/[glms]/glms/installatiemandrake.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/installatiemandrake.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.18 by gazza, Mon Aug 11 21:14:05 2003 UTC revision 1.19 by gazza, Wed Aug 13 16:33:42 2003 UTC
# Line 171  Voordat de eigenlijke installatie begint Line 171  Voordat de eigenlijke installatie begint
171    
172  Tijdens de installatie moet van CD-rom gewisseld worden. De installatie bestaat uit drie CDROMs. Indien we ze niet alledrie hebben, klikken we op \engels{Cancel} wanneer gevraagd wordt om van CDROM te wisselen.  Tijdens de installatie moet van CD-rom gewisseld worden. De installatie bestaat uit drie CDROMs. Indien we ze niet alledrie hebben, klikken we op \engels{Cancel} wanneer gevraagd wordt om van CDROM te wisselen.
173    
174  \subsection{Ingeven van root paswoord}  \section{Initi\"ele configuratie van het systeem}
175    
176  \pixfig[ht]{./desktop/expertA15}{width=6cm}{im:13}{Root paswoord ingeven.}  \subsection{Ingeven van het root paswoord}
177    
178  Als \begrip{root} kunnen we alles. Maar dan ook echt alles. Het is geen enkel probleem om als root alle files op ons systeem te verwijderen. Vandaar dat we alleen als root inloggen om aan ons systeem te werken. Als root starten we ook nooit \Begrip{X} op.  \pixfig[ht]{./desktop/expertA15}{width=12cm}{im:13}{Root paswoord ingeven.}
179    
180  \label{upgradefull}De keuze van het root paswoord (figuur \ref{im:13}) is dus uiterst belangrijk, vooral voor computers met meerdere (onverantwoordelijke) gebruikers, of voor computers die aan een netwerk hangen. We kunnen het ook maar beter niet vergeten. Indien dit toch zou gebeuren, moeten we de installatieprocedure opnieuw doorlopen, maar in plaats van in het begin (sectie \ref{typeinstallatie}, figuur \ref{im:3}) voor \engels{expert} en \engels{install} te kiezen, nemen we dan \engels{expert} en \engels{upgrade}.  Als \begrip{root} kunnen we alles. Maar dan ook echt alles. Het is geen enkel probleem om als root alle files op ons systeem te verwijderen. Vandaar dat we alleen als root inloggen om aan ons systeem te werken. Als root starten we ook nooit \Begrip{X} op. De optie \engels{No Password}, te zien op figuur \ref{im:13}, kiezen we dus niet.
181    
182  Afhankelijk van wat beschikbaar is op het lokaal netwerk, kan hier gekozen worden voor \begrip{LDAP} of \begrip{NIS} identificatie. Dit wordt hier echter niet verder behandeld. We kiezen \engels{Local file} identificatie (figuur \ref{im:13}).  \label{upgradefull}De keuze van het root paswoord (figuur \ref{im:13}) is dus uiterst belangrijk, vooral voor computers met meerdere (onverantwoordelijke) gebruikers, of voor computers die aan een netwerk hangen. We kunnen het ook beter niet vergeten. Indien dit toch zou gebeuren, moeten we de installatieprocedure opnieuw doorlopen, maar in plaats van in het begin (sectie \ref{typeinstallatie}, figuur \ref{im:3}) voor \engels{install} te kiezen, nemen we \engels{upgrade}.
183    
184    De optie \engels{Advanced} in figuur \ref{im:13}, laat toe om het authentificeren te laten gebeuren door een authentificatieserver. Er kan gekozen worden voor \begrip{LDAP} of \begrip{NIS} identificatie of \engels{PDC Windows Domain authentication services}. Dit wordt hier echter niet verder behandeld.
185    
186  \subsection{Gebruikers aanmaken op het systeem}  \subsection{Gebruikers aanmaken op het systeem}
187    
188  \pixfig[ht]{./desktop/expertA16}{width=8cm}{im:14}{Gebruikers aanmaken.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA16}{width=12cm}{im:14}{Gebruikers aanmaken.}
189    
190  \gl werd van bij het begin opgebouwd als een \engels{multi user} systeem. Elke gebruiker heeft zijn eigen instellingen, voorkeuren en directories waar hij in kan schrijven (de \file{/home/gebruiker}). Een gebruiker kan normaal gezien het systeem niet beschadigen. Een gewone gebruiker kan ook niet de instellingen van een andere gebruiker wijzigen. Het enige dat hij om zeep kan helpen, zijn zijn eigen instellingen. Daarom is het aangewezen om voor elke persoon die met de computer gaat werken, een gebruikersnaam aan te maken, ook al vertrouwen ze elkaar volledig.  \gl werd van bij het begin opgebouwd als een \engels{multi user} systeem. Elke gebruiker heeft zijn eigen instellingen, voorkeuren en directories waar hij in kan schrijven (de \file{/home/gebruiker}). Een gebruiker kan normaal gezien het systeem niet beschadigen. Een gewone gebruiker kan ook niet de instellingen van een andere gebruiker wijzigen. Het enige dat hij om zeep kan helpen, zijn zijn eigen instellingen. Daarom is het aangewezen om voor elke persoon die met de computer gaat werken, een gebruikersnaam aan te maken, ook al vertrouwen ze elkaar volledig.
191    
# Line 195  Daarna geven we twee keer het paswoord i Line 197  Daarna geven we twee keer het paswoord i
197    
198  Het knopje \engels{advanced} dient om een \Begrip{shell} te selecteren. De shell is hetgeen waarin we naar hartelust van die leuke commandotjes kunnen intikken.  Het knopje \engels{advanced} dient om een \Begrip{shell} te selecteren. De shell is hetgeen waarin we naar hartelust van die leuke commandotjes kunnen intikken.
199    
200  We klikken op \engels{accept user} indien we nog een gebruiker aan het systeem willen toevoegen. Als alle gebruikers zijn aangemaakt, klikken we op \engels{done}.  We klikken op \engels{accept user} indien we nog een gebruiker aan het systeem willen toevoegen. Als alle gebruikers zijn aangemaakt, klikken we op \engels{next}.
   
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA17}{width=8cm}{im:15}{Een gebruiker automatisch inloggen bij het opstarten.}  
   
 Daarna vraagt de Mandrake installer of bij het aanzetten van de computer automatisch een gebruiker moet worden ingelogd, en welke \engels{window manager} daarbij moet worden opgestart (figuur \ref{im:15}).  
   
 \subsection{Netwerkconfiguratie \label{im:modem}}  
   
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA18}{width=8cm}{im:16}{Netwerkconfiguratie wizard.}  
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA19}{width=6cm}{im:17}{Wat voor internetverbinding moet er ge\"installeerd worden?}  
   
 Het volgende venster is dat van de \Begrip{netwerkconfiguratiewizard}, \index{netwerkconfiguratie}\ weergegeven in figuur \ref{im:16}. Indien we nu geen netwerk willen installeren, klikken we op \engels{cancel}. Indien we nu wel al een netwerk willen hebben, kiezen we voor autodetectie waarna het volgende venster verschijnt (figuur \ref{im:17}). Afhankelijk van welke hardware er gedetecteerd wordt, zijn bepaalde opties aangeduid. Hier wordt de installatie van een modem gedemonstreerd. In sectie \ref{mcc:lan} op bladzijde \pageref{mcc:lan} wordt uitgelegd hoe we een LAN connectie kunnen opzetten.  
201    
202  \pixfig[ht]{./desktop/expertB1}{width=8cm}{im:18}{Aanduiden op welke poort de modem aangesloten is.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA17}{width=12cm}{im:15}{Een gebruiker automatisch inloggen bij het opstarten.}
203    
204  In figuur \ref{im:18} kiezen we op welke poort de modem aangesloten is. Links staat de \gl naam (ttyS0), rechts de typische naamgeving onder MSWindows (COM1). \begrip{PCI-modems} worden normaal gezien automatisch gedetecteerd (als ze aan staan tenminste!), \begrip{ISA-modems} niet; daarvan moeten we de poort zelf specifi\"eren. Die informatie kan meestal wel onder MSWindows gevonden worden (dit betekent dat we nu op \engels{cancel} duwen en deze procedure later opnieuw beginnen in het Mandrake Controle Center).  Daarna vraagt de Mandrake installer of bij het aanzetten van de computer automatisch een gebruiker moet worden ingelogd, en welke \engels{window manager} daarbij moet worden opgestart (figuur \ref{im:15}). Dit is alleen nuttig wanneer we de enige gebruiker zijn van die computer.
   
 \pixfig[ht]{./desktop/expertB2}{width=8cm}{im:19}{Gegevens nodig om de modem een bruikbare internetverbinding te laten opzetten.}  
   
 In het volgende venster (figuur \ref{im:19}) vullen we al de gegevens in die nodig zijn om een werkende internetverbinding op te zetten.  
 \begin{description}  
 \item[Connection name] De naam van onze connectie. Zorg dat het gemakkelijk te onthouden is -- voor de rest doet het er niet toe.  
 \item[Phone number] Het telefoonnummer van onze internet provider. Moet zeker juist zijn.  
 \item[Login ID] De login die we gekregen hebt van onze provider.  
 \item[Password] Het bijhorende paswoord.  
 \item[Authentication] Het protocol om de verbinding tot stand te brengen. Dit laten we staan waarop het staat, tenzij we weten waarom we het veranderen.  
 \item[Domain name] De domeinnaam van onze provider. Dit is een cruciaal gegeven.  
 \item[DNS servers] Minder belangrijk. Vullen we alleen in indien we dit weten.  
 \end{description}  
 Nadat dit ingevuld is, klikken we op \engels{OK}. Normaal gezien is de modem dan geconfigureerd.  
   
 \subsection{Samenvatting van de instellingen}  
   
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA20}{width=6cm}{im:20}{Het samenvattingsvenster.}  
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA22}{width=5cm}{im:21}{Timeserver gebruiken?}  
   
 Het volgende venster laat toe verschillende instellingen te controleren en desnoods opnieuw in te stellen. Zoals te zien is in figuur \ref{im:20}, kan hier de muis nog worden ingesteld, of het toetsenbord. Normaal gezien is de juiste tijdzone al geselecteerd (op basis van de taal die we gekozen hebben), maar voor Belgi\"e is dit niet het geval.  
   
 We klikken dus op de knop naast \engels{Timezone} en selecteren in het daarop volgende venster \engels{Brussels}. Dan klikken we op \engels{OK}. Vervolgens wordt gevraagd of de hardware klok op de \engels{Greenwich Mean Time} staat (figuur \ref{im:21}). Dat is meestal niet het geval; we stippen het dus alleen maar aan als we er zeker van zijn. Verder is er de optie om de klok juist te zetten aan de hand van een tijdsserver op het internet. Hier wordt echter niet dieper op ingegaan.  
   
 Na het klikken op \engels{OK}, komen we weer in het samenvattingsvenster terecht. Het instellen van printers kan later gebeuren (zie sectie \ref{mcc:printer} op bladzijde \pageref{mcc:printer}). We gaan dus verder door weer eens op \engels{OK} te klikken.  
   
 \subsection{Selecteren van de te activeren services}  
   
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA36}{width=10cm}{im:22}{Services selecteren.}  
   
 Nu wordt gevraagd welke services geactiveerd moeten worden bij het opstarten van het systeem (figuur \ref{im:22}). Algemeen is het verspilling van rekentijd en geheugen om niet gebruikte services toch te laten draaien. Maar als beginneling is het toch beter om hier niet te veel aan de default instellingen te veranderen. We klikken dus maar rustig op \engels{OK}. Niets verbiedt ons echter om eerst eens de beschrijving van de verschillende services te lezen.  
205    
206  \subsection{Bootloader installatie \label{im:bootloader}}  \subsection{Bootloader installatie \label{im:bootloader}}
207    
208  \pixfig[ht]{./desktop/expertA37}{width=8cm}{im:23}{Bootloader selecteren.}  \pixfig[ht]{./desktop/dx-setupBootloader}{width=12cm}{im:23}{Waar willen we de bootloader installeren?}
209  \pixfig[ht]{./desktop/expertA38}{width=7cm}{im:24}{Welke besturingssystemen zijn er beschikbaar?}  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA38}{width=7cm}{im:24}{Welke besturingssystemen zijn er beschikbaar?}
210  \pixfig[ht]{./desktop/expertA39}{width=9cm}{im:25}{Bootdiskette maken.}  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA39}{width=9cm}{im:25}{Bootdiskette maken.}
211    
212  Het installeren van de \begrip{bootloader} is een cruciaal punt in de installatieprocedure. Wanneer de computer opstart, gaat de \begrip{BIOS} (\engels{Basic Input Output System}) zoeken naar het begin van de eerste (\engels{master} of hda) harde schijf van het systeem. Dat begin wordt ook het \begrip{Master Boot Record} of \begrip{MBR} genoemd. De MBR verwijst dan door naar de eigenlijke ge\"installeerde besturingssystemen, bijvoorbeeld naar hda1 (Windows) en hda5 (Linux). Wanneer er maar \'e\'en besturingssysteem ge\"installeerd is, merken we hier niet veel van; met twee besturingssystemen moeten we bij het opstarten echter kunnen kiezen welk van de twee we wensen te gebruiken.  Het installeren van de \begrip{bootloader} is een cruciaal punt in de installatieprocedure. Wanneer de computer opstart, gaat de \begrip{BIOS} (\engels{Basic Input Output System}) zoeken naar het begin van de eerste (\engels{master} of hda) harde schijf van het systeem. Dat begin wordt ook het \begrip{Master Boot Record} of \begrip{MBR} genoemd. De MBR verwijst dan door naar de eigenlijke ge\"installeerde besturingssystemen, bijvoorbeeld naar hda1 (Windows) en hda5 (Linux). Wanneer er maar \'e\'en besturingssysteem ge\"installeerd is, merken we hier niet veel van; met twee besturingssystemen moeten we bij het opstarten echter kunnen kiezen welk van de twee we wensen te gebruiken.
213  In de MBR zit dan een stukje binaire code dat voor een keuzemenutje zorgt bij het opstarten. Dit is de bootloader.  In de MBR zit dan een stukje binaire code dat voor een keuzemenutje zorgt bij het opstarten. Dit is de bootloader.
214    
215  Mandrake laat toe om uit drie bootloaders te kiezen: \begrip{grub}, \Begrip{LILO}\index{lilo}\ (van \engels{LInux LOader}) met tekstmenu en LILO met grafisch menu. Die laatste staat default ingesteld, zoals te zien is in figuur \ref{im:23}.  Dit kiezen van het besturingssysteem gebeurt dus normaal gezien met een programmatje geplaatst in het begin van de eerste harde schijf. Het is echter mogelijk om van diskette te booten, en vandaar een besturingssysteem te kiezen (zie figuur \ref{im:23}. Het kiezen van \engels{firs sector of the root partition} en \engels{skip} wordt sterk afgeraden.
216    
217    We klikken dan op \engels{Next}. De Mandrake installer zal er voor zorgen dat als windows al ge\"installeerd was, het verschijnt in het keuzemenutje bij het opstarten van de computer. Schakel in dit stadium de computer niet uit!
218    
219    
220    %Mandrake laat toe om uit drie bootloaders te kiezen: \begrip{grub}, \Begrip{LILO}\index{lilo}\ (van \engels{LInux LOader}) met tekstmenu en LILO met grafisch menu. Die laatste staat default ingesteld, zoals te zien is in figuur \ref{im:23}.
221    
222  De tweede keuze die kan gemaakt worden is het \engels{boot device}. Laat dit maar op \file{/dev/hda} staan.  %De tweede keuze die kan gemaakt worden is het \engels{boot device}. Laat dit maar op \file{/dev/hda} staan.
223    
224  De derde optie die moet ingegeven worden is de tijd (uitgedrukt in seconden) vooraleer een default besturingssysteem opgestart wordt (dat default besturingssysteem kan in het volgende menu ingesteld worden).  %De derde optie die moet ingegeven worden is de tijd (uitgedrukt in seconden) vooraleer een default besturingssysteem opgestart wordt (dat default besturingssysteem kan in het volgende menu ingesteld worden).
225    
226  Klik dan op \engels{OK} en laat de \engels{advanced} knop maar voor wat ze is. Het menu weergegeven in figuur \ref{im:24} verschijnt. Hierin kunnen we de instellingen voor de verschillende bootkeuzes wijzigen, onder andere het default besturingssysteem kan hier veranderd worden. Het wijzigen doen we door het besturingssysteem dat we default wensen te booten, te selecteren in het keuzemenu en vervolgens op \engels{modify} te klikken. In het venster dat daarop volgt kunnen we dan selecteren om dat besturingssysteem default te maken. We veranderen geen andere dingen, tenzij we weten waarom! Een MBR die om zeep is, kan hevige hoofdpijn veroorzaken.  %Klik dan op \engels{OK} en laat de \engels{advanced} knop maar voor wat ze is. Het menu weergegeven in figuur \ref{im:24} verschijnt. Hierin kunnen we de instellingen voor de verschillende bootkeuzes wijzigen, onder andere het default besturingssysteem kan hier veranderd worden. Het wijzigen doen we door het besturingssysteem dat we default wensen te booten, te selecteren in het keuzemenu en vervolgens op \engels{modify} te klikken. In het venster dat daarop volgt kunnen we dan selecteren om dat besturingssysteem default te maken. We veranderen geen andere dingen, tenzij we weten waarom! Een MBR die om zeep is, kan hevige hoofdpijn veroorzaken.
227    
228  Eventueel kunnen we in dit stadium nog extra keuzemogelijkheden toevoegen (de \engels{add}-knop van figuur \ref{im:24}). Maar dit is meestal niet nodig. De Mandrake Installer detecteert alle besturingssystemen. Dat er zoveel keuzemogelijkheden zijn om linux \footnote{Inderdaad, het gaat hier over de kernel!} te laden, komt omdat verschillende kernels kunnen geladen worden die al dan niet \engels{safe} zijn. Laat ze er gewoon bij, wat niet baat, niet schaadt. Ooit, als het systeem om zeep is en de gewone linux niet meer opstart, zullen we blij zijn dat die \engels{failsafe} beschikbaar is, voor zover die dan wel wil werken.  %Eventueel kunnen we in dit stadium nog extra keuzemogelijkheden toevoegen (de \engels{add}-knop van figuur \ref{im:24}). Maar dit is meestal niet nodig. De Mandrake Installer detecteert alle besturingssystemen. Dat er zoveel keuzemogelijkheden zijn om linux \footnote{Inderdaad, het gaat hier over de kernel!} te laden, komt omdat verschillende kernels kunnen geladen worden die al dan niet \engels{safe} zijn. Laat ze er gewoon bij, wat niet baat, niet schaadt. Ooit, als het systeem om zeep is en de gewone linux niet meer opstart, zullen we blij zijn dat die \engels{failsafe} beschikbaar is, voor zover die dan wel wil werken.
229    
230  Als alles naar wens is, klikken we op \engels{OK}. Schakel in dit stadium de computer niet uit! Nadat de bootloader ge\"installeerd is, wordt gevraagd of we een \begrip{bootdiskette} wil maken. Die bootdiskette bevat dezelfde informatie als de MBR. Dat kan handig zijn wanneer de MBR om zeep geholpen wordt door bijvoorbeeld een herinstallatie van Windows. Met die diskette kunnen we dan toch aan onze \gl partitie.  %Als alles naar wens is, klikken we op \engels{OK}. Schakel in dit stadium de computer niet uit! Nadat de bootloader ge\"installeerd is, wordt gevraagd of we een \begrip{bootdiskette} wil maken. Die bootdiskette bevat dezelfde informatie als de MBR. Dat kan handig zijn wanneer de MBR om zeep geholpen wordt door bijvoorbeeld een herinstallatie van Windows. Met die diskette kunnen we dan toch aan onze \gl partitie.
231    
232  \subsubsection*{Windows installeren v\`o\`or \gl: waarom?}  \subsubsection*{Windows installeren v\`o\`or \gl: waarom?}
233    
# Line 294  Een andere mogelijkheid is om een \begri Line 259  Een andere mogelijkheid is om een \begri
259  \end{enumerate}  \end{enumerate}
260  Via de pijltjestoetsen en de tabtoets kunnen de verschillende velden gemakkelijk geselecteerd worden.  Via de pijltjestoetsen en de tabtoets kunnen de verschillende velden gemakkelijk geselecteerd worden.
261    
262  \subsection{X}  \subsection{Samenvatting van de instellingen}
263    
264  De laatste stap van de installatie bestaat uit het installeren van de \begrip{X server}. X zorgt ervoor dat er grafisch kan gewerkt worden. X laat enkel toe om venstertjes en dergelijk op het scherm weer te geven. De venstertjes zelf worden niet door X gemaakt, wel door een \begrip{window manager} zoals bijvoorbeeld KDE of GNOME. Het aan de praat krijgen van X is \'e\'en van de redenen waarom \gl moeilijk lijkt. Met de Mandrake installer zou dit sterk vereenvoudigd moeten zijn. Problemen blijven echter altijd mogelijk.  \pixfig[ht]{./desktop/expertA20}{width=12cm}{im:20}{Het samenvattingsvenster.}
265    
266  \pixfig[ht]{./desktop/expertA42}{width=8cm}{im:26}{Het scherm kiezen.}  Het volgende venster laat toe verschillende instellingen te controleren en desnoods opnieuw in te stellen. Zoals te zien is in figuur \ref{im:20}, kan hier de muis nog worden ingesteld, of het toetsenbord. Normaal gezien is de juiste tijdzone al geselecteerd (op basis van de taal die we gekozen hebben), maar voor Belgi\"e is dit niet het geval.
267    
268  Vooreerst wordt gevraagd om aan te duiden welk scherm we hebben (figuur \ref{im:26}). Door op de `+' voor \engels{vendor} te klikken, kunnen merkschermen geselecteerd worden. De ervaring leert dat het selecteren van een generiek scherm soms beter werkt dan een \engels{vendor} scherm. Eigenlijk zorgt deze stap alleen voor het instellen van de verversingsfrequenties, en dit kan altijd later nog aangepast worden in de config-file van de X server.  We klikken dus op de \engels{Configure} naast \engels{Timezone} en selecteren in het daarop volgende venster \engels{Brussels}. Dan klikken we op \engels{OK}. Vervolgens wordt gevraagd of de hardware klok op de \engels{Greenwich Mean Time} staat (figuur \ref{im:21}). Dat is meestal niet het geval\footnote{MS-Windows systemen zetten de hardware (of bios) klok op de lokale tijd. \gl zet echter normaal gezien de harware klok op GMT en vertaalt deze tijd naar de zone die we geselecteerd hebben tijdens onze configuratie. Om compatibiliteitsredenen moeten we bij Mandrake echter expliciet vragen om de hardware klok op GMT te zetten.}; we stippen het dus alleen maar aan als we er zeker van zijn. Verder is er de optie om de klok juist te zetten aan de hand van een tijdsserver op het internet. Hier wordt echter niet dieper op ingegaan.
269    
270  \pixfig[ht]{./desktop/expertA41}{width=8cm}{im:27}{Welke versie van X?}  Verder kunnen we hardware configureren:
271    
272  In het volgende venster wordt gevraagd welke versie van X we wensen te gebruiken (figuur \ref{im:27}). Normaal gezien installeren we wat er aangesterd staat. Wanneer het niet lukt met \mbox{Xfree 4.2.0} proberen we iets anders. De ervaring leert dat \mbox{XFree 3.3.6} soms wel werkt daar waar de hogere versies falen.  \subsubsection{Printers}
273    
274  \pixfig[ht]{./desktop/expertA43}{width=8cm}{im:28}{Resolutie en kleurendiepte.}  Het configureren van de printer gebeurt automatisch als deze aanstaat en aangesloten is tijdens het installeren van Mandrake. Indien dit om \'e\'en of andere reden niet gebeurt is, kunnen we het hier nog proberen door op de \engels{configure} te klikken naast de \engels{Printer -- no printer} lijn.
275    
276  De volgende stap laat toe om de resolutie en de kleurendiepte te kiezen (figuur \ref{im:28}). Indien we niet weten waarom we hier iets wijzigen, laten we het staan zoals het is. Begin vooral geen hogere resolutie of andere kleurendiepten te kiezen. Test eerst wat de Mandrake installer voorstelt.  \subsubsection{Geluid}
277    
278    Detectie gebeurt ook automatisch. Indien er hier iets fout gelopen is, kunnen we alsnog manueel de geluidskaart ingeven.
279    
280    \subsubsection{Graphical interface -- X}
281    
282    Deze stap configureert de \begrip{X server}. X zorgt ervoor dat er grafisch kan gewerkt worden. X laat enkel toe om venstertjes en dergelijk op het scherm weer te geven. De venstertjes zelf worden niet door X gemaakt, wel door een \begrip{window manager} zoals bijvoorbeeld KDE of GNOME. Het aan de praat krijgen van X is \'e\'en van de redenen waarom \gl moeilijk lijkt. Met de Mandrake installer zou dit sterk vereenvoudigd moeten zijn. Problemen blijven echter altijd mogelijk.
283    
284    \pixfig[ht]{./desktop/expertA45b}{width=12cm}{im:30}{De verschillende items die moeten geconfigureerd worden om X aan de praat te krijgen}
285    
286    Wanneer we in het scherm zoals weergegeven in figuur \ref{im:20} op de \engels{Continue} klikken naast \engels{Graphical interface}, komen we terecht in een scherm zoals weergegeven in figuur \ref{im:30}. Hier kunnen we verschillende onderdelen van de X server instellen.
287    
288    Normaal gezien is de grafische kaart al gedetecteerd en moeten we ons daarover geen zorgen maken.
289    
290    \pixfig[ht]{./desktop/expertA42}{width=8cm}{im:26}{Het scherm kiezen.}
291    De volgende stap is de keuze van het scherm (figuur \ref{im:26}). Ook dit wordt normaal gezien automatisch gedetecteerd. Indien niet het geval, klikken we op de balk naast \engels{monitor} (figuur \ref{im:30}) en komen we terecht in een scherm zoals op figuur \ref{im:26}. We kiezen de juiste monitor en klikken op \engels{OK}. De ervaring leert dat het selecteren van een generiek scherm soms beter werkt dan een \engels{vendor} scherm. Eigenlijk zorgt deze stap alleen voor het instellen van de verversingsfrequenties, en dit kan altijd later nog aangepast worden in de config-file van de X server.
292    
293    \pixfig[ht]{./desktop/expertA43}{width=8cm}{im:28}{Resolutie en kleurendiepte.}
294    Daarna configureren we de gewenste resolutie en de kleurendiepte (figuur \ref{im:28}). Indien we niet weten waarom we hier iets wijzigen, laten we het staan zoals het is. Begin vooral geen hogere resolutie of andere kleurendiepten te kiezen. Test eerst wat de Mandrake installer voorstelt.
295    
296  \pixfig[ht]{./desktop/expertA45}{width=6cm}{im:29}{YES! X werkt!}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA45}{width=6cm}{im:29}{YES! X werkt!}
 \pixfig[ht]{./desktop/expertA45b}{width=6cm}{im:30}{X werkt niet en aanpassingen zijn noodzakelijk.}  
297    
298  Daarna wordt ons gevraagd of we de configuratie wensen te testen. We klikken op \engels{Yes}. Het zou kunnen dat het scherm er zeer slecht begint uit te zien. Dat komt echter weer goed na enkele seconden (indien dit niet zo is, gewoon resetten en via de commandline manueel werken, of opnieuw de Mandrake installer gebruiken maar nu voor \engels{upgrade} kiezen, zie sectie \ref{typeinstallatie}) maar het betekent wel dat X niet goed draait op ons systeem. In het positieve geval krijgen we alle kleuren van de regenboog te zien en klikken we met plezier op \engels{yes} (figuur \ref{im:29} geeft deze regenboogkleuren in zwar-wit weer).  De volgende stap is het testen van de configuratie. Het zou kunnen dat het scherm er zeer slecht begint uit te zien. Dat komt echter weer goed na enkele seconden (indien dit niet zo is, gewoon resetten en via de commandline manueel werken, of opnieuw de Mandrake installer gebruiken maar nu voor \engels{upgrade} kiezen, zie sectie \ref{typeinstallatie}) maar het betekent wel dat X niet goed draait op ons systeem. In het positieve geval krijgen we alle kleuren van de regenboog te zien en klikken we met plezier op \engels{yes} (figuur \ref{im:29} geeft deze regenboogkleuren in zwar-wit weer).
299    
300    Indien we in figuur \ref{im:29} op \engels{No} hebben geklikt, of op niets omdat er niets te zien was, dan krijgen we opnieuw het scherm zoals in figuur \ref{im:30} voorgeschoteld. Hier kunnen we nog proberen om een andere grafische kaart en/of een ander scherm te selecteren of om de resolutie en/of kleurendiepte te veranderen. Wees echter niet ontgoocheld als het niet lukt; haal er dan de locale X Guru bij.
301    
302  Indien we in figuur \ref{im:29} op \engels{No} hebben geklikt, of op niets omdat er niets te zien was, dan krijgen we een scherm in de aard van figuur \ref{im:30} voorgeschoteld. Hier kunnen we nog proberen om een andere grafische kaart en/of een ander scherm te selecteren of om de resolutie en/of kleurendiepte te veranderen. Wees echter niet ontgoocheld als het niet lukt; haal er dan de locale X Guru bij.  De \engels{Option} knop in figuur \ref{im:30} klikken we de computer willen opstarten in grafische mode, met een grafisch login venster. Wanneer we ons daar dan mee aanmelden, komen we rechtstreeks in een grafische omgeving terecht. Indien de rauwe commandprompt gewenst is: \commando{CTRL+ALT+F1} (of \commando{F2} tot \commando{F6}) laat toe om die terug te vinden.
303    
304  Sommige fabrikanten van \begrip{grafische kaarten} stellen \begrip{drivers} beschikbaar voor \gl. Op de installatie-CD's van de Mandrake Linux distributie zijn die echter niet opgenomen. Dat was vroeger anders. Maar ooit kregen de makers van Mandrake veel klachten over een video driver die niet werkte. Doordat ze geen beschikking hadden over de broncode, konden zij het probleem niet oplossen en leek het alsof zij een slecht product afgeleverd hadden (de fabrikant heeft achteraf toegegeven dat er inderdaad een bug inzat). Sindsdien hebben ze besloten om geen gesloten drivers meer in hun distributie op te nemen.  Sommige fabrikanten van \begrip{grafische kaarten} stellen \begrip{drivers} beschikbaar voor \gl. Op de installatie-CD's van de Mandrake Linux distributie zijn die echter niet opgenomen. Dat was vroeger anders. Maar ooit kregen de makers van Mandrake veel klachten over een video driver die niet werkte. Doordat ze geen beschikking hadden over de broncode, konden zij het probleem niet oplossen en leek het alsof zij een slecht product afgeleverd hadden (de fabrikant heeft achteraf toegegeven dat er inderdaad een bug inzat). Sindsdien hebben ze besloten om geen gesloten drivers meer in hun distributie op te nemen.
305    
# Line 325  Eigenlijk is het \gl besturingssysteem n Line 309  Eigenlijk is het \gl besturingssysteem n
309    
310  Ook wanneer X wel werkt, is het aangewezen om de drivers van de fabrikant te installeren. Meestal maken we dan beter gebruik van de mogelijkheden van onze grafische kaart. Bij deze drivers wordt een goede handleiding (\engels{readme.txt}) geleverd. Lees die, van begin tot einde. De uit te voeren commando's aan de commandline staan erin beschreven. We moeten echt geen Linux Guru zijn om deze drivers te installeren.  Ook wanneer X wel werkt, is het aangewezen om de drivers van de fabrikant te installeren. Meestal maken we dan beter gebruik van de mogelijkheden van onze grafische kaart. Bij deze drivers wordt een goede handleiding (\engels{readme.txt}) geleverd. Lees die, van begin tot einde. De uit te voeren commando's aan de commandline staan erin beschreven. We moeten echt geen Linux Guru zijn om deze drivers te installeren.
311    
312  Het enige dat er eigenlijk gebeurt tijdens het installeren van X, is het opmaken van de configuratiefile. Eigenlijk kan dit ook manueel gebeuren. X moet niet werken om X te kunnen configureren. De configuratiefile is een gewoon tekstbestand, te vinden in de directory \file{/etx/X11/}. Vanaf versie 4 van X heet de configuratiefile \file{XF66Config-4}, daarvoor was de naam \file{XF86Config}. De nieuwe naam kwam er doordat vanaf versie 4 de syntax van de configuratiefile veranderde. Bij de herinstallatie van van \gl is het dus aangewezen om de X configuratiefile te bewaren (op floppy bijvoorbeeld) zodat alle juiste instellingen niet meer achteraf gezocht moeten worden.  Het enige dat er gebeurt tijdens het installeren van X, is het opmaken van de configuratiefile. Eigenlijk kan dit ook manueel gebeuren. X moet niet werken om X te kunnen configureren. De configuratiefile is een gewoon tekstbestand, te vinden in de directory \file{/etx/X11/}. Vanaf versie 4 van X heet de configuratiefile \file{XF66Config-4}, daarvoor was de naam \file{XF86Config}. De nieuwe naam kwam er doordat vanaf versie 4 de syntax van de configuratiefile veranderde. Bij de herinstallatie van van \gl is het dus aangewezen om de X configuratiefile te bewaren (op floppy bijvoorbeeld) zodat alle juiste instellingen niet meer achteraf gezocht moeten worden.
313    
314    
315    \subsubsection{Netwerkconfiguratie \label{im:modem}}
316    
317    Dit is de volgende stap in het samenvattingsvenster (figuur \ref{im:20}). Indien we op \engels{Configure} klikken, komen we terecht in het venster zoals weergegeven in figuur \ref{im:16}. We kiezen voor autodetectie waarna het volgende venster verschijnt (figuur \ref{im:17}). Afhankelijk van welke hardware er gedetecteerd wordt, zijn bepaalde opties aangeduid. Hier wordt de installatie van een modem gedemonstreerd. In sectie \ref{mcc:lan} op bladzijde \pageref{mcc:lan} wordt uitgelegd hoe we een LAN connectie kunnen opzetten.
318    
319    \pixfig[ht]{./desktop/expertA18}{width=12cm}{im:16}{Netwerkconfiguratie wizard.}
320    \pixfig[ht]{./desktop/expertA19}{width=6cm}{im:17}{Wat voor internetverbinding moet er ge\"installeerd worden?}
321    
322    %\pixfig[ht]{./desktop/expertB1}{width=8cm}{im:18}{Aanduiden op welke poort de modem aangesloten is.}
323    
324    % lijkt niet meer nodig te zijn.
325    %In figuur \ref{im:18} kiezen we op welke poort de modem aangesloten is. Links staat de \gl naam (ttyS0), rechts de typische naamgeving onder MSWindows (COM1). \begrip{PCI-modems} worden normaal gezien automatisch gedetecteerd (als ze aan staan tenminste!), \begrip{ISA-modems} niet; daarvan moeten we de poort zelf specifi\"eren. Die informatie kan meestal wel onder MSWindows gevonden worden (dit betekent dat we nu op \engels{cancel} duwen en deze procedure later opnieuw beginnen in het Mandrake Controle Center).
326    
327    \pixfig[ht]{./desktop/expertB2}{width=8cm}{im:19}{Gegevens nodig om de modem een bruikbare internetverbinding te laten opzetten.}
328    
329    In het volgende venster (figuur \ref{im:19}) vullen we al de gegevens in die nodig zijn om een werkende modemverbinding op te zetten.
330    \begin{description}
331    \item[Connection name] De naam van onze connectie. Zorg dat het gemakkelijk te onthouden is -- voor de rest doet het er niet toe.
332    \item[Phone number] Het telefoonnummer van onze internet provider. Moet zeker juist zijn.
333    \item[Login ID] De login die we gekregen hebt van onze provider.
334    \item[Password] Het bijhorende paswoord.
335    \item[Authentication] Het protocol om de verbinding tot stand te brengen. Dit laten we staan waarop het staat, tenzij we weten waarom we het veranderen.
336    \item[Domain name] De domeinnaam van onze provider. Dit is een cruciaal gegeven.
337    \item[DNS servers] Minder belangrijk. Vullen we alleen in indien we dit weten.
338    \end{description}
339    Nadat dit ingevuld is, klikken we op \engels{OK}. Normaal gezien is de modem dan geconfigureerd.
340    
341    \subsubsection{Firewall}
342    
343    Hier kunnen we eventueel instellen dat we een firewall willen draaien.
344    
345    \subsubsection{Selecteren van de te activeren services}
346    
347    Dit is de laatste optie in het samenvattingsscherm. Deze is echter niet te zien in figuur \ref{im:20}, er moet hiervoor naa beneden gescrolled worden.
348    
349    \pixfig[ht]{./desktop/expertA36}{width=12cm}{im:22}{Services selecteren.}
350    
351  Indien X succesvol ge\"installeerd werd, wordt gevraagt of we grafisch wensen in te loggen. Indien we hierop \engels{Yes} antwoorden, krijgen we een grafische logindialoog bij het opnieuw opstarten. Wanneer we ons daar dan mee aanmelden, komen we rechtstreeks in een grafische omgeving terecht. Indien de rauwe commandprompt gewenst is: \commando{CTRL+ALT+F1} (of \commando{F2} tot \commando{F6}) laat toe om die terug te vinden.  Er wordt gevraagd welke services geactiveerd moeten worden bij het opstarten van het systeem (figuur \ref{im:22}). Algemeen is het verspilling van rekentijd en geheugen om niet gebruikte services toch te laten draaien. Maar als beginneling is het toch beter om hier niet te veel aan de default instellingen te veranderen. We klikken dus maar rustig op \engels{OK}. Niets verbiedt ons echter om eerst eens de beschrijving van de verschillende services te lezen.
352    
353  \subsection{Updaten van packages \label{im:updaten}}  \subsection{Updaten van packages \label{im:updaten}}
354    
# Line 335  Als het gelukt is om tijdens de installa Line 356  Als het gelukt is om tijdens de installa
356    
357  Eerst wordt ons gevraagd of we dit inderdaad wel willen doen. Het kan immers erg lang duren als we een trage ftp-server kiezen.  Eerst wordt ons gevraagd of we dit inderdaad wel willen doen. Het kan immers erg lang duren als we een trage ftp-server kiezen.
358    
359  \pixfig[ht]{./desktop/expertA48}{width=6cm}{im:31}{De mirror kiezen voor het halen van updates.}  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA48}{width=6cm}{im:31}{De mirror kiezen voor het halen van updates.}
360    
361  Nadat we aangeklikt hebben dat we wensen te updaten, moeten we een \begrip{mirror} kiezen (figuur \ref{im:31}). De packages kunnen inderdaad gedownloaded worden van verschillende servers, dit omdat de server beheerd door Mandrake niet alle mensen van de hele wereld kan bedienen. Daarom worden zogenaamde mirrors opgezet. Dit zijn servers die een kopie bevatten van de master Mandrake server. Kies dus een mirror dicht bij huis. De ervaring leert dat Duitse mirrors meestal een goede keus zijn. Het kiezen van een goede (i.e. snelle) mirror kan uren wachttijd vermijden.  Nadat we aangeklikt hebben dat we wensen te updaten, moeten we een \begrip{mirror} kiezen. De packages kunnen inderdaad gedownloaded worden van verschillende servers, dit omdat de server beheerd door Mandrake niet alle mensen van de hele wereld kan bedienen. Daarom worden zogenaamde mirrors opgezet. Dit zijn servers die een kopie bevatten van de master Mandrake server. Kies dus een mirror dicht bij huis. De ervaring leert dat Duitse mirrors meestal een goede keuze zijn. Het kiezen van een goede (i.e. snelle) mirror kan uren wachttijd vermijden.
362    
363  Na het kiezen van een mirror, kan in een analoog venster als weergegeven in figuur \ref{im:12}, gekozen worden welke packages geupdated moeten worden. Hierna worden de geselecteerde packages gedownloaded en ge\"installeerd.  Na het kiezen van een mirror, kan in een analoog venster als weergegeven in figuur \ref{im:12}, gekozen worden welke packages geupdated moeten worden. Hierna worden de geselecteerde packages gedownloaded en ge\"installeerd.
364    

Legend:
Removed from v.1.18  
changed lines
  Added in v.1.19

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26