/[glms]/glms/mcc.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/mcc.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.5 by gazza, Fri Jan 24 18:53:10 2003 UTC revision 1.6 by gazza, Tue Jan 28 08:46:35 2003 UTC
# Line 39  In sectie \ref{im:bootloader} op bladzij Line 39  In sectie \ref{im:bootloader} op bladzij
39    
40  \pixfig[ht]{./desktop/mcc03}{width=8cm}{mcc03}{Bootloader configuratie.}  \pixfig[ht]{./desktop/mcc03}{width=8cm}{mcc03}{Bootloader configuratie.}
41    
42  Bij de keuzemogelijkheid \engels{Boot device} kunnen we \commando{/dev/fd0} kiezen. Dit is de floppy. Op die manier is het mogelijk om rechtstreeks het systeem op te starten vanaf floppy. De MBR wordt hierbij overgeslaan. Handig wanneer we van plan zijn om windows te installeren na \gl. Windows overschrijft namelijk de MBR zodat we niet meer binnen kunnen in het \gl systeem. Met die floppy dus wel. E\'en keer binnen, kan daar de MBR weer aangepast worden door nu \commando{/dev/hda} te kiezen bij het configureren van de bootloader.  Bij de keuzemogelijkheid \engels{Boot device} kunnen we \file{/dev/fd0} kiezen. Dit is de floppy. Op die manier is het mogelijk om rechtstreeks het systeem op te starten vanaf floppy. De MBR wordt hierbij overgeslaan. Handig wanneer we van plan zijn om windows te installeren na \gl. Windows overschrijft namelijk de MBR zodat we niet meer binnen kunnen in het \gl systeem. Met die floppy dus wel. E\'en keer binnen, kan daar de MBR weer aangepast worden door nu \file{/dev/hda} te kiezen bij het configureren van de bootloader.
43    
44  De rest van de opties zijn gelijk aan die beschreven in sectie \ref{im:bootloader}.  De rest van de opties zijn gelijk aan die beschreven in sectie \ref{im:bootloader}.
45    
# Line 53  Die \engels{auto install} floppy is ook Line 53  Die \engels{auto install} floppy is ook
53    
54  \section{Hardware}  \section{Hardware}
55    
56  Door rechts in de het mcc op \engels{Hardware} te klikken, komen we terecht op een subscherm waar al de hardware kan ingesteld worden. De meeste items veranderen iets aan de X configuratiefile \commando{/etc/X11/XF86Config-4} (of in het geval we een versie van X gebruikt lager dan 4: \commando{/etc/X11/XF86Config}). We zorgen er dus voor dat we een backup hebben van deze file. Moest door het prutsen aan de instellingen, X niet meer werken, dan kan in de console altijd de oude X configuratiefile terugplaatst worden.  Door rechts in de het mcc op \engels{Hardware} te klikken, komen we terecht op een subscherm waar al de hardware kan ingesteld worden. De meeste items veranderen iets aan de X configuratiefile \file{/etc/X11/XF86Config-4} (of in het geval we een versie van X gebruikt lager dan 4: \file{/etc/X11/XF86Config}). We zorgen er dus voor dat we een backup hebben van deze file. Moest door het prutsen aan de instellingen, X niet meer werken, dan kan in de console altijd de oude X configuratiefile terugplaatst worden.
57    
58  \subsection{Hardware List}  \subsection{Hardware List}
59    
# Line 142  Hiermee kunnen scanners ge\"installeerd Line 142  Hiermee kunnen scanners ge\"installeerd
142  Dit is het volgende belangrijke deel van het mcc. Hier wordt alles met betrekking tot de opslagmedia (harde schijven) geregeld. Vooraleer schijven kunnen lezen en/of beschrijven, moeten we ze \begrip{mounten}, zoals uitgelegd in sectie \ref{im:mounten} op bladzijde \pageref{im:mounten}.  Dit is het volgende belangrijke deel van het mcc. Hier wordt alles met betrekking tot de opslagmedia (harde schijven) geregeld. Vooraleer schijven kunnen lezen en/of beschrijven, moeten we ze \begrip{mounten}, zoals uitgelegd in sectie \ref{im:mounten} op bladzijde \pageref{im:mounten}.
143    
144  \index{mounten}  \index{mounten}
145  Mounten gebeurt met het commando \commando{mount -t type device dir}. Hierbij staat \commando{type} voor het het soort bestandssysteem (dos, ext2, ext3\ldots), \commando{device} voor de hardware (bijvoorbeeld \commando{/dev/hdc} voor de CD-ROM) en \commando{dir} voor de directory waarin het nieuwe filesysteem beschikbaar moet zijn. Sla er anders de \engels{man-page} van \commando{mount} eens op na.  Mounten gebeurt met het commando \commando{mount -t type device dir}. Hierbij staat \commando{type} voor het het soort bestandssysteem (dos, ext2, ext3\ldots), \commando{device} voor de hardware (bijvoorbeeld \file{/dev/hdc} voor de CD-ROM) en \file{dir} voor de directory waarin het nieuwe filesysteem beschikbaar moet zijn. Sla er anders de \engels{man-page} van \commando{mount} eens op na.
146    
147  \index{mtab}  \index{mtab}
148  De gemounte devices worden opgesomd in het bestand \commando{/etc/mtab}. Hierin houdt het systeem bij wat allemaal waar gemount werd.  De gemounte devices worden opgesomd in het bestand \file{/etc/mtab}. Hierin houdt het systeem bij wat allemaal waar gemount werd.
149    
150  \index{fstab}  \index{fstab}
151  Doordat het lastig is om telkens dat lange commando \commando{mount -t type device dir} te geven, is er een file (\commando{/etc/fstab}) waarin alle opties van de veel gemounte systemen worden bijgehouden. Op die manier kan het mounten vereenvoudigd worden tot: \commando{mount dir}. Bijvoorbeeld:\\  Doordat het lastig is om telkens dat lange commando \commando{mount -t type device dir} te geven, is er een file (\file{/etc/fstab}) waarin alle opties van de veel gemounte systemen worden bijgehouden. Op die manier kan het mounten vereenvoudigd worden tot: \commando{mount dir}. Bijvoorbeeld:\\
152  \commando{mount -t auto /dev/cdrom /mnt/cdrom}\\  \commando{mount -t auto /dev/cdrom /mnt/cdrom}\\
153  wordt\\  wordt\\
154  \commando{mount /mnt/cdrom}\\  \commando{mount /mnt/cdrom}\\
155  wanneer de juiste lijn in de \commando{fstab} file te vinden is.  wanneer de juiste lijn in de \file{fstab} file te vinden is.
156    
157  De \commando{fstab} file bevat voor elk filesysteem (moet niet noodzakelijk lokaal zijn, ook mounten van netwerkschijven wordt hierin beschreven) een lijn, waarin zes delen te onderschijden zijn. Deze delen worden gescheiden door spaties of tabs. De verschillende velden worden hierna kort toegelicht:  De \file{fstab} file bevat voor elk filesysteem (moet niet noodzakelijk lokaal zijn, ook mounten van netwerkschijven wordt hierin beschreven) een lijn, waarin zes delen te onderschijden zijn. Deze delen worden gescheiden door spaties of tabs. De verschillende velden worden hierna kort toegelicht:
158  \begin{enumerate}  \begin{enumerate}
159  \item Dit beschrijft wat moet gemount worden. Bijvoorbeeld \commando{/dev/cdrom} of \commando{/dev/fd0} voor het mounten van de CD-ROM respectievelijk de floppy. Kan ook een netwerklocatie zijn.  \item Dit beschrijft wat moet gemount worden. Bijvoorbeeld \file{/dev/cdrom} of \file{/dev/fd0} voor het mounten van de CD-ROM respectievelijk de floppy. Kan ook een netwerklocatie zijn.
160  \item Het tweede veld bevat de plaats waar het te mounten systeem moet gehangen worden. Bijvoorbeeld \commando{/mnt/cdrom} of \commando{/mnt/floppy}.  \item Het tweede veld bevat de plaats waar het te mounten systeem moet gehangen worden. Bijvoorbeeld \file{/mnt/cdrom} of \file{/mnt/floppy}.
161  \item Hier komt het type filesysteem dat gemount moet worden. Voor CD-ROM en floppy staat dit op \commando{auto}, voor de harde schijf bijvoorbeeld op \commando{ext3}.  \item Hier komt het type filesysteem dat gemount moet worden. Voor CD-ROM en floppy staat dit op \engels{auto}, voor de harde schijf bijvoorbeeld op \engels{ext3}.
162  \item In het vierde veld worden de opties megegeven, gescheiden door komma's (zonder spaties!). Voorbeelden van opties zijn (we geven hier zeker niet alle opties weer, hiervoor wordt de lezer verwezen naar de man-pages van \commando{fstab} en \commando{mount}):  \item In het vierde veld worden de opties megegeven, gescheiden door komma's (zonder spaties!). Voorbeelden van opties zijn (we geven hier zeker niet alle opties weer, hiervoor wordt de lezer verwezen naar de man-pages van \file{fstab} en \commando{mount}):
163          \begin{itemize}          \begin{itemize}
164          \item \begrip{nouser}. Een gewone gebruiker kan het desbetreffende filesysteem niet mounten. Dit is default zo. Alleen de root kan filesystemen mounten.          \item \begrip{nouser}. Een gewone gebruiker kan het desbetreffende filesysteem niet mounten. Dit is default zo. Alleen de root kan filesystemen mounten.
165          \item \begrip{user}. Gewone gebruikers kunnen het filesysteem mounten. Dit staat standaard bij de CD-ROM en bij de floppy, zodat iedereen CD-ROM's en floppy's kan gebruiken.          \item \begrip{user}. Gewone gebruikers kunnen het filesysteem mounten. Dit staat standaard bij de CD-ROM en bij de floppy, zodat iedereen CD-ROM's en floppy's kan gebruiken.
166          \item \begrip{noauto} Het filesysteem wordt niet gemount wanneer het commando \commando{mount -a} wordt gegeven (dit is bij het booten, om alle schijven beschikbaar te stellen). Deze optie is typisch weer te vinden bij de CD-ROM en de floppy.          \item \begrip{noauto} Het filesysteem wordt niet gemount wanneer het commando \commando{mount -a} wordt gegeven (dit is bij het booten, om alle schijven beschikbaar te stellen). Deze optie is typisch weer te vinden bij de CD-ROM en de floppy.
167          \item \begrip{uid}=waarde. Bepaalt de bezitter (user) van de gemounte files. Elke user heeft een unieke \begrip{id} op een Unix systeem. Voor de computer is elke user gewoon een nummer. Dit nummer kan achterhaald worden met het commando \commando{id}. We krijgen er het groepsnummer en de groepen waartoe we behoren, gratis bij.          \item \begrip{uid}=waarde. Bepaalt de bezitter (user) van de gemounte files. Elke user heeft een unieke \begrip{id} op een Unix systeem. Voor de computer is elke user gewoon een nummer. Dit nummer kan achterhaald worden met het commando \commando{id}. We krijgen er het groepsnummer en de groepen waartoe we behoren, gratis bij.
168          \item \begrip{gid}=waarde. Bepaalt de groep van de gemounte files.          \item \begrip{gid}=waarde. Bepaalt de groep van de gemounte files.
169          \item \begrip{umask}=waarde. Zet de permissies van het filesysteem. De umask voor gemounte fat32 partities is onder Mandrake default gelijk aan 222. Dit betekent dat de files zelf de permissies 555 hebben (iedereen kan lezen en uitvoeren maar niemand kan schrijven). Dit is nogal lastig indien we bestanden naar Windows willen copi\"eren. Dat lukt niet. Door in \commando{/etc/fstab} de optie \commando{umask=000} toe te voegen, kan iedereen op de gemounte Windowspartitie schrijven. Merk op dat dit bij \begrip{NTFS} niet werkt. \gl kan niet schrijven in NTFS filesystemen.          \item \begrip{umask}=waarde. Zet de permissies van het filesysteem. De umask voor gemounte fat32 partities is onder Mandrake default gelijk aan 222. Dit betekent dat de files zelf de permissies 555 hebben (iedereen kan lezen en uitvoeren maar niemand kan schrijven). Dit is nogal lastig indien we bestanden naar Windows willen copi\"eren. Dat lukt niet. Door in \file{/etc/fstab} de optie \commando{umask=000} toe te voegen, kan iedereen op de gemounte Windowspartitie schrijven. Merk op dat dit bij \begrip{NTFS} niet werkt. \gl kan niet schrijven in NTFS filesystemen.
170          \end{itemize}          \end{itemize}
171  \item Het vijfde veld geeft weer of het filesysteem moet gedumpt worden. Laat dit maar op de defaultwaarden staan.  \item Het vijfde veld geeft weer of het filesysteem moet gedumpt worden. Laat dit maar op de defaultwaarden staan.
172  \item Het laatste veld geeft weer in welke volgorde de verschillende filesystemen moeten getchecked worden. Het root filesysteem krijgt de waarde 1 (zodat dit als eerste nagegkeken wordt), de andere filesystemen 2 of 0 indien geen check gewenst is. Laat dit ook maar op defaultwaarden staan.  \item Het laatste veld geeft weer in welke volgorde de verschillende filesystemen moeten getchecked worden. Het root filesysteem krijgt de waarde 1 (zodat dit als eerste nagegkeken wordt), de andere filesystemen 2 of 0 indien geen check gewenst is. Laat dit ook maar op defaultwaarden staan.
# Line 190  E\'en van de weinige dingen waarvoor \gl Line 190  E\'en van de weinige dingen waarvoor \gl
190  Door in het mcc te klikken op \engels{Mount points} en dan op \engels{CD-ROM} komen we terecht in een scherm zoals weergegeven in figuur \ref{mcc11} waarin we verschillende dingen kunnen instellen:  Door in het mcc te klikken op \engels{Mount points} en dan op \engels{CD-ROM} komen we terecht in een scherm zoals weergegeven in figuur \ref{mcc11} waarin we verschillende dingen kunnen instellen:
191  \begin{itemize}  \begin{itemize}
192  \item \engels{Mount point} laat toe om het mount point opnieuw in te stellen.  \item \engels{Mount point} laat toe om het mount point opnieuw in te stellen.
193  \item \engels{Options} laat toe om de verschillende opties die bij het mounten kunnen megegeven worden (het vierde veld van \commando{/etc/fstab}), in te stellen. Hieronder kan ook de supermount aan of afgezet worden (zie sectie \ref{im:mounten}).  \item \engels{Options} laat toe om de verschillende opties die bij het mounten kunnen megegeven worden (het vierde veld van \file{/etc/fstab}), in te stellen. Hieronder kan ook de supermount aan of afgezet worden (zie sectie \ref{im:mounten}).
194  \item \engels{Type} laat toe om aan te geven welk filesysteem de CD-ROM bevat (derde veld van \commando{/etc/fstab}). Laat dit voor de CD-ROM maar op \engels{auto} staan.  \item \engels{Type} laat toe om aan te geven welk filesysteem de CD-ROM bevat (derde veld van \file{/etc/fstab}). Laat dit voor de CD-ROM maar op \engels{auto} staan.
195  \end{itemize}  \end{itemize}
196    
197  \pixfig[ht]{./desktop/mcc11}{width=10cm}{mcc11}{Het scherm waarin verschillende eigenschappen van de CD-ROM drive kunnen ingesteld worden.}  \pixfig[ht]{./desktop/mcc11}{width=10cm}{mcc11}{Het scherm waarin verschillende eigenschappen van de CD-ROM drive kunnen ingesteld worden.}
# Line 207  Hoewel hier niets van is weer te vinden Line 207  Hoewel hier niets van is weer te vinden
207  De nieuwste kernels, en zeker de laatste Mandrake komen standaard met  De nieuwste kernels, en zeker de laatste Mandrake komen standaard met
208  USB-ondersteuning. We dienen ons hierover alvast geen zorgen te maken.  USB-ondersteuning. We dienen ons hierover alvast geen zorgen te maken.
209  Het eerste dat we doen is een dir aanmaken waarin we onze zip-drive  Het eerste dat we doen is een dir aanmaken waarin we onze zip-drive
210  willen mounten. Voor ons wordt dit \commando{/mnt/usbzip}. We voegen  willen mounten. Voor ons wordt dit \file{/mnt/usbzip}. We voegen
211  vervolgens de volgende regel  vervolgens de volgende regel
212  toe in het bestand \commando{/etc/fstab}:\\  toe in het bestand \file{/etc/fstab}:\\
213  \commando{/dev/sda4 /mnt/usbzip vfat noauto,user 0 0}  \commando{/dev/sda4 /mnt/usbzip vfat noauto,user 0 0}
214    
215  We zullen  We zullen
216  altijd eerst een diskette in de drive steken, alvorens het toestel te  altijd eerst een diskette in de drive steken, alvorens het toestel te
217  mounten op de volgende manier: \com{mount /mnt/usbzip}. Nu kunnen we  mounten op de volgende manier: \com{mount /mnt/usbzip}. Nu kunnen we
218  de diskette gebruiken zoals eender welke harde schijf, floppy of  de diskette gebruiken zoals eender welke harde schijf, floppy of
219  cdrom, met de welbekende commando's zoals \com{ls}, \com{cd},  CD-ROM, met de welbekende commando's zoals \com{ls}, \com{cd},
220  \com{cp}.  Om de diskette uit de drive te halen moeten we  \com{cp}.  Om de diskette uit de drive te halen moeten we
221  eerst unmounten: \com{umount /mnt/usbzip}.  Indien we het programma  eerst unmounten: \com{umount /mnt/usbzip}.  Indien we het programma
222  \begrip{eject} hebben geinstalleerd, kunnen we met \com{eject /mnt/usbzip}  \begrip{eject} hebben geinstalleerd, kunnen we met \com{eject /mnt/usbzip}
223  de diskette verwijderen uit de drive.  de diskette verwijderen uit de drive.
224        
225  We kunnen ook gebruik maken van de software meegeleverd met de  We kunnen ook gebruik maken van de software meegeleverd met de
226  zip-drive. Ook dan moeten we \commando{/etc/fstab} aanpassen en een mountdir  zip-drive. Ook dan moeten we \file{/etc/fstab} aanpassen en een mountdir
227  aanmaken. Op de cdrom vinden we onder \commando{../iomegaware/linux/tools}  aanmaken. Op de CD-ROM vinden we onder \file{../iomegaware/linux/tools}
228  het programma \commando{iw}. Dit copieren we naar onze  het programma \file{iw}. Dit copieren we naar onze
229  homedir.  In dezelfde dir als die waarin \commando{iw} zich bevindt, vinden we ook \commando{cli.html} met een  homedir.  In dezelfde dir als die waarin \file{iw} zich bevindt, vinden we ook \file{cli.html} met een
230  samenvatting van de commando's. We beschikken enkel over een  samenvatting van de commando's. We beschikken enkel over een
231  commandline bij het gebruik van onze zip-drive.  commandline bij het gebruik van onze zip-drive.
232    
233  Indien we ons in dezelfe dir als \commando{iw} bevinden (in ons geval dus de  Indien we ons in dezelfe dir als \file{iw} bevinden (in ons geval dus de
234  homedir, naarwaar \commando{iw} gecopieerd werd), volstaat het het volgende commando  homedir, naarwaar \file{iw} gecopieerd werd), volstaat het het volgende commando
235  om de zip-diskette te mounten:  \com{./iw -m /dev/sda4 -mp /mnt/usbzip/}.  om de zip-diskette te mounten:  \com{./iw -m /dev/sda4 -mp /mnt/usbzip/}.
236  Om te unmounten, met tevens als gevolg dat de diskette  Om te unmounten, met tevens als gevolg dat de diskette
237  wordt uitgeworpen, doen we hetvolgende: \com{iw -u /dev/sda4}. Het  wordt uitgeworpen, doen we hetvolgende: \com{iw -u /dev/sda4}. Het
# Line 435  Als goede sysadmin wensen we geregeld ba Line 435  Als goede sysadmin wensen we geregeld ba
435    
436  Hier gebeurt het beheer van de software op ons systeems ge\"installeerd. We kunnen vier dingen doen: software installeren, software verwijderen, software updaten en softwarebronnen aangeven. Maar eerst een beetje achtergronduitleg over package management.  Hier gebeurt het beheer van de software op ons systeems ge\"installeerd. We kunnen vier dingen doen: software installeren, software verwijderen, software updaten en softwarebronnen aangeven. Maar eerst een beetje achtergronduitleg over package management.
437    
438  \subsection{Package management}  \subsection{Package management \label{mcc:packagemanagement}}
439    
440  \subsubsection{RPM}  \subsubsection{RPM}
441  \index{rpm}  \index{rpm}
# Line 529  Wij kiezen hier voor het toevoegen van e Line 529  Wij kiezen hier voor het toevoegen van e
529  \pixfig[ht]{./desktop/mcc20}{width=12cm}{mcc20}{Een nieuwe ftp-bron voor software ingeven.}  \pixfig[ht]{./desktop/mcc20}{width=12cm}{mcc20}{Een nieuwe ftp-bron voor software ingeven.}
530    
531  \begin{description}  \begin{description}
532  \item{Name.} De naam die we aan deze softwarebron willen geven. Mag gelijk wat zijn. In dit geval kiezen we voor `\engels{belnet}'.  \item[Name.] De naam die we aan deze softwarebron willen geven. Mag gelijk wat zijn. In dit geval kiezen we voor `\engels{belnet}'.
533  \item{URL.} De plaats waar de rpms zich bevinden. In het geval van de belnetserver is dit:  \item[URL.] De plaats waar de rpms zich bevinden. In het geval van de belnetserver is dit:
534          \begin{lijst}          \begin{lijst}
535  ftp://ftp.belnet.be/packages/mandrake/9.0/i586/Mandrake/RPMS  ftp://ftp.belnet.be/packages/mandrake/9.0/i586/Mandrake/RPMS
536          \end{lijst}          \end{lijst}
537  \item{Relative path to synthesis/hd list.} Dit is de plaats op de belnetserver waar de database waarin de verschillende packages beschreven worden, te vinden is. Dit pad moet relatief opgegeven worden tegenover de url. Vandaar dat het:  \item[Relative path to synthesis/hd list.] Dit is de plaats op de belnetserver waar de database waarin de verschillende packages beschreven worden, te vinden is. Dit pad moet relatief opgegeven worden tegenover de url. Vandaar dat het:
538          \begin{lijst}          \begin{lijst}
539  ../base/hdlist.cz  ../base/hdlist.cz
540          \end{lijst}          \end{lijst}

Legend:
Removed from v.1.5  
changed lines
  Added in v.1.6

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26