset 0 (512 bytes left) returned rc=VINF_SUCCESS

# Test 2 (These are the default modules when you run nativedisk without an argument)

grub> nativedisk pata ahci usbms ohci uhci ehci
error: no device connected.
error: no device connected.
error: no device connected.
error disk `hd96' not found
(Virtualbox aborts. You can see Virtualbox log just below).
00:00:25.632528 OHCI: Software reset
00:00:25.633299 OHCI: USB Operational
00:00:26.521020 AHCI#0P0: Canceled read at offset 0 (32768 bytes left) returned rc=VINF_SUCCESS
00:00:27.247422 AHCI#0P0: Canceled write at offset 0 (512 bytes left) returned rc=VINF_SUCCESS

I'm using Virtualbox 4.3.20 r96996.

adrian15 <adrian15sgd>
Sun 17 Aug 2014 03:11:02 AM UTC, original submission:

Affected GIT commit
-------------------
c291f47b2c003ef6daeafaedd458db838bad6fb8

Build system
-------------

Debian Unstable from 08 August 2014
Build options

./configure --with-platform=efi at first pass.
./configure --with-platform=pc at second pass.

How do I build and prepare my system
------------------------------------
Make sure no Debian grub package is found in chroot

apt-get remove '.grub.'
Grub2 (efi+pc)) Build and installation

# Make sure we are testing the right revision
mkdir grub_upstream
cd grub_upstream
git clone git://git.savannah.gnu.org/grub.git .
git checkout COMMIT-TO-TEST
# Remove any non git related file - BEGIN
git reset --hard
git clean -f -d
git clean -f -x -d
# Remove any non git related file - END
# Build efi based grub and install it - BEGIN
./autogen.sh && ./configure --with-platform=efi && make
# Dont forget to delete any rest of previous installation - BEGIN
sudo rm -rf /usr/local/etc/grub.d/ /usr/local/bin/grub-* /usr/local/share/grub/
# Dont forget to delete any rest of previous installation - END
sudo make install
# Build efi based grub and install it - END
make clean # Prepare for next build
./configure --with-platform=pc && make # Prepare for a i386 build
sudo make install # Install i386 build

Super Grub2 Disk build
----------------------

./supergrub-mkrescue -o="whatever-name.iso"
You can find supergrub-mkrescue source code here:
https://forja.cenatic.es/scm/browser.php?group_id=204
Anyways what it is running is:
grub-mkrescue --output=super_grub2_disk_hybrid_2.00s2.iso /tmp/tmp.As2v1yM9lK
where /tmp/tmp.As2v1yM9lK is a temporary directory with all the extra Super Grub2 Disk files.
Probably running:
grub-mkrescue --output=test.iso /tmp/emptydir/
which needs to output both these messages:
Enabling BIOS support ...
Enabling x86_64-efi support ...
should arise the same results.

VM system
----------

Virtualbox 4.3.10 r93012
Enable EFI option is unchecked!
Cdrom drive: super_grub2_disk_2.00s2.iso
Disk 1: Windows 7
Disk 2: Rescatux USB
Disk 3: SteamOS disk
Disk 4: efi test

How to reproduce the bug
-------------------------

If needed press 'c' to go to grub shell.

grub> nativedisk

What happens then
------------------

I am currently not seeing but I remember to have seen:
`hd96' disk not found

The Virtualbox Virtual Machine aborts (You see aborted next to it). There is no important information in the Virtualbox logs.

More information
-----------------

While doing some more tests with phcoder we have kind of concluded that the problem came from ahci.

Grub probably deals with ahci in a way that no other OS does so... it might be that Virtualbox cannot support that behaviour.

But, actually, more information and testing is needed.

adrian15 <adrian15sgd>

 

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

Carbon-Copy List
  • -unavailable- added by phcoder (Updated the item)
  • -unavailable- added by adrian15sgd (Submitted the item)
  •  

    Do you think this task is very important?
    If so, you can click here to add your encouragement to it.
    This task has 0 encouragements so far.

    Only logged-in users can vote.

     

    Please enter the title of George Orwell's famous dystopian book (it's a date):

     

     

    Follow 3 latest changes.

    Date Changed By Updated Field Previous Value => Replaced By
    Mon 06 Mar 2017 08:06:11 PM UTCphcoderStatusNone=>Fixed
      Open/ClosedOpen=>Closed
    Wed 02 Mar 2016 12:53:03 PM UTCphcoderPlanned ReleaseNone=>2.02

    Back to the top


    Powered by Savane 3.1-cleanup1