/[glms]/glms/installatiemandrake.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/installatiemandrake.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.5 by gazza, Tue Nov 5 08:18:53 2002 UTC revision 1.6 by gazza, Mon Nov 25 12:40:42 2002 UTC
# Line 107  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is Line 107  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is
107    
108  De manier waarop harde schijven aangesproken onder \gl is iets anders dan bij sommige andere besturingssystemen. Voornamelijk de \begrip{IDE} harde schijven worden hier besproken. Een harde schijf word onder \gl aangesproken met de naam \begrip{hd}. De eerste IDE-schijf krijgt dan de naam `hda', de tweede `hdb', de derde `hdc' en de vierde `hdd'.  De manier waarop harde schijven aangesproken onder \gl is iets anders dan bij sommige andere besturingssystemen. Voornamelijk de \begrip{IDE} harde schijven worden hier besproken. Een harde schijf word onder \gl aangesproken met de naam \begrip{hd}. De eerste IDE-schijf krijgt dan de naam `hda', de tweede `hdb', de derde `hdc' en de vierde `hdd'.
109    
110  Een schijf kan onderverdeeld worden in maximaal vier \begrip{primaire partities}. Deze worden aangeduid door `hda1', `hda2', `hda3' en `hda4'. E\'en van die primaire partities kan meerdere logische partities bevatten. Logische partities worden altijd aangeduid met een cijfer groter dan vier. In de vierde primaire partitie, `hda3', kunnen bijvoorbeeld drie logische partities gemaakt worden. Dezen worden dan aangeduid met `hda5', `hda6' en `hda7', zelfs al zijn er slechts drie primaire partities aanwezig!  Een schijf kan onderverdeeld worden in maximaal vier \begrip{primaire partities}. Deze worden aangeduid door `hda1', `hda2', `hda3' en `hda4'. E\'en van die primaire partities kan meerdere logische partities bevatten. Logische partities worden altijd aangeduid met een cijfer groter dan vier. In de derde primaire partitie, `hda3', kunnen bijvoorbeeld drie logische partities gemaakt worden. Dezen worden dan aangeduid met `hda5', `hda6' en `hda7', zelfs al zijn er slechts drie primaire partities aanwezig!
111    
112  MS producten houden er niet van om op logische partities ge\"installeerd te worden. \gl trekt zich daar helemaal niets van aan.  MS producten houden er niet van om op logische partities ge\"installeerd te worden. \gl trekt zich daar helemaal niets van aan.
113    
114  Een voorbeeld van een mogelijk configuratie, is weergegeven in figuur \ref{im:9}. Er werd vertrokken van een computer met alleen windows op, de harde schijf was niet onderverdeeld in partities. Deze situatie is afgebeeld in figuur \ref{im:9a}. In die figuur is het knopje \engels{Resize} te zien. Dit laat toe om bepaalde partities te verkleinen. Dit wordt uitgevoerd op de aanwezige windowspartitie. Het resultaat is te zien in figuur \ref{im:9b}. De eerste partitie is `hda1' en bevat windows. De rest van de schijf is leeg. Hierop worden de nodige \gl partities aangemaakt.  Een voorbeeld van een mogelijk configuratie, is weergegeven in figuur \ref{im:9}. Er werd vertrokken van een computer waarop alleen windows stond ge\"installeerd en waarvan de harde schijf niet was onderverdeeld in partities. Deze situatie is afgebeeld in figuur \ref{im:9a}. In die figuur is het knopje \engels{Resize} te zien. Dit laat toe om bepaalde partities te verkleinen. Dit wordt uitgevoerd op de aanwezige windowspartitie. Het resultaat is te zien in figuur \ref{im:9b}. De eerste partitie is `hda1' en bevat windows. De rest van de schijf is leeg. Hierop worden de nodige \gl partities aangemaakt. Dit zijn er drie: de root partitie /, de swap partitie en de /home partitie. In figuur \ref{im:9b} is te zien dat de windows partitie hda1 is, een primaire partitie dus. Figuur \ref{im:9} toont dat de linux partities allemaal logische partities zijn: hda6 is de swap, hda5 zal dus wellicht de root partitie zijn en hda7 de /home.
115    
116  Eerst en vooral hebben we een \engels{\begrip{root partitie}} nodig, aangeduid met `\'. Ook onontbeerlijk is de \begrip{swap} partitie. Deze wordt aangesproken wanneer het systeem niet meer genoeg \begrip{RAM}-geheugen heeft. Er bestaan verschillende regeltjes voor het bepalen van de grootte van de swap. De ene zegt twee keer de hoeveelheid RAM, de andere \'e\'en keer de hoeveelheid RAM. Alles hangt er echter van af waarvoor het systeem gaat gebruikt worden. Indien veel applicaties tegelijkertijd geopend worden, het systeem weinig geheugen heeft (64MB) kan het geen kwaad om 200MB swap te kiezen. Geheugenvretende applicaties draaien op de swap blijft echter ondoenbaar (100 keer trager). De swap moet eerder gezien worden als een plaats waar iets op langere termijn kan opgeslaan worden.  De \begrip{root partitie}, aangeduid met `/', is de basis van heel \gl bestandssysteem. Ook onontbeerlijk is de \begrip{swap} partitie. Deze wordt aangesproken wanneer het systeem niet meer genoeg \begrip{RAM}-geheugen heeft. Er bestaan verschillende regeltjes voor het bepalen van de grootte van de swap. De ene zegt twee keer de hoeveelheid RAM, de andere \'e\'en keer de hoeveelheid RAM. Alles hangt er echter van af waarvoor het systeem gaat gebruikt worden. Indien veel applicaties tegelijkertijd geopend worden en het systeem weinig geheugen heeft (64MB), kan het geen kwaad om 200MB swap te kiezen. Geheugenvretende applicaties draaien op de swap blijft echter ondoenbaar (100 keer trager). De swap moet eerder gezien worden als een plaats waar iets op langere termijn kan opgeslaan worden.
117    
118  Wanneer je bijvoorbeeld tien figuren tegelijkertijd opent en je hebt slechts geheugen voor \'e\'en figuur. Terwijl je aan \'e\'en figuur werkt, heb je de andere niet echt nodig, je zou ze eigenlijk kunnen sluiten. Het telkens openen en sluiten is echter nogal omslachtig, vandaar dat \gl dat eigenlijk voor jou doet: de figuren waaraan even niet wordt gewerk, worden op de swap partitie weggeschreven. Op het moment dat je het venster van een figuur die zich op de swap bevindt, aanklikt, wordt deze van de swap naar het RAM-geheugen gebracht (de andere figuur wordt van de RAM naar de swap weggeschreven) en je kan eraan werken. Dit heen en weer geschrijf van de RAM naar de swap wordt \begrip{swappen} genoemd.  Wanneer je bijvoorbeeld tien figuren tegelijkertijd opent en je hebt slechts geheugen voor \'e\'en figuur. Terwijl je aan \'e\'en figuur werkt, heb je de andere niet echt nodig, je zou ze eigenlijk kunnen sluiten. Het telkens openen en sluiten is echter nogal omslachtig, vandaar dat \gl dat eigenlijk voor jou doet: de figuren waaraan even niet wordt gewerk, worden op de swap partitie weggeschreven. Op het moment dat je het venster van een figuur die zich op de swap bevindt, aanklikt, wordt deze van de swap naar het RAM-geheugen gebracht (de andere figuur wordt van de RAM naar de swap weggeschreven) en je kan eraan werken. Dit heen en weer geschrijf van de RAM naar de swap wordt \begrip{swappen} genoemd.
119    
120    In de configuratie weergegeven in figuur \ref{im:9} wordt ook een aparte '/home' partitie voorzien. Hierin worden alle data van de gebruikers opgeslaan. Dit is niet echt nodig maar is sterk aan te raden. Wanneer het systeem corrupt geraakt en de computer moet geherinstalleerd worden, dan is er toch nog veel kans dat de gegevens op de `/home' bewaard bleven.
121    
122    \gl kent geen verschillende `schijven' zoals windows. Alles hangt vast aan de rootdirectory `/'. Indien we naar een andere schijf of partitie wensen te gaan, moet die eerst gemount worden. \begrip{Mounten} houdt in dat een bepaalde partitie (kan ook een hele schijf zijn) wordt vastgehangen aan het een tak van de rootdirectory. In figuur \ref{im:9} is te zien dat de windows partitie vasthangt aan de tak /mnt/windows. Het verschil met een gewone directory is niet merkbaar\footnote{In het geval van een windows partitie eigenlijk wel: het systeem van permissies zal niet goed werken.}. De /home partitie wordt rechtstreeks aan de root directory gehangen.
123    
124    Verwijderbare media zoals CD-rom's en floppy's moeten ook gemount worden. In Mandrake is er een \begrip{automount} utility die ervoor zorgt dat van zodra je een floppy of CD-rom in de respectievelijke lezer steekt, deze automatisch wordt gemount. De ervaring leert echter dat dit niet altijd feilloos werkt. Normaal gezien moet je vooraleer een floppy uit het floppystation te halen, die eert \begrip{unmounten} met het commando \com{umount /mnt/floppy} (let op: geen n!!!). Indien dit niet gebeurt is er veel kans dat de floppy kapot gaat. Bij automounten zou dit dus automatisch moeten gebeuren, maar dit werkt niet en erger, je kunt zelfs niet meer manueel unmounten.
125    
126    Vandaar dat het beter is om die automount af te zetten. Dit kan je doen door op het knopje \engels{More} te klikken (zie figuur \ref{im:9}) en dan de optie \engels{automount} af te zetten.
127    
128    Het opsplitsen van de harde schijf in partities is \'e\'en van de belangrijkste stappen in het installatieproces. Het juist kiezen van de grootte van de partities is van primordiaal belang. Dit kan later veel admin-problemen voorkomen. Het \engels{resizen} van partities is immers niet zo gemakkelijk (zoniet onmogelijk).
129    
130    Wanneer dit gebeurt is klikken we op \engels{Done} en komen we in het volgende scherm.

Legend:
Removed from v.1.5  
changed lines
  Added in v.1.6

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26