/[glms]/glms/installatiemandrake.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/installatiemandrake.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.9 by gazza, Thu Jan 2 08:22:03 2003 UTC revision 1.10 by gazza, Mon Jan 6 14:07:58 2003 UTC
# Line 51  Let er echter op dat niet alle software Line 51  Let er echter op dat niet alle software
51  \index{expert}  \index{expert}
52  De Mandrake CD's kunnen gebruikt worden om een bestaand systeem te upgraden (hoewel sommige mensen de ervaring hebben dat dit meer werk is dan alles opniew te installeren) of om een systeem vanaf nul te installeren. Bij \engels{upgrade} wordt heel het systeem \engels{up to date} gebracht, hierbij worden ook de configuratiebestanden overschreven. Indien gekozen wordt voor \engels{upgrade packages only} dan worden de configuratiebestanden niet overschreven. Probleem is echter dat nieuwe versies van programma's soms ook een nieuwe syntax voor hun configuratiefiles hebben, vandaar die negatieve ervaring van mensen die dachten tijd te winnen door te upgraden en niet opnieuw te installeren.  De Mandrake CD's kunnen gebruikt worden om een bestaand systeem te upgraden (hoewel sommige mensen de ervaring hebben dat dit meer werk is dan alles opniew te installeren) of om een systeem vanaf nul te installeren. Bij \engels{upgrade} wordt heel het systeem \engels{up to date} gebracht, hierbij worden ook de configuratiebestanden overschreven. Indien gekozen wordt voor \engels{upgrade packages only} dan worden de configuratiebestanden niet overschreven. Probleem is echter dat nieuwe versies van programma's soms ook een nieuwe syntax voor hun configuratiefiles hebben, vandaar die negatieve ervaring van mensen die dachten tijd te winnen door te upgraden en niet opnieuw te installeren.
53    
54  Kies verder altijd voor \engels{expert}, zelfs als het de eerste keer is dat je Mandrake installeert. De \engels{expert} optie geeft meer opties weer. Het is maar door die opties eens te zien dat je expert kan worden. Eigenlijk zou er moeten staan: \engels{do you want to be an expert}. Indien je voor \engels{recomended} kiest, kan het gebeuren dat je teveel dingen automatisch door de Mandrake installer laat gebeuren en dat de windows partitie wordt verwijderd!  Kies verder altijd voor \engels{expert}, zelfs als het de eerste keer is dat je Mandrake installeert. De \engels{expert} optie geeft meer opties weer. Het is maar door die opties eens te zien dat iemand expert kan worden. Eigenlijk zou er moeten staan: \engels{do you want to be an expert}. Indien voor \engels{recomended} gekozen wordt, kan het gebeuren dat teveel dingen automatisch door de Mandrake installer worden uitgevoerd en dat de Windowspartitie wordt verwijderd!
55    
56  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} en \engels{install}.  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} en \engels{install}.
57    
# Line 97  De \engels{Security level} geeft aan hoe Line 97  De \engels{Security level} geeft aan hoe
97  \item[Paranoid] Het systeem is nu volledig gesloten. De veiligheid is maximaal. Is te gebruiken voor servers waarop zich zeer gevoelige informatie bevindt.  \item[Paranoid] Het systeem is nu volledig gesloten. De veiligheid is maximaal. Is te gebruiken voor servers waarop zich zeer gevoelige informatie bevindt.
98  \end{description}  \end{description}
99    
100  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is het aan te raden om `Standaard' als \engels{security level} te kiezen. Dit is een goed compromis tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. En wanneer je nog vanalles moet ontdekken is het lastig om geremd te worden door allerhande duistere veiligheidsmaatregelen waarvan je niet weet hoe ze te omzeilen. Het resultaat is dat je dan veel te veel als \engels{root} inlogt, wat nog veel onveiliger is.  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is het aan te raden om \engels{Standaard} als \engels{security level} te kiezen. Dit is een goed compromis tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. En wanneer we nog vanalles moeten ontdekken is het lastig om geremd te worden door allerhande duistere veiligheidsmaatregelen waarvan we niet weet hoe ze te omzeilen. Het resultaat is dat dan veel te veel als \engels{root} ingeloged wordt, wat nog veel onveiliger is.
101    
102  \subsection{Partitioneren van de harde schijf \label{im:mounten}}  \subsection{Partitioneren van de harde schijf \label{im:mounten}}
103    
# Line 111  Een schijf kan onderverdeeld worden in m Line 111  Een schijf kan onderverdeeld worden in m
111    
112  MS producten houden er niet van om op logische partities ge\"installeerd te worden. \gl trekt zich daar helemaal niets van aan.  MS producten houden er niet van om op logische partities ge\"installeerd te worden. \gl trekt zich daar helemaal niets van aan.
113    
114  Een voorbeeld van een mogelijk configuratie, is weergegeven in figuur \ref{im:9}. Er werd vertrokken van een computer waarop alleen Windows stond ge\"installeerd en waarvan de harde schijf niet was onderverdeeld in partities. Deze situatie is afgebeeld in figuur \ref{im:9a}. In die figuur is het knopje \engels{Resize} te zien. Dit laat toe om bepaalde partities te verkleinen. Dit wordt uitgevoerd op de aanwezige Windowspartitie. Het resultaat is te zien in figuur \ref{im:9b}. De eerste partitie is `hda1' en bevat Windows. De rest van de schijf is leeg. Hierop worden de nodige \gl partities aangemaakt. Dit zijn er drie: de root partitie \commando{/}, de swap partitie en de \commando{/home} partitie. In figuur \ref{im:9b} is te zien dat de Windows partitie hda1 is, een primaire partitie dus. Figuur \ref{im:9} toont dat de linux partities allemaal logische partities zijn: hda6 is de swap, hda5 zal dus wellicht de root partitie zijn en hda7 de \commando{/home}.bv  Een voorbeeld van een mogelijk configuratie, is weergegeven in figuur \ref{im:9}. Er werd vertrokken van een computer waarop alleen Windows stond ge\"installeerd en waarvan de harde schijf niet was onderverdeeld in partities. Deze situatie is afgebeeld in figuur \ref{im:9a}. In die figuur is het knopje \engels{Resize} te zien. Dit laat toe om bepaalde partities te verkleinen. Dit wordt uitgevoerd op de aanwezige Windowspartitie. Het resultaat is te zien in figuur \ref{im:9b}. De eerste partitie is `hda1' en bevat Windows. De rest van de schijf is leeg. Hierop worden de nodige \gl partities aangemaakt. Dit zijn er drie: de rootpartitie \commando{/}, de swap partitie en de \commando{/home} partitie. In figuur \ref{im:9b} is te zien dat de Windows partitie hda1 is, een primaire partitie dus. Figuur \ref{im:9} toont dat de linux partities allemaal logische partities zijn: hda6 is de swap, hda5 zal dus wellicht de rootpartitie zijn en hda7 de \commando{/home}.bv
115    
116  De \begrip{root partitie}, aangeduid met `/', is de basis van heel \gl bestandssysteem. Ook onontbeerlijk is de \begrip{swap} partitie. Deze wordt aangesproken wanneer het systeem niet meer genoeg \begrip{RAM}-geheugen heeft. Er bestaan verschillende regeltjes voor het bepalen van de grootte van de swap. De ene zegt twee keer de hoeveelheid RAM, de andere \'e\'en keer de hoeveelheid RAM. Alles hangt er echter van af waarvoor het systeem gaat gebruikt worden. Indien veel applicaties tegelijkertijd geopend worden en het systeem weinig geheugen heeft (64MB), kan het geen kwaad om 200MB swap te kiezen. Geheugenvretende applicaties draaien op de swap blijft echter ondoenbaar (100 keer trager). De swap moet eerder gezien worden als een plaats waar iets op langere termijn kan opgeslaan worden.  De \begrip{rootpartitie}, aangeduid met `/', is de basis van heel \gl bestandssysteem. Ook onontbeerlijk is de \begrip{swap} partitie. Deze wordt aangesproken wanneer het systeem niet meer genoeg \begrip{RAM}-geheugen heeft. Er bestaan verschillende regeltjes voor het bepalen van de grootte van de swap. De ene zegt twee keer de hoeveelheid RAM, de andere \'e\'en keer de hoeveelheid RAM. Alles hangt er echter van af waarvoor het systeem gaat gebruikt worden. Indien veel applicaties tegelijkertijd geopend worden en het systeem weinig geheugen heeft (64MB), kan het geen kwaad om 200MB swap te kiezen. Geheugenvretende applicaties draaien op de swap blijft echter ondoenbaar (100 keer trager). De swap moet eerder gezien worden als een plaats waar iets op langere termijn kan opgeslaan worden.
117    
118  Wanneer je bijvoorbeeld tien figuren tegelijkertijd opent en je hebt slechts geheugen voor \'e\'en figuur. Terwijl je aan \'e\'en figuur werkt, heb je de andere niet echt nodig, je zou ze eigenlijk kunnen sluiten. Het telkens openen en sluiten is echter nogal omslachtig, vandaar dat \gl dat eigenlijk voor jou doet: de figuren waaraan even niet wordt gewerk, worden op de swap partitie weggeschreven. Op het moment dat je het venster van een figuur die zich op de swap bevindt, aanklikt, wordt deze van de swap naar het RAM-geheugen gebracht (de andere figuur wordt van de RAM naar de swap weggeschreven) en je kan eraan werken. Dit heen en weer geschrijf van de RAM naar de swap wordt \begrip{swappen} genoemd.  Wanneer we bijvoorbeeld tien figuren tegelijkertijd openen en er is slechts geheugen voor \'e\'en figuur. Terwijl we aan \'e\'en figuur werken, hebben we de andere niet echt nodig, we zouden ze eigenlijk kunnen sluiten. Het telkens openen en sluiten is echter nogal omslachtig, vandaar dat \gl dat eigenlijk voor ons doet: de figuren waaraan even niet wordt gewerk, worden op de swappartitie weggeschreven. Op het moment dat we het venster van een figuur die zich op de swap bevindt, aanklikken, wordt deze van de swap naar het RAM-geheugen gebracht (de andere figuur wordt van de RAM naar de swap weggeschreven) en we kunnen eraan werken. Dit heen en weer geschrijf van de RAM naar de swap wordt \begrip{swappen} genoemd.
119    
120  In de configuratie weergegeven in figuur \ref{im:9} wordt ook een aparte '\commando{/home}' partitie voorzien. Hierin worden alle data van de gebruikers opgeslaan. Dit is niet echt nodig maar is sterk aan te raden. Wanneer het systeem corrupt geraakt en de computer moet geherinstalleerd worden, dan is er toch nog veel kans dat de gegevens op de \commando{/home} bewaard bleven.  In de configuratie weergegeven in figuur \ref{im:9} wordt ook een aparte '\commando{/home}' partitie voorzien. Hierin worden alle data van de gebruikers opgeslaan. Dit is niet echt nodig maar is sterk aan te raden. Wanneer het systeem corrupt geraakt en de computer moet geherinstalleerd worden, dan is er toch nog veel kans dat de gegevens op de \commando{/home} bewaard bleven.
121    
122  \gl kent geen verschillende `schijven' zoals Windows. Alles hangt vast aan de rootdirectory `/'. Indien we naar een andere schijf of partitie wensen te gaan, moet die eerst gemount worden. \begrip{Mounten} houdt in dat een bepaalde partitie (kan ook een hele schijf zijn) wordt vastgehangen aan het een tak van de rootdirectory. In figuur \ref{im:9} is te zien dat de Windowspartitie vasthangt aan de tak /mnt/windows. Het verschil met een gewone directory is niet merkbaar\footnote{In het geval van een Windowspartitie eigenlijk wel: het systeem van permissies zal niet goed werken.}. De /home partitie wordt rechtstreeks aan de root directory gehangen.  \gl kent geen verschillende `schijven' zoals Windows. Alles hangt vast aan de rootdirectory `/'. Indien we naar een andere schijf of partitie wensen te gaan, moet die eerst gemount worden. \begrip{Mounten} houdt in dat een bepaalde partitie (kan ook een hele schijf zijn) wordt vastgehangen aan het een tak van de rootdirectory. In figuur \ref{im:9} is te zien dat de Windowspartitie vasthangt aan de tak /mnt/windows. Het verschil met een gewone directory is niet merkbaar\footnote{In het geval van een Windowspartitie eigenlijk wel: het systeem van permissies zal niet goed werken.}. De /home partitie wordt rechtstreeks aan de root directory gehangen.
123    
124  Verwijderbare media zoals CD-rom's en floppy's moeten ook gemount worden. In Mandrake is er een \begrip{automount} utility die ervoor zorgt dat van zodra je een floppy of CD-rom in de respectievelijke lezer steekt, deze automatisch wordt gemount. De ervaring leert echter dat dit niet altijd feilloos werkt. Normaal gezien moet je vooraleer een floppy uit het floppystation te halen, die eert \begrip{unmounten} met het commando \com{umount /mnt/floppy} (let op: geen n!!!). Indien dit niet gebeurt is er veel kans dat de floppy kapot gaat. Bij automounten zou dit dus automatisch moeten gebeuren, maar dit werkt niet en erger, je kunt zelfs niet meer manueel unmounten.  Verwijderbare media zoals CD-rom's en floppy's moeten ook gemount worden. In Mandrake is er een \begrip{automount} utility die ervoor zorgt dat van zodra we een floppy of CD-ROM in de respectievelijke lezer steken, deze automatisch wordt gemount. De ervaring leert echter dat dit niet altijd feilloos werkt. Normaal gezien moeten we vooraleer een floppy uit het floppystation te halen, die eert \begrip{unmounten} met het commando \com{umount /mnt/floppy} (let op: geen n!!!). Indien dit niet gebeurt is, er veel kans dat de floppy kapot gaat. Bij automounten zou dit dus automatisch moeten gebeuren, maar dit werkt niet en erger, manueel unmounten lukt zelfs niet meer.
125    
126  Vandaar dat het beter is om die automount af te zetten. Dit kan je doen door op het knopje \engels{More} te klikken (zie figuur \ref{im:9}) en dan de optie \engels{automount} af te zetten.  Vandaar dat het beter is om die automount af te zetten. Dit doen we door op het knopje \engels{More} te klikken (zie figuur \ref{im:9}) en dan de optie \engels{automount} af te zetten.
127    
128  Het aanmaken van een nieuwe partitie op een stuk lege schijf, gebeurt door op het lege deel van de harde schijf te klikken. Rechts verschijnt er dan een menubalk \engels{Create}. Door darop te klikken, kunnen we een nieuwe partitie aanmaken. Er wordt ons gevraagd hoe groot die partitie moet zijn, welk filesyteem moet gebruikt worden (kies maar \engels{ext3}) en wat het \engels{mount point} moet zijn. Indien we in \engels{expert mode} zitten, kunnen we ook nog de startsector specifi\"eren en bepalen of het een primaire of een logische partitie wordt.  Het aanmaken van een nieuwe partitie op een stuk lege schijf, gebeurt door op het lege deel van de harde schijf te klikken. Rechts verschijnt er dan een menubalk \engels{Create}. Door darop te klikken, kunnen we een nieuwe partitie aanmaken. Er wordt ons gevraagd hoe groot die partitie moet zijn, welk filesyteem moet gebruikt worden (kies maar \engels{ext3}) en wat het \engels{mount point} moet zijn. Indien we in \engels{expert mode} zitten, kunnen we ook nog de startsector specifi\"eren en bepalen of het een primaire of een logische partitie wordt.
129    
# Line 133  Het opsplitsen van de harde schijf in pa Line 133  Het opsplitsen van de harde schijf in pa
133  \subsection{Formateren van de partities}  \subsection{Formateren van de partities}
134    
135  \pixfig[ht]{./desktop/expertA7}{width=8cm}{im:10}{Formateren van de aangemaakte partities.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA7}{width=8cm}{im:10}{Formateren van de aangemaakte partities.}
136  Wanneer dit gebeurt is klikken we op \engels{Done} en komen we in het volgende scherm, weergegeven in figuur \ref{im:10}. Hierin worden de te formateren schijven geselecteerd. Klik je op het knopje \engels{advanced} dan kun je aansterren welke partities moeten nagekeken worden op \engels{bad blocks}.  Wanneer dit gebeurt is klikken we op \engels{Done} en komen we in het volgende scherm, weergegeven in figuur \ref{im:10}. Hierin worden de te formateren schijven geselecteerd. Door te klikken op het knopje \engels{advanced} kunnen we aansterren welke partities moeten nagekeken worden op \engels{bad blocks}.
137    
138  \subsection{Aanduiden van de beschikbare CD's}  \subsection{Aanduiden van de beschikbare CD's}
139    
140  In het volgende scherm moet aangesterd worden welke Mandrake installatie CD's beschikbaar zijn. Normaal gezien zijn dit er drie. Maar met minder is ook mogelijk. Alleen is bepaalde software dan niet beschikbaar.  In het volgende scherm moet aangesterd worden welke Mandrake installatie CD's beschikbaar zijn. Normaal gezien zijn dit er drie. Maar met minder is ook mogelijk. Alleen is bepaalde software dan niet beschikbaar.
141    
142  \subsection{Kiezen van de packages \label{im:packages}}  \subsection{Kiezen van de packages \label{im:packages}}
143    
144  \pixfig[ht]{./desktop/expertA10}{width=8cm}{im:11}{Kiezen van de package groepen.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA10}{width=8cm}{im:11}{Kiezen van de package groepen.}
145  \pixfig[ht]{./desktop/expertA11}{width=10cm}{im:12}{Kiezen van individuele packages.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA11}{width=10cm}{im:12}{Kiezen van individuele packages.}
146    
147  In dit scherm, weergegeven in figuur \ref{im:11}, moet gekozen worden voor wat de computer gaat gebruikt worden. Links staan de dingen die kunnen dienst doen voor een werkstation of desktop computer. Rechts kan typische software geselecteerd worden voor servers. En vanonder rechts kan gekozen worden voor welke windowmanagers allemaal moeten ge\"installeerd worden. Windowmanagers zorgen ervoor dat je grafisch kan werken.  In dit scherm, weergegeven in figuur \ref{im:11}, moet gekozen worden voor wat de computer gaat gebruikt worden. Links staan de dingen die kunnen dienst doen voor een werkstation of desktop computer. Rechts kan typische software geselecteerd worden voor servers. En vanonder rechts kan gekozen worden voor welke windowmanagers allemaal moeten ge\"installeerd worden. Windowmanagers zorgen ervoor dat we grafisch kunnen werken.
148    
149  Hier kies je dus wat je allemaal met je computer gaat doen. Iets dat je zeker moet aansterren als beginneling, is de documentatie. Om op een netwerk te kunnen is het sterretje \engels{network computer (client)} ook altijd handig.  Hier kiezen we dus wat we allemaal met onze computer gaan doen. Iets dat we zeker moeten aansterren als gebinnelingen, is de documentatie. Om op een netwerk te kunnen, is het sterretje \engels{network computer (client)} ook altijd handig.
150    
151  Je kunt later altijd software toevoegen. Probleem is echter dat je als beginneling niet weet wat er bestaat zodat je dat ook niet kunt installeren. Daarom is het aan te raden om op je eerste \gl systeem zoveel mogelijk te installeren. Duid maar alle items van \engels{workstation} aan (behalve spelletjes misschien). Je installeert dan veel te veel, iets waar de unix puristen volledig tegen zijn. Maar dit heeft als voordeel dat je op ontdekkingstocht kan gaan in je systeem, via het startmenu of via de commandline (door bijvoorbeeld `a' te typen gevolgd door een tab teken en dan te kijken welke commando's allemaal mogelijk zijn; de betekenis kun je achterhalen met het \commando{man} commando). De volgende keer dat je \gl installeert kan je dan slechts het basissysteem op je harde schijf zetten en achteraf de programma's die je nodig hebt, bijvoegen via \engels{Mandrake Control Center}.  We kunnen later altijd software toevoegen. Probleem is echter dat we als beginneling niet weten wat er bestaat zodat we dat dan ook niet kunt installeren. Daarom dat we op ons eerste \gl systeem zoveel mogelijk software installeren. We duiden dus maar alle items van \engels{workstation} aan (behalve spelletjes misschien). Er wordt dan veel te veel ge\"installeerd, iets waar de unix puristen volledig tegen zijn. Maar dit heeft als voordeel dat we op ontdekkingstocht kunnen gaan in ons systeem, via het startmenu of via de commandline (door bijvoorbeeld `a' te typen gevolgd door een tab teken en dan te kijken welke commando's allemaal mogelijk zijn; de betekenis kunnen we dan achterhalen met het \commando{man} commando). De volgende keer dat we een \gl systeem installeereren, kunnen we dan slechts het basissysteem op de harde schijf zetten en achteraf de programma's die we nodig hebben, bijvoegen via het \engels{Mandrake Control Center}.
152    
153  Als je het sterretje \engels{Individual package selection} aan laat, kom je in het volgende scherm (figuur \ref{im:12}) terecht. Hierin kan van elk individueel programma een beschrijving gevonden worden en kan het geselecteerd worden. Die `Z' onderaan laat toe om de packages ofwel alfabetisch te rangschikken, ofwel gegroepeerd volgens de themas weergegeven op het scherm in figuur \ref{im:11}. De rode pijl naar beneden en de blauwe pijl naar boven dienen om de boomstructuur te verbergen, respectievelijk te tonen.  Als we het sterretje \engels{Individual package selection} aan laten, komen we terecht in het volgende scherm (figuur \ref{im:12}). Hierin kan van elk individueel programma een beschrijving gevonden worden en kan het geselecteerd worden. Die `Z' onderaan laat toe om de packages ofwel alfabetisch te rangschikken, ofwel gegroepeerd volgens de themas weergegeven op het scherm in figuur \ref{im:11}. De rode pijl naar beneden en de blauwe pijl naar boven dienen om de boomstructuur te verbergen, respectievelijk te tonen.
154    
155  Het selecteren van die individuele packages is nogal tijdrovend. Het is echter mogelijk om, na de installatie, de naam van al de packages die op het systeem ge\"installeerd werden, op diskette op te slaan (heel een installatieprocedure kan zelfs opgeslaan worden). De volgende keer dat je een \gl systeem installeert, kun je dan de package selectie van een floppy opladen door op dat floppy icoontje te klikken en de floppy dan in het diskettestation te steken. Het opslaan van de ge\"installeerde packages gebeurt in het Mandrake Controle Centrum met de \engels{Auto install tool}. Zie hiervoor sectie \ref{mcc:autoinstall} op bladzijde \pageref{mcc:autoinstall}.  Het selecteren van die individuele packages is nogal tijdrovend. Het is echter mogelijk om, na de installatie, de naam van al de packages die op het systeem ge\"installeerd werden, op diskette op te slaan (heel een installatieprocedure kan zelfs opgeslaan worden). De volgende keer dat we een \gl systeem installeeren, kunnen we dan de package selectie van een floppy opladen door op dat floppy icoontje te klikken en de floppy dan in het diskettestation te steken. Het opslaan van de ge\"installeerde packages gebeurt in het Mandrake Controle Centrum met de \engels{Auto install tool}. Zie hiervoor sectie \ref{mcc:autoinstall} op bladzijde \pageref{mcc:autoinstall}.
156    
157  Alle packages worden getoond. Het is dus mogelijk om programma's uit de server groep (zie figuur \ref{im:11}) hier toch individueel te selecteren.  Alle packages worden getoond. Het is dus mogelijk om programma's uit de server groep (zie figuur \ref{im:11}) hier toch individueel te selecteren.
158    
159  Wanneer het selecteren voltooid is, klik je op \engels{install} en ga je een kop koffie halen of, afhankelijk van de snelheid van je computer, een uitgebreide maaltijd nuttigen.  Wanneer het selecteren voltooid is, klikken we op \engels{install} en gaan we een kop koffie halen of, afhankelijk van de snelheid van onze computer, een uitgebreide maaltijd nuttigen.
160    
161  Voordat de eigenlijke installatie begint, wordt nog gevraagd of je de geselecteerde servers echt wel wil installeren. Klik maar op \engels{yes}.  Voordat de eigenlijke installatie begint, wordt nog gevraagd of we de geselecteerde servers echt wel wil installeren. We klikken maar op \engels{yes}.
162    
163  Tijdens de installatie moet van CD-rom gewisseld worden. Je moet je maaltijd dus twee keer onderbreken.  Tijdens de installatie moet van CD-rom gewisseld worden. De maaltijd moet dus twee keer onderbroken worden.
164    
165  \subsection{Ingeven van root paswoord}  \subsection{Ingeven van root paswoord}
166    
167  \pixfig[ht]{./desktop/expertA15}{width=6cm}{im:13}{Root paswoord ingeven.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA15}{width=6cm}{im:13}{Root paswoord ingeven.}
168    
169  Als \begrip{root} kan je alles. Maar dan ook echt alles. Het is geen probleem om als root alle files op je systeem te verwijderen. Daarom dat je alleen als root inlogt om aan je systeem te werken. Je start ook nooit \Begrip{X} op als root.  Als \begrip{root} kunnen we alles. Maar dan ook echt alles. Het is geen enkel probleem om als root alle files op ons systeem te verwijderen. Daarom dat we alleen als root inloggen om aan ons systeem te werken. We starten ook nooit \Begrip{X} op als root.
170    
171  \label{upgradefull}De keuze van het root paswoord (figuur \ref{im:13}) is dus uiterst belangrijk, vooral voor computers met meerdere (onverantwoorde) gebruikers of voor computers die aan een netwerk hangen. Zorg ervoor dat je dit paswoord niet vergeet. Indien dit toch zou gebeuren, moet je de installatieprocedure opnieuw doorlopen, maar in plaats van bij de stap \Begrip{Type van installatie} (sectie \ref{typeinstallatie}, figuur \ref{im:3}) voor \engels{expert} en \engels{install} te kiezen, neem je \engels{expert} en \engels{upgrade}.  \label{upgradefull}De keuze van het root paswoord (figuur \ref{im:13}) is dus uiterst belangrijk, vooral voor computers met meerdere (onverantwoorde) gebruikers of voor computers die aan een netwerk hangen. Dit paswoord kunnen we dus best niet vergeten. Indien dit toch zou gebeuren, moeten we de installatieprocedure opnieuw doorlopen, maar in plaats van bij de stap \Begrip{Type van installatie} (sectie \ref{typeinstallatie}, figuur \ref{im:3}) voor \engels{expert} en \engels{install} te kiezen, nemen we dan \engels{expert} en \engels{upgrade}.
172    
173  Afhankelijk van wat beschikbaar is op het locale netwerk, kan hier gekozen worden voor \begrip{LDAP} of \begrip{NIS} identificatie. Dit wordt hier echter niet verder behandeld. Zodus wordt \engels{Local file} identificatie gekozen (figuur \ref{im:13}).  Afhankelijk van wat beschikbaar is op het locale netwerk, kan hier gekozen worden voor \begrip{LDAP} of \begrip{NIS} identificatie. Dit wordt hier echter niet verder behandeld. Zodus wordt \engels{Local file} identificatie gekozen (figuur \ref{im:13}).
174    
# Line 175  Afhankelijk van wat beschikbaar is op he Line 176  Afhankelijk van wat beschikbaar is op he
176    
177  \pixfig[ht]{./desktop/expertA16}{width=8cm}{im:14}{Gebruikers aanmaken.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA16}{width=8cm}{im:14}{Gebruikers aanmaken.}
178    
179  \gl werd van bij het begin opgebouwd als een \engels{multi user} systeem. Elke gebruiker heeft zijn eigen instellingen, voorkeuren, directories waar hij in kan schrijven (de \commando{/home/gebruiker}). Een gebruiker kan normaal gezien het systeem niet beschadigen. Je kan als gewone gebruiker ook niet de instellingen van een andere gebruiker wijzigen. Het enige dat je om zeep kan helpen, zijn je eigen instellingen. Daarom is het aangewezen om voor elke persoon die met die computer gaat werken, een gebruikersnaam aan te maken, ook al vertrouwen ze elkaar volledig.  \gl werd van bij het begin opgebouwd als een \engels{multi user} systeem. Elke gebruiker heeft zijn eigen instellingen, voorkeuren, directories waar hij in kan schrijven (de \commando{/home/gebruiker}). Een gebruiker kan normaal gezien het systeem niet beschadigen. Een gewone gebruiker kan ook niet de instellingen van een andere gebruiker wijzigen. Het enige dat hij om zeep kan helpen, zijn zijn eigen instellingen. Daarom is het aangewezen om voor elke persoon die met die computer gaat werken, een gebruikersnaam aan te maken, ook al vertrouwen ze elkaar volledig.
180    
181  Je moet alleszins \'e\'en gebruiker aanmaken op je systeem. Alleen als root inloggen is om veiligheidsredenen niet verantwoord. Het aanmaken van gebruikers gebeurt in het scherm zoals weergegeven in figuur \ref{im:14}.  We moeten alleszins \'e\'en gebruiker aanmaken op ons systeem. Alleen als root inloggen is om veiligheidsredenen niet verantwoord. Het aanmaken van gebruikers gebeurt in het scherm zoals weergegeven in figuur \ref{im:14}.
182    
183  De \engels{real name} is de echte naam van de gebruiker, bijvoorbeeld \engels{Charles Louis Xavier Joseph de la Vall\'ee Poussin}. De \engels{user name} is de naam die je gebruikt op het systeem, onder andere om in te loggen. Met hetzelfde voorbeeld als hierboven wordt dit dan gewoon \engels{charles}. Opgelet, de gebruikersnaam is \engels{case sensitive}; om hoofdpijn te vermijden kies je dus best alleen kleine letters.  De \engels{real name} is de echte naam van de gebruiker, bijvoorbeeld \engels{Charles Louis Xavier Joseph de la Vall\'ee Poussin}. De \engels{user name} is de naam die gebruikt wordt op het systeem, onder andere om in te loggen. Met hetzelfde voorbeeld als hierboven wordt dit dan gewoon \engels{charles}. Opgelet, de gebruikersnaam is \engels{case sensitive}; om hoofdpijn te vermijden kiezen we dus best alleen kleine letters.
184    
185  Daarna geef je twee keer het paswoord in en selecteer je een icoontje. Dat icoontje verschijnt wanneer je computer zo ingesteld is dat gebruikers inloggen via een grafische interface.  Daarna geven we twee keer het paswoord in en selecteren we een icoontje. Dat icoontje verschijnt wanneer de computer zo ingesteld is dat gebruikers inloggen via een grafische interface.
186    
187  Het knopje \engels{advanced} dient om een \Begrip{shell} te selecteren.  Het knopje \engels{advanced} dient om een \Begrip{shell} te selecteren.
188    
189  Je klikt dan op \engels{accept user} indien je daarna nog een gebruiker aan het systeem wil toevoegen. Nadat alle gebruikers zijn aangemaakt, klik je op \engels{done}.  We klikken dan op \engels{accept user} indien we nog een gebruiker aan het systeem wil toevoegen. Nadat alle gebruikers zijn aangemaakt, klikken we op \engels{done}.
190    
191  \pixfig[ht]{./desktop/expertA17}{width=8cm}{im:15}{Een gebruiker automatisch inloggen bij het opstarten.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA17}{width=8cm}{im:15}{Een gebruiker automatisch inloggen bij het opstarten.}
192    
193  Daarna vraagt de Mandrake installer of bij het aanzetten van de computer er automatisch een gebruiker wordt ingelogd en welke \engels{window manager} daarbij moet opgestart worden (figuur \ref{im:15}).  Daarna vraagt de Mandrake installer of bij het aanzetten van de computer er automatisch een gebruiker wordt ingelogd en welke \engels{window manager} daarbij moet opgestart worden (figuur \ref{im:15}).
194    
195  \subsection{Netwerkconfiguratie}  \subsection{Netwerkconfiguratie \label{im:modem}}
196    
197  \pixfig[ht]{./desktop/expertA18}{width=8cm}{im:16}{Netwerkconfiguratie wizard.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA18}{width=8cm}{im:16}{Netwerkconfiguratie wizard.}
198  \pixfig[ht]{./desktop/expertA19}{width=6cm}{im:17}{Wat voor internetverbinding moet er ge\"installeerd worden?}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA19}{width=6cm}{im:17}{Wat voor internetverbinding moet er ge\"installeerd worden?}
199    
200  Het volgende venster is dat van de \Begrip{netwerkconfiguratie} wizard, weergegeven in figuur \ref{im:16}. Indien je nu geen netwerk wil installeren, klik je op \engels{cancel}. Indien je nu wel netwerk wil hebben kies je voor autodetectie waarna het volgende venster verschijnt (figuur \ref{im:17}). Afhankelijk van welke hardware je hebt, zijn bepaalde opties aangeduid. Hier wordt de installatie van een modem gedemonstreerd.  Het volgende venster is dat van de \Begrip{netwerkconfiguratie} wizard, weergegeven in figuur \ref{im:16}. Indien we nu geen netwerk wensen te installeren, kliken we op \engels{cancel}. Indien we nu wel netwerk willen hebben, kiezen we voor autodetectie waarna het volgende venster verschijnt (figuur \ref{im:17}). Afhankelijk van welke hardware er is, zijn bepaalde opties aangeduid. Hier wordt de installatie van een modem gedemonstreerd. We klikken op \engels{Next}. In sectie \ref{mcc:lan} op bladzijde \pageref{mcc:lan} wordt uitgelegd hoe we een LAN connectie kunnen opzetten.
201    
202  \pixfig[ht]{./desktop/expertB1}{width=8cm}{im:18}{Aanduiden op welke poort de modem aangesloten is.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertB1}{width=8cm}{im:18}{Aanduiden op welke poort de modem aangesloten is.}
203    
204  Je kiest dan op welke poort je modem aangesloten is (figuur \ref{im:18}). Links staat de \gl naam (ttyS0), rechts de typische naamgeving onder MSWindows (COM1). \begrip{PCI-modems} worden normaal gezien automatisch gedetecteerd, \begrip{ISA-modems} niet, daarvan moet je de poort zelf specifi\"eren. Die informatie kan meestal wel onder MSWindows weergevonden worden (dit betekent dan dat je nu op \engels{cancel} duwt en deze procedure later opnieuw begint in het Mandrake Controle Center).  We kiezen dan op welke poort de modem aangesloten is (figuur \ref{im:18}). Links staat de \gl naam (ttyS0), rechts de typische naamgeving onder MSWindows (COM1). \begrip{PCI-modems} worden normaal gezien automatisch gedetecteerd (als ze aan staan, tenminste!), \begrip{ISA-modems} niet, daarvan moeten we de poort zelf specifi\"eren. Die informatie kan meestal wel onder MSWindows weergevonden worden (dit betekent dan dat we nu op \engels{cancel} duwen en deze procedure later opnieuw beginnen in het Mandrake Controle Center).
205    
206  \pixfig[ht]{./desktop/expertB2}{width=8cm}{im:19}{Gegevens nodig om de modem een bruikbare internetverbinding te laten opzetten.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertB2}{width=8cm}{im:19}{Gegevens nodig om de modem een bruikbare internetverbinding te laten opzetten.}
207    
208  In het volgende venster (figuur \ref{im:19}) vul je al de gegevens in die nodig zijn om een werkende internetverbinding op te zetten.  In het volgende venster (figuur \ref{im:19}) vullen we al de gegevens in die nodig zijn om een werkende internetverbinding op te zetten.
209  \begin{description}  \begin{description}
210  \item[Connection name] De naam van je connectie. Zorg dat je het gemakkelijk kunt onthouden, voor de rest doet dat er niet toe.  \item[Connection name] De naam van onze connectie. Zorg dat het gemakkelijk onthoudbaar is, voor de rest doet het er niet toe.
211  \item[Phone number] Het telefoonnummer van je internet provider. Moet zeker juist zijn.  \item[Phone number] Het telefoonnummer van onze internet provider. Moet zeker juist zijn.
212  \item[Login ID] De login die je gekregen hebt van je provider.  \item[Login ID] De login die we gekregen hebt van onze provider.
213  \item[Password] Het bijhorende paswoord.  \item[Password] Het bijhorende paswoord.
214  \item[Authentication] Het protocol om de verbinding tot stand te brengen. Laat dat maar staan waarop het staat, tenzij je weet waarom je het verandert.  \item[Authentication] Het protocol om de verbinding tot stand te brengen. Dit laten we staan waarop het staat, tenzij we weten waarom we het veranderen.
215  \item[Domain name] De domein naam van je provider. Dit is een cruciaal gegeven.  \item[Domain name] De domein naam van onze provider. Dit is een cruciaal gegeven.
216  \item[DNS servers] Minder belangrijk. Vul ze in wanneer je ze weet, anders laat je dat maar blanco.  \item[DNS servers] Minder belangrijk. Vullen we alleen in indien we dit weten.
217  \end{description}  \end{description}
218  Nadat dit ingevuld is, klik je op \engels{OK}. Normaal gezien is de modem dan geconfigureerd.  Nadat dit ingevuld is, klikken we op \engels{OK}. Normaal gezien is de modem dan geconfigureerd.
219    
220  \subsection{Samenvatting van de instellingen}  \subsection{Samenvatting van de instellingen}
221    
222  \pixfig[ht]{./desktop/expertA20}{width=6cm}{im:20}{Het samenvattingsvenster.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA20}{width=6cm}{im:20}{Het samenvattingsvenster.}
223  \pixfig[ht]{./desktop/expertA22}{width=5cm}{im:21}{Timeserver gebruiken?}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA22}{width=5cm}{im:21}{Timeserver gebruiken?}
224    
225  Het volgende venster laat toe om verschillende instellingen te controleren en desnoods opnieuw in te stellen. Zoals te zien is in figuur \ref{im:20}, kan hier nog eens de muis goed ingesteld worden, of het toetsenbord. Normaal gezien is de juiste tijdzone al geselecteerd (op basis van de taal die je gekozen hebt) maar voor Belgi\"e is dit niet het geval.  Het volgende venster laat toe om verschillende instellingen te controleren en desnoods opnieuw in te stellen. Zoals te zien is in figuur \ref{im:20}, kan hier nog eens de muis goed ingesteld worden, of het toetsenbord. Normaal gezien is de juiste tijdzone al geselecteerd (op basis van de taal die we gekozen hebben) maar voor Belgi\"e is dit niet het geval.
226    
227  Klik dus op de knop naast \engels{Timezone} en selecteer in het daarop volgende venster \engels{Brussels}. Klik dan op \engels{OK}. Vervolgens wordt gevraagd of je hardware klok op de \engels{Greenwich Mean Time} staat (figuur \ref{im:21}). Dit is veelal niet het geval, stip dit dus alleen maar aan als je zeker bent. Verder is er de optie om je klok juist te zetten aan de hand van een tijdsserver op het internet. Hier wordt echter niet dieper op ingegaan.  We klikken dus op de knop naast \engels{Timezone} en selecteren in het daarop volgende venster \engels{Brussels}. Dan klikken we op \engels{OK}. Vervolgens wordt gevraagd of de hardware klok op de \engels{Greenwich Mean Time} staat (figuur \ref{im:21}). Dit is veelal niet het geval, we stippen dit dus alleen maar aan als we zeker zijn dat dit zo is. Verder is er de optie om de klok juist te zetten aan de hand van een tijdsserver op het internet. Hier wordt echter niet dieper op ingegaan.
228    
229  Na het klikken op \engels{OK}, kom je weer in het samenvattingsvenster terecht. Het instellen van printers kan later gebeurenen. Ga dus verder door weer eens op \engels{OK} te duwen.  Na het klikken op \engels{OK}, komen we weer in het samenvattingsvenster terecht. Het instellen van printers kan later gebeurenen (zie sectie \ref{mcc:printer} op bladzijde \pageref{mcc:printer}). We gaan dus verder door weer eens op \engels{OK} te duwen.
230    
231  \subsection{Selecteren van de te activeren services}  \subsection{Selecteren van de te activeren services}
232    
233  \pixfig[ht]{./desktop/expertA36}{width=10cm}{im:22}{Services selecteren.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA36}{width=10cm}{im:22}{Services selecteren.}
234    
235  Vervolgens wordt gevraagd welke services moeten geactiveerd worden bij het opstarten van het systeem (figuur \ref{im:22}). Algemeen is het verspilling van rekentijd en geheugen om niet gebruikte services toch te laten draaien. Maar als beginneling is het toch beter om hier niet teveel aan de default instellingen te veranderen. Klik dus maar rustig op \engels{OK}. Niets verbied je echter om eerst eens de beschrijving van de verschillende services te lezen.  Vervolgens wordt gevraagd welke services moeten geactiveerd worden bij het opstarten van het systeem (figuur \ref{im:22}). Algemeen is het verspilling van rekentijd en geheugen om niet gebruikte services toch te laten draaien. Maar als beginneling is het toch beter om hier niet teveel aan de default instellingen te veranderen. We klikken dus maar rustig op \engels{OK}. Niets verbied ons echter om eerst eens de beschrijving van de verschillende services te lezen.
236    
237  \subsection{Bootloader installatie \label{im:bootloader}}  \subsection{Bootloader installatie \label{im:bootloader}}
238    
# Line 239  Vervolgens wordt gevraagd welke services Line 240  Vervolgens wordt gevraagd welke services
240  \pixfig[ht]{./desktop/expertA38}{width=7cm}{im:24}{Welke besturingssystemen zijn er beschikbaar?}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA38}{width=7cm}{im:24}{Welke besturingssystemen zijn er beschikbaar?}
241  \pixfig[ht]{./desktop/expertA39}{width=9cm}{im:25}{Bootdiskette maken.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA39}{width=9cm}{im:25}{Bootdiskette maken.}
242    
243  Het installeren van de \begrip{bootloader} is een cruciaal punt in de installatieprocedure. Wanneer de computer opstart, gaat de \begrip{BIOS} zoeken naar de het begin van de eerste (\engels{master} of hda) harde schijf van het systeem. Dit wordt dan ook het \begrip{Master Boot Record} of \begrip{MBR} genoemd. Deze verwijst dan door naar de eigenlijke ge\"installeerde besturingssystemen, bijvoorbeeld naar hda1 (Windows) en hda5 (linux). Wanneer er maar \'e\'en besturingssysteem ge\"installeerd is, merkt de gebruiker hier niet veel van, met twee besturingssystemen moet je bij het opstarten echter kunnen kiezen welk van de twee je gebruikt. Dit gebeurt door een stukje binaire code in de MBR te plaatsen die voor een keuzemenutje zorgt bij het opstarten. Dit is de bootloader.  Het installeren van de \begrip{bootloader} is een cruciaal punt in de installatieprocedure. Wanneer de computer opstart, gaat de \begrip{BIOS} zoeken naar de het begin van de eerste (\engels{master} of hda) harde schijf van het systeem. Dit wordt dan ook het \begrip{Master Boot Record} of \begrip{MBR} genoemd. Deze verwijst dan door naar de eigenlijke ge\"installeerde besturingssystemen, bijvoorbeeld naar hda1 (Windows) en hda5 (linux). Wanneer er maar \'e\'en besturingssysteem ge\"installeerd is, merken we hier niet veel van, met twee besturingssystemen moeten we bij het opstarten echter kunnen kiezen welk van de twee we wensen te gebruiken. Dit gebeurt door een stukje binaire code in de MBR te plaatsen die voor een keuzemenutje zorgt bij het opstarten. Dit is de bootloader.
244    
245  Mandrake laat toe om uit drie bootloaders te kiezen: \begrip{grub}, \begrip{LILO} (van \engels{LInux LOader}) met textmenu en LILO met grafisch menu. Dit laatste staat default ingesteld, zoals te zien is in figuur \ref{im:23}.  Mandrake laat toe om uit drie bootloaders te kiezen: \begrip{grub}, \begrip{LILO} (van \engels{LInux LOader}) met textmenu en LILO met grafisch menu. Dit laatste staat default ingesteld, zoals te zien is in figuur \ref{im:23}.
246    
# Line 247  De tweede keuze die kan gemaakt worden i Line 248  De tweede keuze die kan gemaakt worden i
248    
249  De derde optie die moet ingegeven worden is de tijd (uitgedrukt in seconden) vooraleer een default besturingssysteem opgestart wordt (dat default besturingssysteem kan in het volgende menu ingesteld worden).  De derde optie die moet ingegeven worden is de tijd (uitgedrukt in seconden) vooraleer een default besturingssysteem opgestart wordt (dat default besturingssysteem kan in het volgende menu ingesteld worden).
250    
251  Klik dan op \engels{OK} en laat de \engels{advanced} knop maar voor wat ze is. Het menu weergegeven in figuur \ref{im:24} verschijnt. Hierin kun je de instellingen voor de verschillende bootkeuzes wijzigen, onder andere het default besturingssysteem kan hier veranderd worden. Dit wijzigen doe je door het besturingssysteem dat je default wenst te booten te selecteren in het keuzemenu en vervolgens op \engels{modify} te klikken. In het venster dat daarop volgt kun je dan selecteren om dat besturingssysteem default te maken. Wijzig geen andere dingen, tenzij je weet wat je doet! Een MBR die om zeep is, kan hevige hoofdpijn veroorzaken.  Klik dan op \engels{OK} en laat de \engels{advanced} knop maar voor wat ze is. Het menu weergegeven in figuur \ref{im:24} verschijnt. Hierin kunnen we de instellingen voor de verschillende bootkeuzes wijzigen, onder andere het default besturingssysteem kan hier veranderd worden. Dit wijzigen doen we door het besturingssysteem dat we default wensen te booten, te selecteren in het keuzemenu en vervolgens op \engels{modify} te klikken. In het venster dat daarop volgt kunnen we dan selecteren om dat besturingssysteem default te maken. We wijzig geen andere dingen, tenzij we weten waarom! Een MBR die om zeep is, kan hevige hoofdpijn veroorzaken.
252    
253  Eventueel kan je in dit stadium nog extra keuzemogelijkheden toevoegen (de \engels{add}-knop van figuur \ref{im:24}). Maar dit is meestal niet nodig. De Mandrake Installer detecteert alle besturingssystemen. Dat er zoveel keuzemogelijkheden zijn om linux \footnote{Inderdaad, het gaat hier over de kernel!} te laden, komt omdat verschillende kernels kunnen geladen worden die al dan niet \engels{safe} zijn. Laat ze er gewoon bij, wat niet baat, niet schaadt. Ooit, wanneer je systeem omzeep is en je de gewone linux niet meer kunt opstarten, zul je blij zijn dat je die \engels{failsafe} keuze hebt, die dan hopelijk wel wil werken.  Eventueel kunnen we in dit stadium nog extra keuzemogelijkheden toevoegen (de \engels{add}-knop van figuur \ref{im:24}). Maar dit is meestal niet nodig. De Mandrake Installer detecteert alle besturingssystemen. Dat er zoveel keuzemogelijkheden zijn om linux \footnote{Inderdaad, het gaat hier over de kernel!} te laden, komt omdat verschillende kernels kunnen geladen worden die al dan niet \engels{safe} zijn. Laat ze er gewoon bij, wat niet baat, niet schaadt. Ooit, wanneer het systeem omzeep is en de gewone linux niet meer opstart, zullen we blij zijn dat die \engels{failsafe} beschikbaar is, als die dan hopelijk wel wil werken.
254    
255  Wanneer alles naar wens is, klik je op \engels{OK}. Schakel in dit stadium de computer niet uit! Nadat de bootloader ge\"installeerd is, wordt gevraagd of je een \begrip{bootdiskette} wil maken. Die bootdiskette bevat dezelfde informatie als de MBR. Dit kan handig zijn wanneer de MBR omzeep geholpen wordt door bijvoorbeeld een herinstallatie van Windows. Met die diskette kan je dan toch aan je \gl partitie aan.  Wanneer alles naar wens is, klikken we op \engels{OK}. Schakel in dit stadium de computer niet uit! Nadat de bootloader ge\"installeerd is, wordt gevraagd of we een \begrip{bootdiskette} wil maken. Die bootdiskette bevat dezelfde informatie als de MBR. Dit kan handig zijn wanneer de MBR omzeep geholpen wordt door bijvoorbeeld een herinstallatie van Windows. Met die diskette kunnen we dan toch aan ons \gl partitie.
256    
257  \subsubsection*{Windows installeren voor \gl: waarom?}  \subsubsection*{Windows installeren voor \gl: waarom?}
258    
259  Besturingssystemen afkomstig van MICROS\~1 zijn niet even vriendelijk als \gl en laten niet kiezen tussen hen en andere OSsen. Zij overschrijven systematisch de MBR zodat alleen hun besturingssystemen kunnen geladen worden. Wanneer je dus na het installeren van \gl, Windows installeert (op een andere partitie dan die van \gl, welliswaar), kan \linux niet meer geladen worden.  Besturingssystemen afkomstig van MICROS\~1 zijn niet even vriendelijk als \gl en laten niet kiezen tussen hen en andere OSsen. Zij overschrijven systematisch de MBR zodat alleen hun besturingssystemen kunnen geladen worden. Wanneer we dus na het installeren van \gl, Windows installeeren (op een andere partitie dan die van \gl, welliswaar), kan \linux niet meer geladen worden.
260    
261  Er is hier echter een oplossing voor. Neem de Mandrake installatie CD's en doorloop opnieuw de installatieprocedure maar nu door te upgraden, zoals uitgelegd op bladzijde \pageref{upgradefull}. Dan kan je opnieuw een bootloader installeren.  Er is hier echter een oplossing voor. Neem de Mandrake installatie CD's en doorloop opnieuw de installatieprocedure maar nu door te upgraden, zoals uitgelegd op bladzijde \pageref{upgradefull}. Dan kan opnieuw een bootloader ge\"installeerd worden.
262    
263  Ofwel gebruik je een bootdiskette en installeer je de bootloader opnieuw vanaf het Mandrake Controle Center (maar de praktijk leert dat die bootdiskettes meestal niet werken, of dat men tijdens de installatie te lui is om ze aan te maken).  Een andere mogelijkheid is het gebruik van een bootdiskette die toelaat om achteraf toch opnieuw \gl op te starten en daarin, vanaf het Mandrake Controle Center, de bootloader opnieuw te installeren (maar de praktijk leert dat die bootdiskettes meestal niet werken, of dat men tijdens de installatie te lui is om ze aan te maken).
264    
265  \subsubsection*{Help! De MBR is omzeep!}  \subsubsection*{Help! De MBR is omzeep!}
266    
267  Soms gebeurt het dat er toch iets fout loopt tijdens het installeren van de bootloader en dat je daarna niets meer kunt opstarten, ook geen Windows. Je hebt wel je gegevens gebackupt (of niet!?) maar heel die Windows opnieuw installeren, daar zie je tegen op.  Soms gebeurt het dat er toch iets fout loopt tijdens het installeren van de bootloader en dat we daarna niets meer kunnen opstarten, ook geen Windows. We hebben wel de gegevens gebackupt (of niet!?) maar heel die Windows opnieuw installeren, daar zien we tegen op.
268    
269  Geen paniek.  Geen paniek.
270    
271  Indien je LILO gebruikt hebt (en gebruik dat dus maar de eerste keer dat je \gl installeert) is er nog ergens een copy van de oude MBR te vinden op je linuxpartitie (LILO copieert namelijk eerst de oude MBR in \commando{/boot/boot.NNNN} waarbij \commando{NNNN} afhankelijk is van de schijf. LILO doet dit slechts \'e\'en keer. Indien er al een bestand \commando{/boot/boot.NNNN} bestaat, wordt de oude MBR niet gesaved. Dit betekent dat je zoveel LILO mag herinstalleren, de bewaarde oude MBR blijft diegene die er stond vooraleer je \gl installeerde.  Indien we LILO gebruikt hebben (en het is best om dit te gebruiken de eerste keer dat we \gl installeren) is er nog ergens een copy van de oude MBR te vinden op de linuxpartitie (LILO copieert namelijk eerst de oude MBR in \commando{/boot/boot.NNNN} waarbij \commando{NNNN} afhankelijk is van de schijf. LILO doet dit slechts \'e\'en keer. Indien er al een bestand \commando{/boot/boot.NNNN} bestaat, wordt de oude MBR niet gesaved. Dit betekent dat we zoveel keer als we willen de MBR mogen laten overschrijven met LILO, de bewaarde oude MBR blijft diegene die er stond vooraleer \gl ge\"installeerd werd.
272    
273  De vraag is nu, wanneer je na installatie van de nieuwe MBR, Windows niet kan opstarten, hoe je de oude MBR terug kan zetten. Wel, je start \gl op, en als root typ je \commando{lilo -u} en de de MBR wordt terug op zijn plaats gezet.  De vraag is nu, wanneer we na installatie van de nieuwe MBR, Windows niet kunnen opstarten, hoe we de oude MBR kunnen terugzetten. Wel, we starten \gl op, en als root typen we: \commando{lilo -u} en de de MBR wordt terug op zijn plaats gezet.
274    
275  Natuurlijk kun je \gl niet opstarten als de de MBR om zeep is (tenzij via de bootdiskette, als je die aangemaakt hebt). Start opnieuw vanaf de installatie CD-ROM. Wanneer je het scherm weergegeven in figuur \ref{im:0} ziet, duw dan op F1 voor meer opties. Je komt dan op een soort prompt terecht. Typ daar \commando{rescue} en Mandrake zal geladen worden in rescue mode. Je komt dan op een spartaanse GUI waarin je kunt kiezen voor:  Natuurlijk kunnen we \gl niet opstarten als de MBR om zeep is (tenzij via de bootdiskette, als we die aangemaakt hebben). We starten opnieuw vanaf de installatie CD-ROM. Wanneer we het scherm weergegeven in figuur \ref{im:0} zien, duwen we op F1 voor meer opties. We komen dan op een soort prompt terecht. Daar typen we \commando{rescue} en Mandrake zal geladen worden in \engels{rescue mode}. We komen dan terecht in een spartaanse GUI waarin we kunnen kiezen voor:
276  \begin{enumerate}  \begin{enumerate}
277  \item \engels{re-install bootloader}: om nog eens opnieuw te proberen.  \item \engels{re-install bootloader}: om nog eens opnieuw te proberen.
278  \item \engels{restore windows bootloader}: om je oude MBR te recupereren.  \item \engels{restore windows bootloader}: om de oude MBR te recupereren.
279  \item \engels{Mount your partitions under \commando{/mnt}}: de rescue mode start in een virtueel filesysteem. Wanneer je het volgende menu kiest en in console gaat, kom je terecht in een filesysteem zoals je dat altijd gewoon bent: \commando{/boot}, \commando{/bin}, \commando{/dev}, \commando{/etc}\ldots, ze zijn allemaal aanwezig. Deze directories werden vanuit de CD-ROM in het RAM geheugen geladen en zijn dus niet diegene die te vinden zijn op de harde schijf. In dat virtuele filesysteem kun je echter wel je harde schijf partities mounten. Hierbij zal je harde schijf root partitie in de virtuele \commando{/mnt} directory geplaatst worden. De andere partities zullen in de \commando{/mnt} van de de virtuele \commando{/mnt} te vinden zijn. Stel dat bijvoorbeeld je Windows partitie normaal gezien onder \commando{/mnt/windows} te vinden is, dan zal dit nu \commando{/mnt/mnt/windows} zijn.  \item \engels{Mount your partitions under \commando{/mnt}}: de rescue mode start in een virtueel filesysteem. Wanneer we het volgende menu kiezen (i.e. \engels{Go to console}) en in console gaan, komen we terecht in een filesysteem zoals we dat gewoon zijn: \commando{/boot}, \commando{/bin}, \commando{/dev}, \commando{/etc}\ldots, ze zijn allemaal aanwezig. Deze directories werden vanuit de CD-ROM in het RAM geheugen geladen en zijn dus niet diegene die te vinden zijn op de harde schijf. In dat virtuele filesysteem kunnen we echter wel onze harde schijf partities mounten. Hierbij zal de harde schijf rootpartitie in de virtuele \commando{/mnt} directory geplaatst worden. De andere partities zullen in de \commando{/mnt} van de de virtuele \commando{/mnt} te vinden zijn. Stel dat bijvoorbeeld onze Windowspartitie normaal gezien onder \commando{/mnt/windows} te vinden is, dan zal dit nu \commando{/mnt/mnt/windows} zijn.
280  \item \engels{Go to console}: om onder console verder te gaan. Onder console kun je proberen het probleem te verhelpen. Stel bijvoorbeeld dat je \commando{/etc/fstab} verprutst is waardoor bij het opstarten de rootpartitie niet meer kan gemount worden en de opstartprocedure faalt, dan kun je die hier herstellen.  \item \engels{Go to console}: om onder console verder te gaan. Onder console kunnen we proberen het probleem te verhelpen. Stel bijvoorbeeld dat de \commando{/etc/fstab} (zie sectie \ref{mcc:mounten} op bladzijde \pageref{mcc:mounten}) verprutst is waardoor bij het opstarten de rootpartitie niet meer kan gemount worden en de opstartprocedure faalt, dan kunnen we die hier herstellen.
281    
282  Een andere mogelijkheid is om een \begrip{chroot} (van \engels{change root}) te doen. Stel dat die handige optie \engels{restore windows bootloader} er niet is, dan moest je expliciet vanuit je oude systeem \commando{lilo -u} uitvoeren. Nu, je kan dat systeem niet opstarten! Door aan de rescue prompt \commando{chroot mnt/} uit te voeren, start je op een bepaalde manier wel je oude systeem op. De root directory wordt dan weer de oude root dir (in het voorbeeld van hierboven bevindt de Windowspartitie zich weer in \commando{/mnt/windows}). Dan kun je \commando{lilo -u} uitvoeren. Zelfs \commando{man lilo} is mogelijk!  Een andere mogelijkheid is om een \begrip{chroot} (van \engels{change root}) te doen. Stel dat die handige optie \engels{restore windows bootloader} er niet is, dan moeten we expliciet vanuit het oude systeem \commando{lilo -u} uitvoeren. Nu, we kunnen dat systeem niet opstarten! Door aan de rescue prompt \commando{chroot mnt/} uit te voeren, wordt het op een bepaalde manier het oude systeem wel opgestart. De root directory wordt dan weer de oude root dir (in het voorbeeld van hierboven bevindt de Windowspartitie zich weer in \commando{/mnt/windows}). Dan kunnen we \commando{lilo -u} uitvoeren. Zelfs \commando{man lilo} is mogelijk!
283  \item \engels{reboot}: inderdaad, om te rebooten.  \item \engels{reboot}: inderdaad, om te rebooten.
284  \end{enumerate}  \end{enumerate}
285  Via de pijltjestoetsen en de tab-toest kun je gemakkelijk de verschillende velden selecteren.  Via de pijltjestoetsen en de tab-toest kunnen gemakkelijk de verschillende velden geselecteerd worden.
286    
287  \subsection{X}  \subsection{X}
288    
# Line 289  De laatste stap van de installatie besta Line 290  De laatste stap van de installatie besta
290    
291  \pixfig[ht]{./desktop/expertA42}{width=8cm}{im:26}{Het scherm kiezen.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA42}{width=8cm}{im:26}{Het scherm kiezen.}
292    
293  Vooreerst wordt gevraagd om aan te duiden welk scherm je hebt (figuur \ref{im:26}). Door op de `+' na \engels{vendor} te klikken, kan je merkschermen selecteren. De ervaring leert dat het selecteren van een generiek scherm soms beter werkt dan een \engels{vendor} scherm. Eigenlijk zorgt deze stap alleen voor het instellen van de verversingsfrequenties, en dit kan je later altijd aanpassen in de config-file van de X server.  Vooreerst wordt gevraagd om aan te duiden welk scherm we hebben (figuur \ref{im:26}). Door op de `+' na \engels{vendor} te klikken, kunnen merkschermen geselecteerd worden. De ervaring leert dat het selecteren van een generiek scherm soms beter werkt dan een \engels{vendor} scherm. Eigenlijk zorgt deze stap alleen voor het instellen van de verversingsfrequenties, en dit kan later altijd aangepast worden in de config-file van de X server.
294    
295  \pixfig[ht]{./desktop/expertA41}{width=8cm}{im:27}{Welke versie van X?}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA41}{width=8cm}{im:27}{Welke versie van X?}
296    
297  In het volgende venster wordt gevraagd welke versie van X je wenst te gebruiken (figuur \ref{im:27}). Normaal gezien installeer je wat er aangesterd staat. Soms echter lukt het niet met \mbox{Xfree 4.2.0}. Probeer dan iets anders. De ervaring leert dat \mbox{XFree 3.3.6} soms wel werkt daar waar de hogere versies falen.  In het volgende venster wordt gevraagd welke versie van X we wensen te gebruiken (figuur \ref{im:27}). Normaal gezien installeren we wat er aangesterd staat. Wanneer het niet lukt met \mbox{Xfree 4.2.0} proberen we iets anders. De ervaring leert dat \mbox{XFree 3.3.6} soms wel werkt daar waar de hogere versies falen.
298    
299  \pixfig[ht]{./desktop/expertA43}{width=8cm}{im:28}{Resolutie en kleurendiepte.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA43}{width=8cm}{im:28}{Resolutie en kleurendiepte.}
300    
301  De volgende stap laat toe om de resolutie en de kleurendiepte te kiezen (figuur \ref{im:28}). Indien je niet weet waarom je hier iets wijzigt, laat dan alles zoals het is. Begin vooral geen hogere resolutie te kiezen of andere kleurendiepten. Test eerst wat de Mandrake installer voorstelt.  De volgende stap laat toe om de resolutie en de kleurendiepte te kiezen (figuur \ref{im:28}). Indien we niet weten waarom we hier iets wijzigen, laten we het staan zoals het is. Begin vooral geen hogere resolutie te kiezen of andere kleurendiepten. Test eerst wat de Mandrake installer voorstelt.
302    
303  \pixfig[ht]{./desktop/expertA45}{width=6cm}{im:29}{YES! X werkt!}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA45}{width=6cm}{im:29}{YES! X werkt!}
304  \pixfig[ht]{./desktop/expertA45b}{width=6cm}{im:30}{X werkt niet en aanpassingen zijn noodzakelijk.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA45b}{width=6cm}{im:30}{X werkt niet en aanpassingen zijn noodzakelijk.}
305    
306  Daarna wordt je gevraagd of je de configuratie wenst te testen. Klik ja aan. Het zou kunnen dat je scherm er zeer slecht begint uit te zien. Dit komt echter weer goed na enkele seconden (indien dit niet zo is, gewoon resetten en via de commandline manueel werken, of opnieuw de Mandrake installer gebruiken maar nu voor \engels{upgrade} kiezen, zie sectie \ref{typeinstallatie}) maar het betekent wel dat X niet goed draait op je systeem. In het positieve geval krijg je alle kleuren van de regenboog te zien en klik je met plezier op \engels{yes} (figuur \ref{im:29}).  Daarna wordt ons gevraagd of we de configuratie wensen te testen. W klikken op \engels{Yes}. Het zou kunnen dat het scherm er zeer slecht begint uit te zien. Dit komt echter weer goed na enkele seconden (indien dit niet zo is, gewoon resetten en via de commandline manueel werken, of opnieuw de Mandrake installer gebruiken maar nu voor \engels{upgrade} kiezen, zie sectie \ref{typeinstallatie}) maar het betekent wel dat X niet goed draait op ons systeem. In het positieve geval krijgen we alle kleuren van de regenboog te zien en klikken we met plezier op \engels{yes} (figuur \ref{im:29}).
307    
308  Indien je in figuur \ref{im:29} op \engels{No} hebt geklikt, of op niets omdat er niets te zien was, dan krijg je een scherm in de aard van figuur \ref{im:30} voorgeschoteld. Hier kun je nog proberen om een andere grafische kaart en/of een ander scherm te selecteren of om de resolutie en/of kleurendiepte te veranderen. Wees echter niet ontgoocheld als het niet werkt en haal er je locale X Guru bij.  Indien we in figuur \ref{im:29} op \engels{No} hebben geklikt, of op niets omdat er niets te zien was, dan krijgen we een scherm in de aard van figuur \ref{im:30} voorgeschoteld. Hier kunnen we nog proberen om een andere grafische kaart en/of een ander scherm te selecteren of om de resolutie en/of kleurendiepte te veranderen. Wees echter niet ontgoocheld als het niet, dan moet de locale X Guru erbij gehaald worden.
309    
310  Sommige fabrikanten van \begrip{grafische kaarten} stellen \begrip{drivers} beschikbaar voor \gl. Op de installatie cd's van de Mandrake Linux distributie zijn deze echter niet opgenomen. Dit was vroeger anders. Maar ooit kregen de makers van Mandrake veel klachten over een video driver die niet werkte. Doordat ze geen beschikking hadden over de broncode, konden zij het probleem niet oplossen en leek het alsof zij een slecht product afgeleverd hadden (de fabrikant heeft achteraf toegegeven dat er inderdaad een bug inzat). Sindsdien hebben ze besloten om geen gesloten drivers meer in hun distributie op te nemen.  Sommige fabrikanten van \begrip{grafische kaarten} stellen \begrip{drivers} beschikbaar voor \gl. Op de installatie cd's van de Mandrake Linux distributie zijn deze echter niet opgenomen. Dit was vroeger anders. Maar ooit kregen de makers van Mandrake veel klachten over een video driver die niet werkte. Doordat ze geen beschikking hadden over de broncode, konden zij het probleem niet oplossen en leek het alsof zij een slecht product afgeleverd hadden (de fabrikant heeft achteraf toegegeven dat er inderdaad een bug inzat). Sindsdien hebben ze besloten om geen gesloten drivers meer in hun distributie op te nemen.
311    
312  Indien de installatie van de X server niet lukt, probeer dan eerst de drivers van de fabrikant te installeren (als die beschikbaar zijn), dit kan al veel probleemsituaties oplossen. Eigenlijk is het \gl besturingssysteem nu al ge\"installeerd. Rebooten op dit moment kan geen kwaad. Je hebt dan wel geen werkende X server en alles zal dus via de commandline moeten gebeuren. Ook wanneer je wel X hebt, is het toch aangewezen om de drivers van de fabrikant te installeren. Meestal maak je dan beter gebruik van de mogelijkheden van je grafische kaart. Bij deze drivers wordt een goede handleiding (\engels{readme.txt}) geleverd. Lees die, van begin tot einde. De uit te voeren commando's aan de commandline staan erin beschreven. Je moet dus echt geen Linux Guru zijn om deze drivers te installeren.  Indien de installatie van de X server niet lukt, probeer dan eerst de drivers van de fabrikant te installeren (als die beschikbaar zijn), dit kan al veel probleemsituaties oplossen. Eigenlijk is het \gl besturingssysteem nu al ge\"installeerd. Rebooten op dit moment kan geen kwaad. We hebben dan wel geen werkende X server en alles zal dus via de commandline moeten gebeuren.
313    
314    Ook wanneer X wel werkt, is het aangewezen om de drivers van de fabrikant te installeren. Meestal maken we dan beter gebruik van de mogelijkheden van onze grafische kaart. Bij deze drivers wordt een goede handleiding (\engels{readme.txt}) geleverd. Lees die, van begin tot einde. De uit te voeren commando's aan de commandline staan erin beschreven. We moeten echt geen Linux Guru zijn om deze drivers te installeren.
315    
316  Het inige dat er eigenlijk gebeurt tijdens het installeren van X, is het opmaken van de configuratiefile voor X. Eigenlijk kan dit ook manueel gebeuren. X moet niet werken om X te kunnen configureren. De configuratiefile is een gewoon tekst bestand, te vinden in de directory \commando{/etx/X11/}. Vanaf versie 4 van X heet de configuratiefile \commando{XF66Config-4}, daarvoor was de naam \commando{XF86Config}. De nieuwe naam kwam er doordat vanaf versie 4 van X de syntax van de configuratiefile veranderde. Bij de herinstallatie van van \gl is het dus aangewezen om de X configuratiefile te bewaren (op foppy bijvoorbeeld) zodat alle juiste instellingen niet meer achteraf moeten gezocht worden.  Het inige dat er eigenlijk gebeurt tijdens het installeren van X, is het opmaken van de configuratiefile voor X. Eigenlijk kan dit ook manueel gebeuren. X moet niet werken om X te kunnen configureren. De configuratiefile is een gewoon tekst bestand, te vinden in de directory \commando{/etx/X11/}. Vanaf versie 4 van X heet de configuratiefile \commando{XF66Config-4}, daarvoor was de naam \commando{XF86Config}. De nieuwe naam kwam er doordat vanaf versie 4 van X de syntax van de configuratiefile veranderde. Bij de herinstallatie van van \gl is het dus aangewezen om de X configuratiefile te bewaren (op foppy bijvoorbeeld) zodat alle juiste instellingen niet meer achteraf moeten gezocht worden.
317    
318  Indien X succesvol ge\"installeerd werd, wordt gevraagt of je grafisch wenst in te loggen. Indien je hier ja op antwoord, krijg je een grafisch logindialoog bij het opnieuw opstarten. Wanneer je je daar dan mee aanmeldt, kom je rechtstreeks in een grafische omgeving terecht. Indien je de rauwe commandpromt wenst: \commando{CTRL+ALT+F1} (of \commando{F2} tot \commando{F6}) laat je toe om die weer te vinden.  Indien X succesvol ge\"installeerd werd, wordt gevraagt of we grafisch wensen in te loggen. Indien we hierop \engels{Yes} antwoorden, krijgen we een grafisch logindialoog bij het opnieuw opstarten. Wanneer we ons daar dan mee aanmelden, komen we rechtstreeks in een grafische omgeving terecht. Indien de rauwe commandpromt gewenst is: \commando{CTRL+ALT+F1} (of \commando{F2} tot \commando{F6}) laat toe om die weer te vinden.
319    
320  \subsection{Updaten van packages}  \subsection{Updaten van packages}
321    
322  Indien het gelukt is om tijdens de installatie een connectie met het internet te maken, krijg je nu de mogelijkheid om de verschillende programma's te updaten. Doe dit echter niet wanneer je slechts een modemconnectie hebt.  Indien het gelukt is om tijdens de installatie een connectie met het internet te maken, krijgen we nu de mogelijkheid om de verschillende programma's te updaten. Het is sterk afgeraden om dit te doen wanneer er slechts een modemconnectie beschikbaar is.
323    
324  Eerst wordt je gevraagd of je dit inderdaad wel wil doen. Let op, dit kan soms lang duren, wanneer je een trage ftp-server kiest.  Eerst wordt ons gevraagd of we dit inderdaad wel willen doen. Let op, dit kan soms lang duren, wanneer we een trage ftp-server kiezen.
325    
326  \pixfig[ht]{./desktop/expertA48}{width=6cm}{im:31}{De mirror kiezen voor het halen van updates.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA48}{width=6cm}{im:31}{De mirror kiezen voor het halen van updates.}
327    
328  Indien je aangeklikt hebt dat je wenste te updaten, moet je je \begrip{mirror} kiezen (figuur \ref{im:31}). De packages kunnen inderdaad gedownloaded worden van verschillende servers, dit omdat de server beheert door Mandrake niet alle mensen van over de gehele wereld kan bedienen. Daarom worden zogenaamde mirrors opgezet. Dit zijn servers die een copy bevatten van de master Mandrake server. Kies dus een mirror dicht bij huis. De ervaring leert dat Duitse mirrors meestal een goede keus zijn. Het kiezen van een goede (i.e. snelle) mirror kan uren wachttijd vermijden.  Nadat we aangeklikt hebben dat we wensen te updaten, moeten we een \begrip{mirror} kiezen (figuur \ref{im:31}). De packages kunnen inderdaad gedownloaded worden van verschillende servers, dit omdat de server beheert door Mandrake niet alle mensen van over de gehele wereld kan bedienen. Daarom worden zogenaamde mirrors opgezet. Dit zijn servers die een copy bevatten van de master Mandrake server. Kies dus een mirror dicht bij huis. De ervaring leert dat Duitse mirrors meestal een goede keus zijn. Het kiezen van een goede (i.e. snelle) mirror kan uren wachttijd vermijden.
329    
330  Na het kiezen van een mirror, kan in een analoog venster zoals weergegeven in figuur \ref{im:12}, gekozen worden welke packages moeten geupdated worden. Hierna worden de geselecteerde packages gedownloaded en ge\"installeerd.  Na het kiezen van een mirror, kan in een analoog venster zoals weergegeven in figuur \ref{im:12}, gekozen worden welke packages moeten geupdated worden. Hierna worden de geselecteerde packages gedownloaded en ge\"installeerd.
331    
# Line 332  Proficiat. Mandrale Linux is ge\"install Line 335  Proficiat. Mandrale Linux is ge\"install
335    
336  \pixfig[ht]{./desktop/kdm}{width=8cm}{im:32}{Grafisch inloggen.}  \pixfig[ht]{./desktop/kdm}{width=8cm}{im:32}{Grafisch inloggen.}
337    
338  Als je gekozen hebt om grafisch in te loggen krijgt je een scherm voorgeschoteld zoals weergegeven in figuur \ref{im:32}. Kies bij \engels{Menu} voor \begrip{KDE} (is normaal gezien de default waarde). KDE is het programma dat de brug vormt tussen applicatiesoftware en X. Het zorgt ervoor dat er een taakbalk is (\engels{kicker} genaamd), dat venstertjes kunnen versleept, vergroot en verkleind worden en nog meer van die toeters en bellen. KDE is bij de harde \gl gebruiker niet zo geliefd. Eigen onderzoek wees uit dat ongeveer 10\,\% van je computercapaciteit door KDE opgeslorpt wordt voor al die toeters en bellen. Maar voor een beginneling is KDE wel geschikt omdat alles toegankelijk is via menutjes en de startknop. Op die manier kan je op ontdekkingstoch gaan.  Als we kozen om grafisch in te loggen krijgen we een scherm voorgeschoteld zoals weergegeven in figuur \ref{im:32}. Kies bij \engels{Menu} voor \begrip{KDE} (is normaal gezien de default waarde). KDE is het programma dat de brug vormt tussen applicatiesoftware en X. Het zorgt ervoor dat er een taakbalk is (\engels{kicker} genaamd), dat venstertjes kunnen versleept, vergroot en verkleind worden en nog meer van die toeters en bellen. KDE is bij de harde \gl gebruiker niet zo geliefd. Eigen onderzoek wees uit dat ongeveer 10\,\% van de computercapaciteit door KDE opgeslorpt wordt voor al die toeters en bellen. Maar voor een beginneling is KDE wel geschikt omdat alles toegankelijk is via menutjes en de startknop. Op die manier kan op ontdekkingstoch gegaan worden.
339    
340  Indien je niet grafisch inlogt, kom je terecht op de commandline. Typ daar \commando{startx} en normaal gezien start KDE dan op.  Indien we niet kozen om grafisch in te loggen, komen we terecht op de commandline. Door daar \commando{startx} te typen, wordt normaal gezien KDE opgestart.
341    
342  In verdere hoofdstukken wordt uitgelegd hoe je KDE kan fijntunen. Over de andere windowmanagers zal niet veel verteld worden.  In verdere hoofdstukken wordt uitgelegd hoe we KDE kunnen fijntunen. Over de andere windowmanagers zal niet veel verteld worden.
343    

Legend:
Removed from v.1.9  
changed lines
  Added in v.1.10

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26