/[glms]/glms/mcc.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/mcc.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.3 by gazza, Fri Jan 17 10:48:17 2003 UTC revision 1.4 by gazza, Wed Jan 22 13:37:03 2003 UTC
# Line 383  Hier gebeurt alles met betrekking tot de Line 383  Hier gebeurt alles met betrekking tot de
383    
384  \subsection{Date \& Time}  \subsection{Date \& Time}
385    
386  Hier kan de datum en de tijd juist gezet worden.  Hier kan de datum en de tijd aangepast worden.
387    
388  \subsection{Logs}  \subsection{Logs}
389    
# Line 425  Dit dient om in te stellen welke program Line 425  Dit dient om in te stellen welke program
425    
426  Als goede sysadmin wensen we geregeld backups te nemen. Dit kan hier gebeuren. We kunnen vier dingen doen:  Als goede sysadmin wensen we geregeld backups te nemen. Dit kan hier gebeuren. We kunnen vier dingen doen:
427  \begin{description}  \begin{description}
428  \item[Wizard configuration.] Hoe en wat we backuppen, wordt via een wizard ingesteld. Is zeer intuitief. We kunnen kiezen om alleen het systeem te backuppen of ook bepaalde users. Daarna moeten we vermelden waar de backupfiles worden opgeslaan (en dit configureren door bij de geselecteerde manieren op \engels{configure} te klikken\footnote{Op ons gebruikte systeem lukte dat configureren niet hier, we moesten hiervoor naar het deeltje \engels{Advanced Configuration} gaan en dan verder op \engels{Where} \vo \engels{HardDrive/NFS}. Daar konden we de instellingen dan \engels{saven}.}). Het is perfect mogelijk om dit op een netwerkcomputer te doen, via ssh of ftp (dit laatste is echter af te raden om veiligheidsredenen).  \item[Wizard configuration.] Hoe en wat we backuppen, wordt via een wizard ingesteld. Is zeer intuitief. We kunnen kiezen om alleen het systeem te backuppen of ook bepaalde users. Daarna moeten we vermelden waar de backupfiles worden opgeslaan (en dit configureren door bij de geselecteerde manieren op \engels{configure} te klikken\footnote{Op ons gebruikte systeem lukte dat configureren hier niet, we moesten hiervoor naar \engels{Advanced Configuration} gaan en dan verder op \engels{Where} \vo \engels{HardDrive/NFS}. Daar konden we de instellingen dan \engels{saven}.}). Het is perfect mogelijk om dit op een netwerkcomputer te doen, via ssh of ftp (dit laatste is echter af te raden om veiligheidsredenen).
429  \item[Advanced Configuration.] Hier hebben we meer mogelijkheden om dingen fijn te regelen. We kunnen bijvoorbeeld bestand per bestand kiezen of we het wensen te backuppen.  \item[Advanced Configuration.] Hier hebben we meer mogelijkheden om dingen fijn te regelen. We kunnen bijvoorbeeld bestand per bestand kiezen of we het wensen te backuppen.
430    \item[Backup now.] Hier kunnen we het backupproces lanceren en ook de configuratie bekijken i.e. wat waar wordt gebackupt.
431    \item[Restore.] Het knopje dat we liefts zo weinig mogelijk gebruiken. Hier moeten we zijn wanneer we een backup wensen terug te plaatsen.
432    \end{description}
433    
434    \section{Software management}
435    
436    Hier gebeurt het beheer van de software op ons systeems ge\"installeerd. We kunnen vier dingen doen: software installeren, software verwijderen, software updaten en softwarebronnen aangeven.
437    
438    Voor het beheer van programma's (onder \gl veelal \begrip{packages} genaamd) wordt bij Mandrake gebruikt gemaakt van het \begrip{rpm} formaat \footnote{Een ander formaat is \engels{deb}, gebruikt in de Debian distributie.}. Rpm is een programma waarmee rpm-installatiefiles (waaraan typisch de extensie \com{.rpm} wordt toegekend) kunnen ge\"installeerd worden. Rpm-files zijn een soort installallatiebestanden. Zij bevatten vooreerst het programma dat ge\"installeerd moet worden. Daarnaast is er meta-informatie over die programmabestanden: onder andere een korte beschrijving van wat die package doe en welke andere packages nodig zijn om het programma te laten lopen.
439    
440    Een rpm-package installeren, respectievelijk verwijderen, gebeurt met het commando:
441    \begin{lijst}
442    rpm -ivh package-die-we-wensen-te-installeren-1.13.4.i368.rpm
443    rpm -e package-die-we-wensen-te-verwijderen
444    \end{lijst}
445    Er bestaan nog een hele resem opties. Voor meer uitleg verwijzen we naar \commando{man rpm}.
446    
447    Door Mandrake werd een een grafische omgeving gebouwd rond het rpm-mechanisme. We hoeven ons dus geen zorgen te maken om al die duistere opties.
448    
449    \subsection{Install software}
450    
451    Wanneer we op \engels{Install software} klikken, komen we terecht in een venster zoals weergegeven in figuur \ref{mcc17}. Er kan gekozen worden hoe de packages moeten weergegeven worden: gesorteerd volgens Mandrake zijn eigen idee (\engels{Mandrake choices}, alfabetisch (\engels{All packages, alphabetical}) of volgens ons eigen idee (\engels{All packages, by group}). Door bij dit laatste eens op \engels{by group} te klikken, zien we dat we ook volgens andere criteria kunnen laten rangschikken.
452    
453    \pixfig[ht]{./desktop/mcc17}{width=12cm}{mcc17}{Hier kunnen we packages selecteren om te installeren.}
454    
455    Wanneer we de naam van een bepaald package kennen, kunnen we er expliciet naar zoeken door in het veld bovenaan die naam in te vullen en op \engels{search} te klikken. Door te klikken op het pull-down menu juist voor het zoekveld kunnen we kijken of die naam voorkomt in:
456    \begin{itemize}
457    \item de naam van een bepaalde package (\engels{in names}).
458    \item de beschrijving van een package (\engels{in description}). Elk rpm-bestand bevat namelijk een beschrijving van wat die package doet. Het is die beschrijving die verschijnt wanneer we op een package klikken.
459    \item andere bestanden van de rpm-file. Deze optie zoekt nog breder dan de voorgaande. We gebruiken dit wanneer de twee vorige opties geen (of niet voldoende) resultaten gaven.
460    \end{itemize}
461    
462    Om een package te installeren, vinken we het aan en klikken op \engels{Install}. Er zal dan eventueel gevraagd worden om \'e\'en van de drie installatie-CD-ROM's.
463    
464    \subsection{Remove software}
465    
466    Geeft hetzelfde venster als bij \engels{Install software}. Hier worden echter de packages getoond die op ons systeem ge\"installeerd staan. We kunnen zoeken naar een package die we wensen te verwijderen, het selecteren en op \engels{Remove} klikken om het te verwijderen.
467    
468    \subsection{Mandrake update}
469    
470    Door hierop te klikken, kunnen we onze software updaten door recentere versies op te halen op het internet (het spreekt dus vanzelf dat hiervoor een internetconnectie noodzakelijk is\footnote{Hoewel het ook mogelijk moet zijn om manueel de \engels{update source} in te stellen\ldots}).
471    
472    Vooreerst wordt contact opgenomen met de Mandrake website om een lijst van mirrors te bekomen (een uitleg over mirrors is weer te vinden op bladzijde \pageref{im:updates}). Hieruit selecteren we dan een mirror dicht bij huis.
473    
474    Door het mcc wordt dan contact opgenomen met die mirror, waarna we een lijst voorgeschoteld krijgen met alle packages ge\"installeerd op ons systeem, waarvoor een update beschikbaar is.
475    
476    We selecteren degenen die we wensen te updaten en klikken op \engels{Install}. De geselecteerde packages worden dan geupdated.
477    
478    \subsection{Software sources manager}
479    
480    Hier kunnen we opgeven welke bronnen van software moeten gebruikt worden. Het openingsvenster geeft iets in de aard van figuur \ref{mcc18}.
481    
482    \pixfig[ht]{./desktop/mcc18}{width=7.5cm}{mcc18}{De verschillende plaatsen waar het mcc moet zoeken naar beschikbare rpms.}
483    
484    De drie CD's gebruikt tijdens de installatie staan weergegeven, samen met de plaats waar updates moeten gezocht worden (\engels{update source} in figuur \ref{mcc18}) en een extra ftp-site, in dit geval Belnet.
485    
486    We kunnen de verschillende bronnen selectief aan- of afzetten door ze aan of af te vinken in de colom \engels{Enabled?}. Dit laat bijvoorbeeld toe om het netwerk te gebruiken indien de computer met het netwerk verbonden is, en de CD's wanneer we zonder netwerk zitten. Een package installeren via netwerk is namelijk veel gemakkelijker dat via CD: we moeten die CD niet gaan zoeken en in het station steken\footnote{Jaja, luiheid is de motor van de vooruitgang :-)}.
487    
488    Een nieuwe (netwerk)locate toevoegen, doen we als volgt. We klikken op \engels{Add}. We komen dan in een scherm terecht, zoals weergegeven in figuur \ref{mcc19}.
489    
490    \pixfig[ht]{./desktop/mcc19}{width=12cm}{mcc19}{Het scherm waarin we nieuwe bronnen voor software kunnen in ingeven.}
491    
492    Verschillende soorten bronnen kunnen ingegeven worden:
493    \begin{description}
494    \item[Local files.] Indien we rpm-bestanden manueel naar een bepaalde directory downloaden en wensen te installeren via het mcc, dan moeten we hier die directory als een extra packagebron defini\"eren.
495    \item[FTP server.] Dit is wanneer we als bron een ftp-server wensen in te stellen.
496    \item[HTTP server.] Analoog aan een ftp-server, maar nu via http.
497    \item[Removable device.] Een extra CD-ROM of floppy kan ook als packagebron dienst doen. Dit moet ook geselecteerd worden wanneer we tijdens de installatie slechts de eerste CD-ROM gebruiken en achteraf de twee anderen als softwarebron willen toevoegen.
498    \item[Security updates.] Een bron defini\"eren voor security updates kan dus ook hier gebeuren.
499  \end{description}  \end{description}
500    
501    Wij kiezen hier voor het toevoegen van een ftb-site. We noemen deze nieuwe bron `belnet'.
502    

Legend:
Removed from v.1.3  
changed lines
  Added in v.1.4

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26