/[glms]/glms/installatiemandrake.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/installatiemandrake.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.3 by gazza, Wed Oct 23 17:22:50 2002 UTC revision 1.4 by gazza, Mon Oct 28 11:50:29 2002 UTC
# Line 48  Let er echter op dat niet alle software Line 48  Let er echter op dat niet alle software
48  \subsection{Type van installatie}  \subsection{Type van installatie}
49    
50  \pixfig[ht]{./desktop/install3}{width=\textwidth}{im:3}{Expert of niet?}  \pixfig[ht]{./desktop/install3}{width=\textwidth}{im:3}{Expert of niet?}
51    \index{expert}
52  De Mandrake CD's kunnen gebruikt worden om een bestaand systeem te upgraden (hoewel sommige mensen de ervaring hebben dat dit meer werk is dan alles opniew te installeren) of om een systeem vanaf nul te installeren. Bij \engels{upgrade} wordt heel het systeem up to date gebracht, hierbij worden ook de configuratiebestanden overschreven. Indien gekozen wordt voor \engels{upgrade packages only} dan worden de configuratiebestanden niet overschreven. Probleem is echter dat nieuwe versies van programma's soms ook een nieuwe syntax voor hun configuratiefiles hebben, vandaar die negatieve ervaring van mensen die dachten tijd te winnen door te upgraden en niet opnieuw te installeren.  De Mandrake CD's kunnen gebruikt worden om een bestaand systeem te upgraden (hoewel sommige mensen de ervaring hebben dat dit meer werk is dan alles opniew te installeren) of om een systeem vanaf nul te installeren. Bij \engels{upgrade} wordt heel het systeem up to date gebracht, hierbij worden ook de configuratiebestanden overschreven. Indien gekozen wordt voor \engels{upgrade packages only} dan worden de configuratiebestanden niet overschreven. Probleem is echter dat nieuwe versies van programma's soms ook een nieuwe syntax voor hun configuratiefiles hebben, vandaar die negatieve ervaring van mensen die dachten tijd te winnen door te upgraden en niet opnieuw te installeren.
53    
54  Kies verder altijd voor \engels{expert}, zelfs als het de eerste keer is dat je Mandrake installeert. De \engels{expert} optie geeft meer opties weer. Het is maar door die opties eens te zien dat je expert kan worden. Eigenlijk zou er moeten staan: \engels{do you want to be an expert}. Indien je voor \engels{recomended} kiest, kan het gebeuren dat je teveel dingen automatisch door de Mandrake installer laat gebeuren en dat de windows partitie wordt verwijderd!  Kies verder altijd voor \engels{expert}, zelfs als het de eerste keer is dat je Mandrake installeert. De \engels{expert} optie geeft meer opties weer. Het is maar door die opties eens te zien dat je expert kan worden. Eigenlijk zou er moeten staan: \engels{do you want to be an expert}. Indien je voor \engels{recomended} kiest, kan het gebeuren dat je teveel dingen automatisch door de Mandrake installer laat gebeuren en dat de windows partitie wordt verwijderd!
# Line 56  Kies verder altijd voor \engels{expert}, Line 56  Kies verder altijd voor \engels{expert},
56  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} en \engels{install}.  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} en \engels{install}.
57    
58  \subsection{SCSI?}  \subsection{SCSI?}
59    \index{SCSI}
60  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{height=0.4\textheight}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{height=0.4\textheight}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}
61  \pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{width=\textwidth}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{width=\textwidth}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}
62    
63  In de volgende stap bekijkt de Mandrake installer of er SCSI-harde schijven in het systeem aanwezig zijn. Indien dit het geval is, zouden ze moeten gedetecteerd worden. Indien dit niet zo is (zoals in de meeste huiscomputers) kan gewoon verder gegaan worden (figuur \ref{im:4}). SCSI-adapters op ISA-kaarten worden niet gedetecteerd. In dat geval moet \engels{Yes} gekozen worden (figuur \ref{im:4}) waarna handmatig uit een lijst van ondersteunde modellen het juiste (i.e. diegene in het systeem aanwezig) moet gekozen worden.  In de volgende stap bekijkt de Mandrake installer of er SCSI-harde schijven in het systeem aanwezig zijn. Indien dit het geval is, zouden ze moeten gedetecteerd worden. Indien dit niet zo is (zoals in de meeste huiscomputers) kan gewoon verder gegaan worden (figuur \ref{im:4}). SCSI-adapters op ISA-kaarten worden niet gedetecteerd. In dat geval moet \engels{Yes} gekozen worden (figuur \ref{im:4}) waarna handmatig uit een lijst van ondersteunde modellen het juiste (i.e. diegene in het systeem aanwezig) moet gekozen worden.
64    
65    \subsection{Muis}
66    \index{muis}
67    \pixfig[ht]{./desktop/expertA2}{width=\textwidth}{im:5}{Kiezen van een muis.}
68    \pixfig[ht]{./desktop/expertA3}{width=4cm}{im:6}{Testen van de muis. Draai eens aan het wieltje indien ze raar doet.}
69    
70    In het venster weergegeven in figuur \ref{im:5} wordt het type muis gekozen. Na het selecteren wordt de muis getest (figuur \ref{im:6}). Een scrol-muis werk niet direkt. De muispointer doet raar en er kan geen controle over verkregen worden. Blijf rustig, draai eens aan het wieletje en alles zou goed moeten gaan.
71    
72    Het is aangeraden om eerst de standaard muisen uit te proberen en dan pas naar een specifiek type muis te zoeken. De meeste moderne muisen werken met de standaardinstellingen. Bij een nieuwe logitech muis bijvoorbeeld, moet niet gekozen worden voor \engels{logitech MouseMan+}(figuur \ref{im:5}). Deze optie staat er alleen voor oude logitech muisen.  
73    
74    In het geval van een seri\"ele muis kan het zijn dat gevraagd wordt op welke poort die aangesloten is.
75    
76    \medskip
77    In de volgende figuren gaat, zoals in figuur \ref{im:6}, de achtergrond niet meer weergegeven worden.  Gedurende heel de installatie is die echter zichtbaar zodat op elk ogenblik te zien is waar men zich bevindt in de installatie.
78    
79    \section{Toetsenbord}
80    \index{toetsenbord}
81    \pixfig[ht]{./desktop/expertA4}{width=8cm}{im:7}{Ingeven van het type toetsenbord.}
82    
83    Nadat de muis gekozen is moet de lay-out van het toetsenbord ingegeven worden. De Mandrake installer kan dit niet zelf bepalen. Zorg er dus voor dat dit correct gebeurt. Door op \engels{more} te klikken worden alle mogelijkheden getoond.
84    
85    Het testen van het toetsenbord kan gebeuren in het volgende scherm (figuur \ref{im:8}), waar er een veld is waarin de login of het email adres van de System Administrator moet ingegeven worden. Daar is het mogelijk om na te gaan of het toetsenbord wel juist ingesteld staat. Indien niet, kan teruggegaan worden naar het vorige scherm door op het desbetreffende groene bolletje te klikken.
86    
87    \subsection{Security level kiezen}
88    \index{security}
89    
90    \pixfig[ht]{./desktop/expertA5}{width=8cm}{im:8}{Security level kiezen.}
91    
92    De \engels{Security level} geeft aan hoe sterk het systeem beveiligd wordt. Er zijn vier niveau's te onderscheiden:
93    \begin{description}
94    \item[Standaard] Dit wordt gebruikt voor een werkcomputer die soms verbonden is aan het internet of deel uitmaakt van een lokaal netwerk. Dit is de standaardinstelling voor werkcomputers van mensen die redelijk te vertrouwen zijn. Voor leerlingen die zich in hun moeilijke jaren bevinden kan dit echter wel eens niet restrictief genoeg zijn\ldots
95    \item[High] Er zijn al meer restricties (gewone gebruikers kunnen minder) en het systeem wordt regelmatig gecontroleerd op abnormaliteiten.
96    \item[Higher] Het systeem is nu veilig genoeg om als server dienst te doen. Indien de machine alleen als werkcomputer gebruikt wordt is het aan te raden om een lagere \engels{security level} te kiezen.
97    \item[Paranoid] Het systeem is nu volledig gesloten. De veiligheid is maximaal. Is te gebruiken voor servers waarop zich zeer gevoelige informatie bevindt.
98    \end{description}
99    
100    De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is het aan te raden om `Standaard' als \engels{security level} te kiezen. Dit is een goed compromis tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. En wanneer je nog vanalles moet ontdekken is het lastig om geremd te worden door allerhande duistere veiligheidsmaatregelen waarvan je niet weet hoe ze te omzeilen. Het resultaat is dat je dan veel te veel als \engels{root} inlogt, wat nog veel onveiliger is.
101    
102    
103    
104    

Legend:
Removed from v.1.3  
changed lines
  Added in v.1.4

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26