bugGNU Screen - Bugs: bug #59183, Switching regions with the mouse...

 
 

bug #59183: Switching regions with the mouse fails with wide regions

Submitted by:  None
Submitted on:  Sat 26 Sep 2020 09:12:19 AM UTC  
 
Category:  User Interface Severity:  3 - Normal
Priority:  5 - Normal Status:  None
Privacy:  Public Assigned to:  None
Open/Closed:  Open Release:  4.8.0
Fixed Release:  None Planned Release:  None
Work Required:  None

Add a New Comment (Rich Markup)
   

You are not logged in

Please log in, so followups can be emailed to you.

 

Sat 26 Sep 2020 09:12:19 AM UTC, original submission:  

I'm trying to determine if this is a bug in screen, related to switching regions with the mouse when using a wide monitor.

To reproduce:

    screen
    C-a |                 # vertical split
    C-a TAB               # change focus to new region
    C-a c                 # new window
    C-a : mousetrack on

I can now click with my mouse to move back and forth between the two regions, each with its own window.

However, if I make my terminal emulator window sufficiently wide (either before or after the above procedure),
I can no longer click on the right region/window to activate it.

I can make the two windows have a width of 222 and 223 cols, respectively (as measured by "tput cols"),
by dragging the terminal emulator window to resize it. Soon after that, I can no longer select the righthand region/window
with the mouse.

The most intriguing thing from googling was an old post/patch related to a similar problem with a similar magic number, 223 = 255 - 32.

https://lists.gnu.org/archive/html/screen-devel/2012-07/msg00004.html
https://stackoverflow.com/questions/24700444/gnu-screen-mouse-limitation

I am using iTerm2 and this version of screen, from MacPorts:

    $ screen --version
    Screen version 4.08.00 (GNU) 05-Feb-20

    $ echo $TERM
    xterm-256color

Snippet from screen startup:

    Capabilities:
    +copy +remote-detach +power-detach +multi-attach +multi-user +font +color-256 +utf8 +rxvt +builtin-telnet

I see the same behavior if I use a different terminal emulator (OS X Terminal.app) and/or if I SSH to an Ubuntu 18.04.5 LTS machine and run screen with version

    $ screen --version
    Screen version 4.06.02 (GNU) 23-Oct-17

Anonymous

 

(Note: upload size limit is set to 16384 kB, after insertion of the required escape characters.)

Attach Files:
   
   
Comment:
   

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

CC list is empty

 

Do you think this task is very important?
If so, you can add your encouragement to it.
This task has 0 encouragements so far.

Only logged-in users can vote.

 

 

 

No changes have been made to this item

Back to the top


Powered by Savane 3.6