bugGNU GRUB - Bugs: bug #59505, nativedisk hangs system

 
 

You are not allowed to post comments on this tracker with your current authentication level.

bug #59505: nativedisk hangs system

Submitted by:  Brian J. Murrell <brian_j_murrell>
Submitted on:  Mon 23 Nov 2020 12:04:54 PM UTC  
 
Category:  Booting Severity:  Major
Priority:  5 - Normal Item Group:  Software Error
Status:  None Privacy:  Public
Assigned to:  None Originator Name: 
Open/Closed:  Open Release: 
Release:  other Reproducibility:  Every Time
Planned Release:  None

Mon 23 Nov 2020 03:19:28 PM UTC, comment #1: 

PCI devices in the machine:

00:00.0 Host bridge [0600]: NVIDIA Corporation MCP79 Host Bridge [10de:0a82] (rev b1)
00:00.1 RAM memory [0500]: NVIDIA Corporation MCP79 Memory Controller [10de:0a88] (rev b1)
00:03.0 ISA bridge [0601]: NVIDIA Corporation MCP79 LPC Bridge [10de:0aad] (rev b3)
00:03.1 RAM memory [0500]: NVIDIA Corporation MCP79 Memory Controller [10de:0aa4] (rev b1)
00:03.2 SMBus [0c05]: NVIDIA Corporation MCP79 SMBus [10de:0aa2] (rev b1)
00:03.3 RAM memory [0500]: NVIDIA Corporation MCP79 Memory Controller [10de:0a89] (rev b1)
00:03.5 Co-processor [0b40]: NVIDIA Corporation MCP79 Co-processor [10de:0aa3] (rev b1)
00:04.0 USB controller [0c03]: NVIDIA Corporation MCP79 OHCI USB 1.1 Controller [10de:0aa5] (rev b1)
00:04.1 USB controller [0c03]: NVIDIA Corporation MCP79 EHCI USB 2.0 Controller [10de:0aa6] (rev b1)
00:08.0 Audio device [0403]: NVIDIA Corporation MCP79 High Definition Audio [10de:0ac0] (rev b1)
00:09.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Bridge [10de:0aab] (rev b1)
00:0a.0 Ethernet controller [0200]: NVIDIA Corporation MCP79 Ethernet [10de:0ab0] (rev b1)
00:0b.0 SATA controller [0106]: NVIDIA Corporation MCP79 AHCI Controller [10de:0ab9] (rev b1)
00:0c.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Express Bridge [10de:0ac4] (rev b1)
00:10.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Express Bridge [10de:0aa0] (rev b1)
00:15.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Express Bridge [10de:0ac6] (rev b1)
00:16.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Express Bridge [10de:0ac7] (rev b1)
00:17.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Express Bridge [10de:0ac7] (rev b1)
00:18.0 PCI bridge [0604]: NVIDIA Corporation MCP79 PCI Express Bridge [10de:0ac7] (rev b1)
03:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation C79 [ION LE] [10de:087e] (rev b1)
05:00.0 Network controller [0280]: Ralink corp. RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe [1814:3090]

USB devices:

Bus 002 Device 003: ID 04f3:0103 Elan Microelectronics Corp. ActiveJet K-2024 Multimedia Keyboard
Bus 001 Device 004: ID 0bda:0159 Realtek Semiconductor Corp. RTS5159 Card Reader Controller
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 067b:2303 Prolific Technology, Inc. PL2303 Serial Port
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

The machine boots from an SD card, not a more traditional SATA/PATA/IDE/etc. disk.

Brian J. Murrell <brian_j_murrell>
Mon 23 Nov 2020 12:04:54 PM UTC, original submission:  

I am using grub2-pc version 2.0.4 as packaged by Fedora 32.

I am trying to get a serial console working using a USB->Serial dongle.

I understand that in order to do that I need to use GRUB's native drivers as the moment GRUB tries to use the USB hardware it loses use of the BIOS disk drivers.

Working at a command-line for the moment, to figure out the steps I do:

grub> insmod nativedisk
grub> nativedisk
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.
error: ../../grub-core/net/net.c:1547:disk `hd0,msdos1' not found.

and then am left with a frozen grub> prompt.  Even ALT-CTRL-DEL doesn't work.

Brian J. Murrell <brian_j_murrell>

 

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

Carbon-Copy List
  • -email is unavailable- added by brian_j_murrell (Submitted the item)
  •  

    Do you think this task is very important?
    If so, you can add your encouragement to it.
    This task has 0 encouragements so far.

    Only logged-in users can vote.

     

     

     

    No changes have been made to this item

    Back to the top


    Powered by Savane 3.6