/[glms]/glms/installatiemandrake.tex
ViewVC logotype

Diff of /glms/installatiemandrake.tex

Parent Directory Parent Directory | Revision Log Revision Log | View Patch Patch

revision 1.11 by gazza, Wed Jan 15 17:10:45 2003 UTC revision 1.12 by gazza, Fri Jan 17 10:48:17 2003 UTC
# Line 4  Line 4 
4    
5  \section{Voorafgaande aan de installatie}  \section{Voorafgaande aan de installatie}
6    
7  Mandrake in de beste distributie wat betreft het automatisch detecteren van hardware. Toch durft dit mechanisme wel eens te falen. Vandaar dat het goed is om op voorhand zoveel mogelijk op te schrijven welke hardware zich in het systeem bevindt indien dit niet teveel moeite vraagt. Staat er bijvoorbeeld al \begrip{Windows} ge\"installeerd, dan kan het later veel werk uitsparen om eens te gaan kijken welke grafische kaart, netwerkkaart, monitor \ldots in het systeem aanwezig zijn.  Mandrake is de beste distributie wat betreft het automatisch detecteren van hardware. Toch durft dit mechanisme wel eens falen. Vandaar dat het nuttig is om op voorhand zoveel mogelijk op te schrijven welke hardware zich in het systeem bevindt. Staat er bijvoorbeeld al \begrip{Windows} ge\"installeerd, dan kan het later veel werk uitsparen om eens te gaan kijken welke grafische kaart, netwerkkaart, monitor\ldots\ in het systeem aanwezig zijn.
8    
9  Mandrake heeft Minimale systeemsvereisten:  Mandrake heeft Minimale systeemsvereisten:
10  \begin{itemize}  \begin{itemize}
11  \item Pentium processor of compatibel (bv. AMD K6). Op een 386 zal Mandrake dus niet ge\"installeerd geraken.  \item Pentium processor of compatibel (bv. AMD K6). Op een 386 zal Mandrake dus niet ge\"installeerd raken.
12  \item Minimum 32 MB RAM. Maar om een werkbare desktop te hebben is 100 MB toch een minimum.  \item Minimum 32 MB RAM. Maar om een werkbare desktop te hebben is 100 MB toch een minimum.
13  \item Een CD-ROM is handig maar niet echt verplicht. In deze cursus wordt echter de installatie vanaf CD-ROM besproken. Er kan ook ge\"installeerd worden via netwerk: zie hiervoor het bestand \file{install.htm} op de installatie CD.  \item Een CD-ROM is handig maar niet echt verplicht. In deze cursus wordt echter de installatie vanaf CD-ROM besproken. Er kan ook ge\"installeerd worden via netwerk: zie hiervoor het bestand \file{install.htm} op de installatie CD.
14  \end{itemize}  \end{itemize}
15    
16  Er zijn verschillende mogelijkheden om Mandrake te installeren. Rechtstreeks vanaf een bootable CD-ROM, via een bootfloppy, rechtstreeks vanaf een harde schijf of via netwerk. In deze cursus wordt er gewerkt met een bootable CD-ROM.  Er zijn verschillende mogelijkheden om Mandrake te installeren. Rechtstreeks vanaf een bootable CD-ROM, via een bootfloppy, rechtstreeks vanaf een harde schijf, of via netwerk. In deze cursus wordt er gewerkt met een bootable CD-ROM.
17    
18  Dit hoofdstuk is gebaseerd op de de html handleiding die te vinden is op de Mandrake installatie CD: \file{/mnt/cdrom/tutorial/Install/index.html}. De uitleg gebeurt in het Nederlands, maar de figuren zijn wel Engelstalig. Het installeren kan via een Nederlandstalige interface. We zijn echter van oordeel dat dit geen zin heeft. De iets geavanceerde gebruiker zal direkt in contact komen met manpages, volledig in het Engels opgesteld. Alleen de oppervlakkige bovenlaag is in het Nederlands vertaald, de rest blijft Engels. Het gebruik van Nederlands zorgt daardoor eigenlijk alleen maar voor verwarring achteraf. Vele command line commando's zijn afkortingen van Engelse termen. Op scholen is het misschien wel wenselijk om een nederlandse oppervlakkige laag te installeren voor de leerlingen. Hoewel, vakoverschrijdend onderwijs is tegenwoordig toch belangrijk?  Dit hoofdstuk is gebaseerd op de de html-handleiding die te vinden is op de Mandrake installatie CD: \file{/mnt/cdrom/tutorial/Install/index.html}. De uitleg gebeurt in het Nederlands, maar de figuren zijn Engelstalig.
19    
20    Mandrake laat toe de installatie via een Nederlandstalige interface uit te voeren. We zijn echter van oordeel dat dit geen zin heeft. De iets geavanceerde gebruiker zal namelijk direct in contact komen met manpages, volledig in het Engels opgesteld. Alleen de oppervlakkige bovenlaag is in het Nederlands vertaald, de rest blijft Engels. Het gebruik van Nederlands zorgt daardoor eigenlijk alleen maar voor verwarring achteraf. Vele command line commando's zijn afkortingen van Engelse termen. Op scholen is het misschien wel wenselijk een Nederlandse oppervlakkige laag te installeren voor de leerlingen. Hoewel, vakoverschrijdend onderwijs is tegenwoordig toch belangrijk?
21    
22  \section{De eigenlijke installatie}  \section{De eigenlijke installatie}
23    
# Line 23  Dit hoofdstuk is gebaseerd op de de html Line 25  Dit hoofdstuk is gebaseerd op de de html
25    
26  \pixfig[H]{./desktop/installsplash}{width=\textwidth}{im:0}{Het beginscherm wanneer geboot wordt vanaf de Mandrake installatie CD.}  \pixfig[H]{./desktop/installsplash}{width=\textwidth}{im:0}{Het beginscherm wanneer geboot wordt vanaf de Mandrake installatie CD.}
27    
28  De computer wordt opgetstart met de Mandrake installatie CD-ROM in het CD-ROM station. Het niet opstarten vanaf CD-ROM kan ingesteld worden in de BIOS. Kijk daar eens even vooraleer te panikeren.  De computer wordt opgetstart met de Mandrake installatie-CD-ROM in het CD-station. Of de computer al dan niet kan opstarten vanaf CD-ROM, kan ingesteld worden in de BIOS. Moest het opstarten vanaf CD van de eerste keer niet lukken, kan het wellicht helpen om de BIOS-instellingen aan te passen.
29    
30  Wanneer de computer opstart vanaf de Mandrake CD-ROM, wordt een scherm zoals in figuur \ref{im:0} verkregen. In bijna alle gevallen volstaat het te enteren. Het is natuurlijk niet verboden om eens te kijken wat \engels{$<$F1$>$ for more options} zoal inhoudt.  Wanneer de computer opstart vanaf de Mandrake CD-ROM, wordt een scherm zoals in figuur \ref{im:0} verkregen. In bijna alle gevallen volstaat het te enteren. Het is natuurlijk niet verboden om eens te kijken wat \engels{$<$F1$>$ for more options} zoal inhoudt.
31    
# Line 31  Wanneer de computer opstart vanaf de Man Line 33  Wanneer de computer opstart vanaf de Man
33    
34  \pixfig[ht]{./desktop/install1}{width=\textwidth}{im:1}{Het kiezen van de taal gebeurt hier.}  \pixfig[ht]{./desktop/install1}{width=\textwidth}{im:1}{Het kiezen van de taal gebeurt hier.}
35    
36  Vanaf nu moeten een hele reeks stappen doorlopen worden om het systeem te installeren. Het meerendeel spreekt voor zichzelf en anders is er altijd de help onderaan.  Vanaf nu moet een hele reeks stappen doorlopen worden om het systeem te installeren. Het merendeel spreekt voor zichzelf, en anders is er altijd de help onderaan de schermen.
37    
38  De verschillende stappen worden links op het scherm weergegeven, zoals te zien is in figuur \ref{im:1}. Een groen bolletje ervoor betekent dat de stap voltooid werd. Voor de stap in uitvoering staat een oranje bolletje en de stappen die nog moeten gebeuren, hebben een rood bolletje. Terugkeren naar een bepaalde stap gebeurt door op de desbetreffende stap te (dubbel)klikken.  De verschillende stappen worden links op het scherm weergegeven, zoals te zien is in figuur \ref{im:1}. Een groen bolletje ervoor betekent dat de stap voltooid werd. Voor de stap in uitvoering staat een oranje bolletje en de stappen die nog moeten gebeuren, hebben een rood bolletje. Terugkeren naar een bepaalde stap gebeurt door op de het bolletje van die stap te (dubbel)klikken.
39    
40  De eerste stap in de installatie is het kiezen van de gewenste taal. Om redenen hierboven uitgelegd wordt er hier gekozen voor Engels. Het is niet omdat er hier gekozen wordt voor Engels dat later geen Nederlandse spellingscontrole mogelijk is. Dit zijn twee aparte dingen. Hier wordt alleen de `aanspreektaal van het besturingssysteem' gekozen.  Het eerste dat we moeten doen in de installatie is het kiezen van de gewenste taal. Om redenen hierboven uitgelegd wordt er gekozen voor Engels. Het is overigens niet omdat er hier gekozen wordt voor Engels dat later geen Nederlandse spellingscontrole mogelijk zou zijn. Dat zijn twee aparte dingen. Hier wordt alleen de `aanspreektaal van het besturingssysteem' gekozen.
41    
42  \subsection{De licentie}  \subsection{De licentie}
43    
44  \pixfig[ht]{./desktop/install2}{width=\textwidth}{im:2}{Elk respecterende software heeft een licentie.}  \pixfig[ht]{./desktop/install2}{width=\textwidth}{im:2}{Elke zichzelf respecterende software heeft een licentie.}
45    
46  Deze wordt natuurlijk geacepteerd (figuur \ref{im:2}) zonder dat lange keys hoeven ingetikt te worden.  Die wordt natuurlijk geacepteerd (figuur \ref{im:2}) zonder dat lange keys hoeven ingetikt te worden.
47    
48  Let er echter op dat niet alle software onder de \gnu GPL valt. Vele ontwikkelaars hebben hun eigen licentie. E\'en iets heeft alle software op de Mandrake CD's gemeenschappelijk: het installeren ervan is niet illegaal.  Let er echter op dat niet alle software onder de \gnu GPL valt. Vele ontwikkelaars hebben hun eigen licentie. E\'en ding, echter, heeft alle software op de Mandrake CD's gemeenschappelijk: het installeren ervan is niet illegaal.
49    
50  \subsection{Type van installatie\label{typeinstallatie}}  \subsection{Type van installatie\label{typeinstallatie}}
51    
52  \pixfig[ht]{./desktop/install3}{width=\textwidth}{im:3}{Expert of niet?}  \pixfig[ht]{./desktop/install3}{width=\textwidth}{im:3}{Expert of niet?}
53  \index{expert}  \index{expert}
54  De Mandrake CD's kunnen gebruikt worden om een bestaand systeem te upgraden (hoewel sommige mensen de ervaring hebben dat dit meer werk is dan alles opniew te installeren) of om een systeem vanaf nul te installeren. Bij \engels{upgrade} wordt heel het systeem \engels{up to date} gebracht, hierbij worden ook de configuratiebestanden overschreven. Indien gekozen wordt voor \engels{upgrade packages only} dan worden de configuratiebestanden niet overschreven. Probleem is echter dat nieuwe versies van programma's soms ook een nieuwe syntax voor hun configuratiefiles hebben, vandaar die negatieve ervaring van mensen die dachten tijd te winnen door te upgraden en niet opnieuw te installeren.  De Mandrake CD's kunnen gebruikt worden om een bestaand systeem te upgraden (hoewel sommige mensen de ervaring hebben dat dit meer werk is dan alles opniew te installeren) of om een systeem van nul te installeren. Bij \engels{upgrade} wordt heel het systeem \engels{up to date} gebracht, en worden ook de configuratiebestanden overschreven. Indien gekozen wordt voor \engels{upgrade packages only} dan worden de configuratiebestanden niet overschreven. Probleem is echter dat nieuwe versies van programma's soms ook een nieuwe syntax voor hun configuratiefiles hebben, vandaar die negatieve ervaring van mensen die dachten tijd te winnen door te upgraden en niet opnieuw te installeren.
55    
56  Kies verder altijd voor \engels{expert}, zelfs als het de eerste keer is dat je Mandrake installeert. De \engels{expert} optie geeft meer opties weer. Het is maar door die opties eens te zien dat iemand expert kan worden. Eigenlijk zou er moeten staan: \engels{do you want to be an expert}. Indien voor \engels{recomended} gekozen wordt, kan het gebeuren dat teveel dingen automatisch door de Mandrake installer worden uitgevoerd en dat de Windowspartitie wordt verwijderd!  Kies verder altijd voor \engels{expert}, zelfs als het de eerste keer is dat je Mandrake installeert. De \engels{expert} mode geeft namelijk meer opties weer en het is maar door die opties eens te zien dat iemand expert kan worden. Eigenlijk zou er moeten staan: \engels{do you want to be an expert?} Indien voor \engels{recommended} gekozen wordt, kan het gebeuren dat te veel dingen automatisch door de Mandrake installer worden uitgevoerd en dat de Windowspartitie wordt verwijderd!
57    
58  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} en \engels{install}.  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} en \engels{install}.
59    
# Line 60  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert} Line 62  Wij kiezen hier dus voor \engels{expert}
62  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{height=0.4\textheight}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}  %\pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{height=0.4\textheight}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}
63  \pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{width=\textwidth}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA1}{width=\textwidth}{im:4}{Detecteren van SCSI-drives.}
64    
65  In de volgende stap bekijkt de Mandrake installer of er SCSI-harde schijven in het systeem aanwezig zijn. Indien dit het geval is, zouden ze moeten gedetecteerd worden. Indien dit niet zo is (zoals in de meeste huiscomputers) kan gewoon verder gegaan worden (figuur \ref{im:4}). SCSI-adapters op ISA-kaarten worden niet gedetecteerd. In dat geval moet \engels{Yes} gekozen worden (figuur \ref{im:4}) waarna handmatig uit een lijst van ondersteunde modellen het juiste (i.e. diegene in het systeem aanwezig) moet gekozen worden.  In de volgende stap bekijkt de Mandrake installer of er SCSI-harde schijven in het systeem aanwezig zijn. Indien dit het geval is, zouden ze gedetecteerd moeten worden. Indien geen SCSI gevonden wordt (zoals bij de meeste huiscomputers) kunnen we gewoon verder gaan (figuur \ref{im:4}). SCSI-adapters op ISA-kaarten worden niet gedetecteerd. In dat geval moet \engels{Yes} gekozen worden (figuur \ref{im:4}) waarna handmatig uit een lijst van ondersteunde modellen het juiste (i.e. diegene in het systeem aanwezig) moet gekozen worden.
66    
67  \subsection{Muis}  \subsection{Muis}
68  \index{muis}  \index{muis}
69  \pixfig[ht]{./desktop/expertA2}{width=\textwidth}{im:5}{Kiezen van een muis.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA2}{width=\textwidth}{im:5}{Kiezen van een muis.}
70  \pixfig[ht]{./desktop/expertA3}{width=4cm}{im:6}{Testen van de muis. Draai eens aan het wieltje indien ze raar doet.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA3}{width=4cm}{im:6}{Testen van de muis. Draai eens aan het wieltje indien ze raar doet.}
71    
72  In het venster weergegeven in figuur \ref{im:5} wordt het type muis gekozen. Na het selecteren wordt de muis getest (figuur \ref{im:6}). Een scrol-muis werk niet direkt. De muispointer doet raar en er kan geen controle over verkregen worden. Blijf rustig, draai eens aan het wieletje en alles zou goed moeten gaan.  In het venster weergegeven in figuur \ref{im:5} wordt het type muis gekozen. Na het selecteren wordt de muis getest (figuur \ref{im:6}). Een scrol-muis werk niet direct. De muispointer doet raar en er kan geen controle over verkregen worden. Blijf rustig, draai eens aan het wieletje en alles zou goed moeten gaan.
73    
74  Het is aangeraden om eerst de standaard muisen uit te proberen en dan pas naar een specifiek type muis te zoeken. De meeste moderne muisen werken met de standaardinstellingen. Bij een nieuwe logitech muis bijvoorbeeld, moet niet gekozen worden voor \engels{logitech MouseMan+}(figuur \ref{im:5}). Deze optie staat er alleen voor oude logitech muisen.    Het is aangeraden om eerst de standaard muizen te proberen en dan pas naar een specifiek type muis te zoeken. De meeste moderne muizen werken met de standaardinstellingen. Bij een nieuwe logitech muis bijvoorbeeld, moet niet gekozen worden voor \engels{logitech MouseMan+}(figuur \ref{im:5}). Die optie staat er alleen voor oude logitech muizen.  
75    
76  In het geval van een seri\"ele muis kan het zijn dat gevraagd wordt op welke poort die aangesloten is.  In het geval van een seri\"ele muis kan de Mandrake Installer vragen op welke poort die aangesloten is.
77    
78  \medskip  \medskip
79  In de volgende figuren gaat, zoals in figuur \ref{im:6}, de achtergrond niet meer weergegeven worden.  Gedurende heel de installatie is die echter zichtbaar zodat op elk ogenblik te zien is waar men zich bevindt in de installatie.  In de volgende figuren zal, zoals in figuur \ref{im:6}, de achtergrond niet meer getoond worden.  Gedurende heel de installatie blijft die echter zichtbaar zodat op elk ogenblik te zien is waar men zich bevindt.
80    
81  \subsection{Toetsenbord}  \subsection{Toetsenbord}
82  \index{toetsenbord}  \index{toetsenbord}
83  \pixfig[ht]{./desktop/expertA4}{width=8cm}{im:7}{Ingeven van het type toetsenbord.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA4}{width=8cm}{im:7}{Ingeven van het type toetsenbord.}
84    
85  Nadat de muis gekozen is moet de lay-out van het toetsenbord ingegeven worden. De Mandrake installer kan dit niet zelf bepalen. Zorg er dus voor dat dit correct gebeurt. Door op \engels{more} te klikken worden alle mogelijkheden getoond.  Nadat de muis gekozen is moet de lay-out van het toetsenbord ingegeven worden. De Mandrake installer kan dit niet zelf bepalen, zorg er dus voor dat dit correct gebeurt. De meeste qwerty-toetsenborden zijn van het type \engels{US keyboard (international)} en niet \engels{US keyboard}. Voor azerty en andere moet er op \engels{More} geklikt worden. Er verschijnt dan een hele lijst vanmogelije toetsenborden. Ook het klassieke Belgische zit er tussen.
86    
87  Het testen van het toetsenbord kan gebeuren in het volgende scherm (figuur \ref{im:8}), waar er een veld is waarin de login of het email adres van de System Administrator moet ingegeven worden. Daar is het mogelijk om na te gaan of het toetsenbord wel juist ingesteld staat. Indien niet, kan teruggegaan worden naar het vorige scherm door op het desbetreffende groene bolletje te klikken.  Het testen van het toetsenbord kan gebeuren in het volgende scherm (figuur \ref{im:8}), waar er een veld is waarin de login of het email-adres van de System Administrator moet ingegeven worden. Daar is het mogelijk na te gaan of het toetsenbord wel juist ingesteld staat. Indien niet, kan teruggegaan worden naar het vorige scherm door op het desbetreffende groene bolletje te klikken.
88    
89  \subsection{Security level kiezen \label{im:security}}  \subsection{Security level kiezen \label{im:security}}
90  \index{security}  \index{security}
# Line 91  Het testen van het toetsenbord kan gebeu Line 93  Het testen van het toetsenbord kan gebeu
93    
94  De \engels{Security level} geeft aan hoe sterk het systeem beveiligd wordt. Er zijn vier niveau's te onderscheiden:  De \engels{Security level} geeft aan hoe sterk het systeem beveiligd wordt. Er zijn vier niveau's te onderscheiden:
95  \begin{description}  \begin{description}
96  \item[Standaard] Dit wordt gebruikt voor een werkcomputer die soms verbonden is aan het internet of deel uitmaakt van een lokaal netwerk. Dit is de standaardinstelling voor werkcomputers van mensen die redelijk te vertrouwen zijn. Voor leerlingen die zich in hun moeilijke jaren bevinden kan dit echter wel eens niet restrictief genoeg zijn\ldots  \item[Standaard] Dit wordt gebruikt voor een werkcomputer die soms verbonden is aan het internet of deel uitmaakt van een lokaal netwerk. Dit is de standaardinstelling voor werkcomputers van mensen die redelijk te vertrouwen zijn. Voor leerlingen die zich in hun moeilijke jaren bevinden zou dit wel eens niet restrictief genoeg kunnen zijn\ldots
97  \item[High] Er zijn al meer restricties (gewone gebruikers kunnen minder) en het systeem wordt regelmatig gecontroleerd op abnormaliteiten.  \item[High] Er zijn al meer restricties (gewone gebruikers kunnen minder) en het systeem wordt regelmatig gecontroleerd op abnormaliteiten.
98  \item[Higher] Het systeem is nu veilig genoeg om als server dienst te doen. Indien de machine alleen als werkcomputer gebruikt wordt is het aan te raden om een lagere \engels{security level} te kiezen.  \item[Higher] Het systeem is nu veilig genoeg om als server dienst te doen. Indien de machine alleen als werkcomputer gebruikt wordt, is het aan te raden een lager \engels{security level} te kiezen.
99  \item[Paranoid] Het systeem is nu volledig gesloten. De veiligheid is maximaal. Is te gebruiken voor servers waarop zich zeer gevoelige informatie bevindt.  \item[Paranoid] Het systeem is nu volledig gesloten. De veiligheid is maximaal. Is te gebruiken voor servers waarop zich zeer gevoelige informatie bevindt.
100  \end{description}  \end{description}
101    
102  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is het aan te raden om \engels{Standaard} als \engels{security level} te kiezen. Dit is een goed compromis tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. En wanneer we nog vanalles moeten ontdekken is het lastig om geremd te worden door allerhande duistere veiligheidsmaatregelen waarvan we niet weet hoe ze te omzeilen. Het resultaat is dat dan veel te veel als \engels{root} ingeloged wordt, wat nog veel onveiliger is.  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt, is het aan te raden om \engels{Standaard} als \engels{security level} te kiezen. Dit is een goed compromis tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. En wanneer we nog vanalles moeten ontdekken is het lastig om geremd te worden door allerhande duistere veiligheidsmaatregelen waarvan we niet weten hoe ze te omzeilen. Het resultaat is dat we dan veel te veel als \engels{root} inloggen, wat nog veel onveiliger is.
103    
104  \subsection{Partitioneren van de harde schijf \label{im:mounten}}  \subsection{Partitioneren van de harde schijf \label{im:mounten}}
105    
# Line 105  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is Line 107  De eerste keer dat \gl gebruikt wordt is
107  \pixfig[ht]{./desktop/hd2}{width=8cm}{im:9b}{Plaats gemaakt.}  \pixfig[ht]{./desktop/hd2}{width=8cm}{im:9b}{Plaats gemaakt.}
108  \pixfig[ht]{./desktop/expertA6}{width=8cm}{im:9}{Klaar om \gl te installeren.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA6}{width=8cm}{im:9}{Klaar om \gl te installeren.}
109    
110  De manier waarop harde schijven aangesproken onder \gl is iets anders dan bij sommige andere besturingssystemen. Voornamelijk de \begrip{IDE} harde schijven worden hier besproken. Een harde schijf word onder \gl aangesproken met de naam \begrip{hd}. De eerste IDE-schijf krijgt dan de naam `hda', de tweede `hdb', de derde `hdc' en de vierde `hdd'.  De manier waarop harde schijven aangesproken worden onder \gl is iets anders dan bij sommige andere besturingssystemen. Voornamelijk de \begrip{IDE} harde schijven worden hier besproken. Een harde schijf word onder \gl aangesproken met de naam \begrip{hd}. De eerste IDE-schijf krijgt de naam `hda', de tweede `hdb', de derde `hdc' en de vierde `hdd'.
111    
112    Een schijf kan onderverdeeld worden in maximaal vier \begrip{primaire partities}, die worden aangeduid met `hda1', `hda2', `hda3' en `hda4'. Elk van die primaire partities kan meerdere \begrip{logische partities} bevatten. Logische partities worden altijd aangeduid met een cijfer groter dan vier. In de derde primaire partitie, `hda3', kunnen bijvoorbeeld drie logische partities gemaakt worden. Die worden dan aangeduid met `hda5', `hda6' en `hda7', zelfs al zijn er maar drie primaire partities aanwezig!
113    
114    MS besturingssystemen houden er niet van om op logische partities ge\"installeerd te worden. \gl trekt zich daar helemaal niets van aan.
115    
116  Een schijf kan onderverdeeld worden in maximaal vier \begrip{primaire partities}. Deze worden aangeduid door `hda1', `hda2', `hda3' en `hda4'. E\'en van die primaire partities kan meerdere logische partities bevatten. Logische partities worden altijd aangeduid met een cijfer groter dan vier. In de derde primaire partitie, `hda3', kunnen bijvoorbeeld drie logische partities gemaakt worden. Dezen worden dan aangeduid met `hda5', `hda6' en `hda7', zelfs al zijn er slechts drie primaire partities aanwezig!  Een voorbeeld van een mogelijke configuratie is weergegeven in figuur \ref{im:9}. Er werd vertrokken van een computer waarop alleen Windows was ge\"installeerd en waarvan de harde schijf niet was onderverdeeld in partities (figuur \ref{im:9a}). Door op \engels{Resize} te klikken en dan met de muis de slepen om de nieuwe grootte van de partitie te bepalen, werd de Windows-partitie verkleind. Het resultaat is te zien in figuur \ref{im:9b}. Het verkleinen van partities mag echter alleen gebeuren juist na het defragmenteren, zodat er zich geen data meer bevinden op het stuk dat wordt afgekapt.
117    
118  MS producten houden er niet van om op logische partities ge\"installeerd te worden. \gl trekt zich daar helemaal niets van aan.  In figuur \ref{im:9b} bevat de eerste partitie, `hda1', Windows. De rest van de schijf is leeg. Op dit deel werden de nodige \gl partities aangemaakt. Dat zijn er drie: de \begrip{rootpartitie} \commando{/}, de \begrip{swappartitie} en de \begrip{homepartitie} \commando{/home}. In figuur \ref{im:9b} is te zien dat de Windowspartitie hda1 is, een primaire partitie. Figuur \ref{im:9} toont dat de linuxpartities allemaal logische partities zijn: hda6 is de swap, hda5 zal dus wellicht de rootpartitie zijn en hda7 de \commando{/home}.
119    
120  Een voorbeeld van een mogelijk configuratie, is weergegeven in figuur \ref{im:9}. Er werd vertrokken van een computer waarop alleen Windows stond ge\"installeerd en waarvan de harde schijf niet was onderverdeeld in partities. Deze situatie is afgebeeld in figuur \ref{im:9a}. In die figuur is het knopje \engels{Resize} te zien. Dit laat toe om bepaalde partities te verkleinen. Dit wordt uitgevoerd op de aanwezige Windowspartitie. Het resultaat is te zien in figuur \ref{im:9b}. De eerste partitie is `hda1' en bevat Windows. De rest van de schijf is leeg. Hierop worden de nodige \gl partities aangemaakt. Dit zijn er drie: de rootpartitie \commando{/}, de swap partitie en de \commando{/home} partitie. In figuur \ref{im:9b} is te zien dat de Windows partitie hda1 is, een primaire partitie dus. Figuur \ref{im:9} toont dat de linux partities allemaal logische partities zijn: hda6 is de swap, hda5 zal dus wellicht de rootpartitie zijn en hda7 de \commando{/home}.bv  De rootpartitie, aangeduid met `/', is de basis van heel \gl bestandssysteem.
121    
122  De \begrip{rootpartitie}, aangeduid met `/', is de basis van heel \gl bestandssysteem. Ook onontbeerlijk is de \begrip{swap} partitie. Deze wordt aangesproken wanneer het systeem niet meer genoeg \begrip{RAM}-geheugen heeft. Er bestaan verschillende regeltjes voor het bepalen van de grootte van de swap. De ene zegt twee keer de hoeveelheid RAM, de andere \'e\'en keer de hoeveelheid RAM. Alles hangt er echter van af waarvoor het systeem gaat gebruikt worden. Indien veel applicaties tegelijkertijd geopend worden en het systeem weinig geheugen heeft (64MB), kan het geen kwaad om 200MB swap te kiezen. Geheugenvretende applicaties draaien op de swap blijft echter ondoenbaar (100 keer trager). De swap moet eerder gezien worden als een plaats waar iets op langere termijn kan opgeslaan worden.  Ook onontbeerlijk is de swappartitie. Deze wordt aangesproken wanneer het systeem niet meer genoeg \begrip{RAM}-geheugen heeft. Er bestaan verschillende regeltjes voor het bepalen van de grootte van de swap. Het \'e\'en zegt twee keer de hoeveelheid RAM, het ander \'e\'en keer de hoeveelheid RAM. Alles hangt er echter van af waarvoor het systeem gebruikt zal worden. Indien veel applicaties tegelijk geopend worden en het systeem weinig geheugen heeft (64MB), kan het zeker geen kwaad om 200MB swap te kiezen. Geheugenvretende applicaties draaien op de swap blijft echter ondoenbaar: ze draaien dan 100 keer trager. De swap moet eerder gezien worden als een plaats waar iets op langere termijn kan opgeslaan worden, bijvoorbeeld in de situatie waarbij we tien figuren tegelijk open hebben staan er er slechts geheugen is voor \'e\'en.
123    Terwijl we aan \'e\'en figuur werken, hebben we de andere niet echt nodig; we zouden ze eigenlijk kunnen sluiten. Het telkens openen en sluiten is echter nogal omslachtig, vandaar dat \gl dat voor ons doet: de figuren waaraan even niet wordt gewerkt, worden op de swappartitie weggeschreven. Op het moment dat we het venster aanklikken van een figuur die zich op de swap bevindt, wordt deze van de swap naar het RAM-geheugen gebracht (de andere figuur wordt van de RAM naar de swap weggeschreven) en kunnen we eraan werken. Dit heen en weer geschrijf van de RAM naar de swap wordt \begrip{swappen} genoemd.
124    
125  Wanneer we bijvoorbeeld tien figuren tegelijkertijd openen en er is slechts geheugen voor \'e\'en figuur. Terwijl we aan \'e\'en figuur werken, hebben we de andere niet echt nodig, we zouden ze eigenlijk kunnen sluiten. Het telkens openen en sluiten is echter nogal omslachtig, vandaar dat \gl dat eigenlijk voor ons doet: de figuren waaraan even niet wordt gewerk, worden op de swappartitie weggeschreven. Op het moment dat we het venster van een figuur die zich op de swap bevindt, aanklikken, wordt deze van de swap naar het RAM-geheugen gebracht (de andere figuur wordt van de RAM naar de swap weggeschreven) en we kunnen eraan werken. Dit heen en weer geschrijf van de RAM naar de swap wordt \begrip{swappen} genoemd.  In de configuratie weergegeven in figuur \ref{im:9} wordt ook een aparte homepartitie voorzien. Hierin worden alle data van de gebruikers opgeslaan. Dit is niet echt nodig maar wel sterk aangeraden. Wanneer het systeem corrupt raakt en de computer moet worden geherinstalleerd, dan is er toch nog veel kans dat de gegevens op de homepartitie bewaard bleven.
126    
 In de configuratie weergegeven in figuur \ref{im:9} wordt ook een aparte '\commando{/home}' partitie voorzien. Hierin worden alle data van de gebruikers opgeslaan. Dit is niet echt nodig maar is sterk aan te raden. Wanneer het systeem corrupt geraakt en de computer moet geherinstalleerd worden, dan is er toch nog veel kans dat de gegevens op de \commando{/home} bewaard bleven.  
127    
128  \gl kent geen verschillende `schijven' zoals Windows. Alles hangt vast aan de rootdirectory `/'. Indien we naar een andere schijf of partitie wensen te gaan, moet die eerst gemount worden. \begrip{Mounten} houdt in dat een bepaalde partitie (kan ook een hele schijf zijn) wordt vastgehangen aan het een tak van de rootdirectory. In figuur \ref{im:9} is te zien dat de Windowspartitie vasthangt aan de tak /mnt/windows. Het verschil met een gewone directory is niet merkbaar\footnote{In het geval van een Windowspartitie eigenlijk wel: het systeem van permissies zal niet goed werken.}. De /home partitie wordt rechtstreeks aan de root directory gehangen.  \gl kent geen verschillende `schijven' zoals Windows. Alles hangt vast aan de rootdirectory `/'. Indien we naar een andere schijf of partitie willen gaan, moeten we die eerst \begrip{mounten}. Mounten houdt in dat een bepaalde partitie (kan ook een hele schijf zijn) wordt vastgehangen aan een tak van de rootdirectory. In figuur \ref{im:9} is te zien dat de Windowspartitie vasthangt aan de tak \commande{/mnt/windows}. Het verschil met een gewone directory is niet merkbaar\footnote{In het geval van een Windowspartitie eigenlijk wel: het systeem van permissies zal niet goed werken.}. De homepartitie wordt rechtstreeks aan de root directory gehangen: \commando{/home}.
129    
130  Verwijderbare media zoals CD-rom's en floppy's moeten ook gemount worden. In Mandrake is er een \begrip{automount} utility die ervoor zorgt dat van zodra we een floppy of CD-ROM in de respectievelijke lezer steken, deze automatisch wordt gemount. De ervaring leert echter dat dit niet altijd feilloos werkt. Normaal gezien moeten we vooraleer een floppy uit het floppystation te halen, die eert \begrip{unmounten} met het commando \com{umount /mnt/floppy} (let op: geen n!!!). Indien dit niet gebeurt is, er veel kans dat de floppy kapot gaat. Bij automounten zou dit dus automatisch moeten gebeuren, maar dit werkt niet en erger, manueel unmounten lukt zelfs niet meer.  Verwijderbare media zoals CD-ROM's en floppy's moeten ook gemount worden. In Mandrake is er een \begrip{automount} utility die ervoor zorgt dat van zodra we een floppy of CD-ROM in de respectievelijke lezer steken, die automatisch wordt gemount. Normaal gezien moeten we vooraleer een floppy uit het floppystation te halen, die eert \begrip{unmounten} met het commando \com{umount /mnt/floppy} (let op: geen n!!!). Als we dit vergeten, is er veel kans dat de floppy kapot gaat. Bij automounten zou dit automatisch moeten gebeuren, maar de ervaring leert dat dit niet altijd feilloos werkt. Erger zelfs: manueel unmounten lukt vaak niet meer.
131    
132  Vandaar dat het beter is om die automount af te zetten. Dit doen we door op het knopje \engels{More} te klikken (zie figuur \ref{im:9}) en dan de optie \engels{automount} af te zetten.  Vandaar dat het veiliger is die automount af te zetten. Dit doen we door op het knopje \engels{More} te klikken (zie figuur \ref{im:9}) en dan de optie \engels{automount} af te zetten.
133    
134  Het aanmaken van een nieuwe partitie op een stuk lege schijf, gebeurt door op het lege deel van de harde schijf te klikken. Rechts verschijnt er dan een menubalk \engels{Create}. Door darop te klikken, kunnen we een nieuwe partitie aanmaken. Er wordt ons gevraagd hoe groot die partitie moet zijn, welk filesyteem moet gebruikt worden (kies maar \engels{ext3}) en wat het \engels{mount point} moet zijn. Indien we in \engels{expert mode} zitten, kunnen we ook nog de startsector specifi\"eren en bepalen of het een primaire of een logische partitie wordt.  Het aanmaken van een nieuwe partitie op een stuk lege schijf, gebeurt door op het lege deel van de harde schijf te klikken. Rechts verschijnt er dan een menubalk \engels{Create}. Door daarop te klikken, kunnen we een nieuwe partitie aanmaken. Er wordt ons gevraagd hoe groot die partitie moet zijn, welk filesyteem moet gebruikt worden (kies maar \engels{ext3}) en wat het \engels{mount point} moet zijn. Indien we in \engels{expert mode} zitten, kunnen we ook nog de startsector specifi\"eren en bepalen of het een primaire of een logische partitie wordt.
135    
136  Het opsplitsen van de harde schijf in partities is \'e\'en van de belangrijkste stappen in het installatieproces. Het juist kiezen van de grootte van de partities is van primordiaal belang. Dit kan later veel admin-problemen voorkomen. Het \engels{resizen} van partities is immers niet zo gemakkelijk (zoniet onmogelijk).  Het opsplitsen van de harde schijf in partities is \'e\'en van de belangrijkste stappen in het installatieproces. Het juist kiezen van de grootte van de partities is van primordiaal belang en kan veel admin-problemen voorkomen. Het \engels{resizen} van partities is immers niet gemakkelijk, zoniet onmogelijk. Voor de rootpartitie zijn drie tot vier Gigabytes ruim voldoende om de meeste Mandrake packages te installeren. Over de homepartitie valt minder te zeggen: de nodige ruimte is afhankelijk van het aantal gebruikers en van wat die gebruikers daar allemaal wensen op te bewaren.
137    
138    
139  \subsection{Formateren van de partities}  \subsection{Formateren van de partities}
140    
141  \pixfig[ht]{./desktop/expertA7}{width=8cm}{im:10}{Formateren van de aangemaakte partities.}  \pixfig[ht]{./desktop/expertA7}{width=8cm}{im:10}{Formateren van de aangemaakte partities.}
142  Wanneer dit gebeurt is klikken we op \engels{Done} en komen we in het volgende scherm, weergegeven in figuur \ref{im:10}. Hierin worden de te formateren schijven geselecteerd. Door te klikken op het knopje \engels{advanced} kunnen we aansterren welke partities moeten nagekeken worden op \engels{bad blocks}.  Wanneer het partitioneren gebeurd is klikken we op \engels{Done} en komen we in het volgende scherm, weergegeven in figuur \ref{im:10}. Hierin worden de te formatteren schijven geselecteerd. Door te klikken op het knopje \engels{advanced} kunnen we aansterren welke partities nagekeken moeten worden op \engels{bad blocks}
143    
144  \subsection{Aanduiden van de beschikbare CD's}  \subsection{Aanduiden van de beschikbare CD's}
145    
146  In het volgende scherm moet aangesterd worden welke Mandrake installatie CD's beschikbaar zijn. Normaal gezien zijn dit er drie. Maar met minder is ook mogelijk. Alleen is bepaalde software dan niet beschikbaar.  In het volgende scherm moet aangesterd worden welke Mandrake installatie-CD's beschikbaar zijn. Normaal zijn dit er drie. Met minder is ook mogelijk maar dan is bepaalde software niet beschikbaar.
147    
148  \subsection{Kiezen van de packages \label{im:packages}}  \subsection{Kiezen van de packages \label{im:packages}}
149    

Legend:
Removed from v.1.11  
changed lines
  Added in v.1.12

savannah-hackers-public@gnu.org
ViewVC Help
Powered by ViewVC 1.1.26