/[glms]/glms/mcc.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/mcc.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.1 by gazza, Thu Jan 2 08:22:03 2003 UTC revision 1.2 by gazza, Wed Jan 15 17:10:45 2003 UTC
# Line 81  Hier kunnen we opnieuw defini\"eren welk Line 81  Hier kunnen we opnieuw defini\"eren welk
81    
82  De muis kan hier ingesteld worden. Let echter op. Het besturen van mcc zonder muis is onmogelijk. Hier aan de muis zitten prutsen kan soms fatale gevolgen hebben. Zorg er dus voor dat er zeker een backup van de X configuratiefile bestaat.  De muis kan hier ingesteld worden. Let echter op. Het besturen van mcc zonder muis is onmogelijk. Hier aan de muis zitten prutsen kan soms fatale gevolgen hebben. Zorg er dus voor dat er zeker een backup van de X configuratiefile bestaat.
83    
84  \subsection{Printer}  \subsection{Printer \label{mcc:printer}}
85    
86  \index{printer}  \index{printer}
87    
# Line 125  De instellingen van reeds bestaande prin Line 125  De instellingen van reeds bestaande prin
125  \item[Printer connection type.] Hoe de printer verbonden is met de computer: parallelle poort, netwerk en indien netwerk wat voor protocol (samba, lpr\ldots).  \item[Printer connection type.] Hoe de printer verbonden is met de computer: parallelle poort, netwerk en indien netwerk wat voor protocol (samba, lpr\ldots).
126  \item[Printer name, description, location.] Hier kan een naam en een (plaats)beschrijving gegeven worden. Heeft geen enkele invloed op het juist werken van de printer (begin echter niet alle printers dezelfde naam te geven :-)).  \item[Printer name, description, location.] Hier kan een naam en een (plaats)beschrijving gegeven worden. Heeft geen enkele invloed op het juist werken van de printer (begin echter niet alle printers dezelfde naam te geven :-)).
127  \item[Printer manufacturer, model, driver.] Hier kunnen het type printer en de te gebruiken drivers ingegeven worden. Is cruciaal voor de goede werking van de printer.  \item[Printer manufacturer, model, driver.] Hier kunnen het type printer en de te gebruiken drivers ingegeven worden. Is cruciaal voor de goede werking van de printer.
128  \item[Printer options.] Opties van de printer. Bijvoorbeeld pagina grootte, resolutie, kwaliteit (\engels{economy mode} stel je hier in), inkt type (kleur of niet), welk soort papier\ldots afhankelijk van welke opties onze printer ondersteunt.  \item[Printer options.] Opties van de printer. Bijvoorbeeld pagina grootte, resolutie, kwaliteit (\engels{economy mode} wordt hier ingesteld), inkt type (kleur of niet), welk soort papier\ldots afhankelijk van welke opties onze printer ondersteunt.
129  \item[Print test pages.] Ja, inderdaad om standaardtestpaginas af te drukken.  \item[Print test pages.] Ja, inderdaad om standaardtestpaginas af te drukken.
130  \item[Know how to use this printer.] Geeft een hele uitleg over hoe je de desbetreffende printer kan gebruiken.  \item[Know how to use this printer.] Geeft een hele uitleg over hoe de desbetreffende printer kan gebruikt worden.
131  \item[Remove printer.] Om de printer te verwijderen.  \item[Remove printer.] Om de printer te verwijderen.
132  \end{description}  \end{description}
133    
# Line 137  De instellingen van reeds bestaande prin Line 137  De instellingen van reeds bestaande prin
137    
138  Hiermee kunnen scanners ge\"installeerd worden. De procedure is analoog aan die voor de printers. Doordat scanners echter veel minder belangrijk zijn dan printers, worden relatief weinig scanners ondersteund.  Hiermee kunnen scanners ge\"installeerd worden. De procedure is analoog aan die voor de printers. Doordat scanners echter veel minder belangrijk zijn dan printers, worden relatief weinig scanners ondersteund.
139    
140  \section{Mount points}  \section{Mount points \label{mcc:mounten} \label{mcc:umask}}
141    
142  Dit is het volgende belangrijke deel van het mcc. Hier wordt alles met betrekking tot de opslagmedia (harde schijven) geregeld. Vooraleer schijven kunnen lezen en/of beschrijven, moeten we ze \begrip{mounten}, zoals uitgelegd in sectie \ref{im:mounten} op bladzijde \pageref{im:mounten}.  Dit is het volgende belangrijke deel van het mcc. Hier wordt alles met betrekking tot de opslagmedia (harde schijven) geregeld. Vooraleer schijven kunnen lezen en/of beschrijven, moeten we ze \begrip{mounten}, zoals uitgelegd in sectie \ref{im:mounten} op bladzijde \pageref{im:mounten}.
143    
# Line 291  Enkele plaatsen op het web waar meer inf Line 291  Enkele plaatsen op het web waar meer inf
291    
292  \section{Network \& Internet}  \section{Network \& Internet}
293    
294    Hier wordt alles met betrekking tot netwerking geregeld.
295    
296    \subsection{Connection \label{mcc:lan}}
297    
298    Door te klikken op \engels{Connection} kunnen we ons netwerk instellen. We komen dan terecht in een scherm zoals weergegeven in figuur \ref{mcc12}. Om het netwerk te configureren, klikken we op \engels{Wizard}. We komen dan in een scherm terecht dat waarin aangeduid kan worden of we autodetectie van de beschikbare netwerkmogelijkheden wensen of niet. Ook \engels{expert mode} kan ingeschakeld worden. Dit laatste laat enkel toe om achteraf ook de proxy in te stellen. We kiezen voor autodetectie. en komen terecht in een scherm analoog aan datgene dat we zagen in figuur \ref{im:17} op bladzijde \pageref{im:17}. Afhankelijk van welke hardware we hebben, zijn hier verschillende toestellen aangeblokt. Manueel kan hier eventueel het juiste toestel aangeduid worden indien de autodetectie niet werkte.
299    
300    \pixfig[ht]{./desktop/mcc12}{width=10cm}{mcc12}{Het scherm waarin de netwerkconnectie wordt opgezet.}
301    
302    In sectie \ref{im:modem} op bladzijde \pageref{im:modem} wordt besproken hoe we een modem werkende krijgen. In dit deel gaan we ervan uit dat we te maken hebben met een \begrip{LAN} (\engels{Local Area Network}). Het blokje \engels{LAN} is dus aangeduid. We klikken op \engels{Next} om verder te gaan.
303    
304    Er wordt dan gevraag welk IP adres en welke netmask we aan onze computer wensen toe te kennen. Deze informatie kan verkregen worden bij de locale systeemadministator. Eventueel kan het blokje \engels{\mbox{Automatic IP}} aangeduid worden indien we geen vast IP adres aan onze computer mogen toewijzen (bij gebruik van DHCP), maar hier gaan we niet verder op in.
305    
306    Na het ingeven van het IP adres en de netmask, klikken we op \engels{Next}. Nu geven we de \engels{Host name} op (dit is de naam van de computer), de DNS server (\engels{Domain Name System}, de server die ervoor zorgt dat we namen mogen gebruiken in plaats van IP nummers: bijvoorbeeld \mbox{sangoku.rug.ac.be} in plaats van \mbox{157.193.40.33}) en de \engels{Gateway} (server die toegang naar buiten verleent). Hierna klikken we op \engels{next}. Er wordt ons gevraagd of we het netwerk wensen te herstarten. Kunnen we op \engels{Yes} laten of op \engels{No} zetten. We klikken dan verder op \engels{Next} waarna onse veranderingen in het systeem worden opgeslaan.
307    
308    Op een analoge manier kan een ADSL, ISDN of kabel connectie opgezet worden.
309    
310    Wanneer we onze modem (al dan niet geconfigureerd tijdens de installatie) wensen op te starten, klikken in het kadertje (figuur \ref{mcc12}, in het geval van een modem zal daar dan \engels{Type: modem} staan en niet \engels{Type: lan}) op \engels{Connect}. Dan kunnen we verbinding maken met het internet.
311    
312    \subsection{Proxy Configuration}
313    
314    Zoals de naam het laat vermoeden, dient dit om de proxy's in de stellen.
315    
316    \subsection{Connection Sharing}
317    
318    Onder dit submenu kunnen we ons systeem zo instellen dat meerdere computers op ons LAN gebruik kunnen maken van de internetconnectie van ons \gl computer. We gaan hier echter niet dieper op in.
319    
320    \section{Security}
321    \index{security}
322    
323    Het vijfde hoofdonderdeel van het mcc is \engels{Security}. Hier wordt alles met betrekking tot de veiligheid geregeld. Drie onderdelen zijn hier te onderscheiden. Zij worden hierna kort besproken.
324    
325    \subsection{Security level \label{mcc:securitylevel}}
326    
327    Vier tabbladen kunnen hier gevonden worden.
328    \begin{description}
329    \item[Basic.] Hier kan een nieuw \engels{security level} gekozen worden (zie sectie \ref{im:security} op bladzijde \pageref{im:security}).
330    \item[Network options.] Hier kunnen allerhande opties met betrekking tot de veiligheid van het netwerk ingesteld worden. Voor gevorderde gebruikers.
331    \item[System options.] Allerhande opties met betrekking tot de beveiliging van het systeem kunnen hier ingesteld worden. Onder andere \engels{password aging}, tijd na dewelke paswoorden moeten vernieuwd worden, \engels{password history}, aantal paswoorden gedurende dewelke het niet toegelaten is om een vorig paswoord te kiezen, \engels{umask}, om de default file permissies in te stellen (zie sectie \ref{mcc:umask}), het al dan niet toelaten dat gewone gebruikers het systeem mogen heropstarten.
332    \item[Periodic checks.] Hier kan ingesteld worden welke dingen periodisch gecontroleerd moeten worden. De resultaten van die controles worden doorgemaild naar de \engels{security administrator} die kan opgegeven worden in het eerste tabblad.
333    \end{description}
334    
335    \subsection{Securtity permissions}
336    
337    Hier worden de permissies van kritische bestanden getoond. De verschillende \engels{levels} kunnen bekeken worden door ze te selecteren in \engels{select perm file to see/edit} en komen overeen met de verschillende \engels{security levels} die we konden instellen in het venster besproken in sectie \ref{mcc:securitylevel}. \engels{Level 2} komt overeen met \engels{standard}, \engels{level 3} met \engels{high}, \engels{level 4} met \engels{higher} en \engels{level 5} met \engels{paranoid}. \engels{Level 1} komt overeen met het vroegere \engels{welkom to crackers}; wordt nu echter niet meer gebruikt.
338    
339    Heel het systeem van beveiliging bij Mandrake gebeurt door het programma \engels{msec}. En al dat grafisch geweld dat te zien is, wordt eigenlijk bestuurd door tekstfiles die zich bevinden in \commando{/usr/share/msec/}. Door als root \commando{\mbox{msec 3}} te typen, wordt ons \engels{security level} op \engels{high} gezet. Dit betekent dat de permissies van bepaalde files worden aangepast (welke? zie \commando{/usr/share/msec/perm.3}), dat bepaalde controles periodiek worden doorlopen en nog zo van die instellingen. Meer uitleg is te vinden in \commando{\mbox{man msec}}, door creatief om te springen met {locate} en rond te snuffelen in het systeem.
340    
341    \subsection{Firewall}
342    
343    Hier kunnen we instellen welke services we beschikbaar stellen aan het internet. Dit wil zeggen: met welke servers we toelaten dat er contact kan gemaakt worden vanaf het internet. Het is goed om dit zo gesloten mogelijk te houden. Dit laat toe om ongewenste indringers buiten te houden. Normaal gezien moet er niets open staan, vermits we geen server draaien (met uitzondering van een sshd server, misschien, om gemakkelijk ons systeem vanop afstand te kunnen bekijken).
344    
345    Meer uitleg over de het achterliggende firewall programma is te vinden op de website:
346    \begin{urlbox}
347    http://shorewall.sourceforge.net/
348    \end{urlbox}
349    
350    \section{System}
351    
352    Dit is eigenlijk een beetje de vuilbak. Alles wat niet thuishoort in een ander menu van het mcc, komt hier terecht. Nieuw sinds \mbox{Mandrake 9.0} is het \engels{Programs scheduling} submenu. Dit zou moeten toelaten om periodiek sommige programma's te laten lopen. Het werkt echter niet.
353    
354    \subsection{Menus \label{mcc:menu}}
355    \index{menu}\index{menudrake}
356    
357    Hierin kunnen we het startmenu aanpassen. Indien we erop klikken, moeten we eerst kiezen welk menu we wensen te wijzigen: \engels{system menu} (dit is wat iedereen in zijn start knop te zien krijgt) of \engels{user menu}, waarbij we alleen voor root kunnen kiezen. Dit laatste is dus niet echt relevant daar het verboden is om als root grafisch in te loggen. Een gewone user kan echter zijn menu aanpassen door \commando{menudrake} te typen aan de commandprompt of door \menu{start \vo Configuration \vo Other \vo Menudrake}  te kiezen.
358    
359    We klikken op \engels{Configure} naast \engels{System menu} en komen terecht in een venster zoals weergegeven in figuur \ref{mcc13}. Hier kunnen we dan naar hartelust menu-items toevoegen of verwijderen.
360    
361    We klikken links in dat venster op de plaats waar we wensen wijzigingen aan te brengen. Een heel submenu toevoegen doen we door op \engels{Add directory} te klikken. Een nieuw submenu wordt toegevoegd. We kunnen dan de titel aanpassen. Om alleen een extra snelkoppeling naar een programma toe te voegen, klikken we op \engels{Add entry}. De naam en welk programma daarbij thuishoort, moet dan ingegeven worden. Icoontjes wijzigen doen we door op het te veranderen icoontje te klikken en dan uit het daaropvolgend submenu een ander figuurtje te selecteren.
362    
363    Wanneer we gedaan hebben, vergeten we niet om onze wijzigingen op te slaan door op \engels{Save} te klikken.
364    
365    \pixfig[ht]{./desktop/mcc13}{width=10cm}{mcc13}{Het venster waarin we het startmenu kunnen aanpassen.}
366    
367    \subsection{Services}
368    
369    Hier kunnen de verschillende servers die in de achtergrond moeten draaien, aan of af gezet worden. Wanneer we op dit submenu klikken, krijgen we een tabel met in de verschillende kolommen:
370    \begin{enumerate}
371    \item \Begrip{Naam vam de service.} Dit is hoe het ding noemt. Wanneer we uitgebreide informatie zoeken, kunnen we dit bijvoorbeeld in Google ingeven.
372    \item \Begrip{Stopped -- Started.} Geeft aan of die bepaalde service al dan niet aan staat.
373    \item \Begrip{Info.} Door hierop te klikken, krijgen we een beetje informatie over de desbetreffende service.
374    \item \Begrip{On boot.} Dit aanklikken zorgt ervoor dat die service bij het aanzetten van de computer opgestart wordt.
375    \item \Begrip{Start.} Om de service te starten. Vooraleer iets opgestart wordt, probeert het mcc altijd eerst de desbetreffende service te stoppen.
376    \item \Begrip{Stop.} Om de service te stoppen.
377    \end{enumerate}
378    Het is algemeen gezien een slecht ide om hier lukraak services aan en af te zetten. Sommige dingen zijn vitaal om het systeem draaiend te houden, andere kunnen de veiligheid van de machine in het gedrang brengen wanneer ze aanstaan.
379    
380    \subsection{Fonts}
381    
382    Hier gebeurt alles met betrekking tot de administratie van lettertypes: installatie van de Windowsfonts (die mcc gaat halen in de gemounte Windowsdirectory), bekijken van de beschikbare lettertypes en verwijderen van de lettertypes die we niet meer willen. Is normaal gezien iets dat we niet direkt gaan gebruiken, vandaar dat het hier ook niet besproken wordt.
383    
384    \subsection{Date \& Time}
385    
386    Hier kan de datum en de tijd juist gezet worden.
387    
388    \subsection{Logs}
389    
390    Voor het bekijken van de logfiles moeten we hier zijn.
391    
392    \pixfig[ht]{./desktop/mcc14}{width=12cm}{mcc14}{Een typisch loganalyse venster. Er werd gekeken wanneer de gebruiker \engels{gazza} inlogde.}
393    
394    

Legend:
Removed from v.1.1  
changed lines
  Added in v.1.2

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26