bugGNU Octave - Bugs: bug #40289, Document that low-level graphic...

 
 

bug #40289: Document that low-level graphic functions don't call newplot()

Submitted by:  None
Submitted on:  Thu 17 Oct 2013 02:39:10 PM UTC  
 
Category: DocumentationSeverity: 3 - Normal
Priority: 5 - NormalItem Group: Incorrect Documentation
Status: NoneAssigned to: None
Originator Name: Michael WagnerOriginator Email: -unavailable-
Open/Closed: OpenRelease: 3.6.4
Operating System: GNU/Linux

Add a New Comment (Rich MarkupRich Markup):
   

You are not logged in

Please log in, so followups can be emailed to you.

 

Fri 18 Oct 2013 02:48:05 PM UTC, comment #5:

FLTK is much better in the soon to be released 3.8 version, in fact it will become the default plotting toolkit.

Rik <rik5>
Project Administrator
Fri 18 Oct 2013 05:48:45 AM UTC, comment #4:

You're right. If I try fltk it works. Unfortunately it looks a bit strange in the graphics window as well as in a print to pdf (at least at my system - actual archlinux with standard octave package 3.6.4).

I did not know about the behavior with a supposed hold on. Thank you for letting me know.

Michael Wagner <mwagner>
Thu 17 Oct 2013 04:28:22 PM UTC, comment #3:

This is the intended behavior. The low-level graphics objects always add themselves to the current axis (equivalent to hold on). If you want to prepare a figure to receive a new plot you should use a high-level plotting routine, or call newplot() yourself directly, but that is discouraged.

So, instead of using line() (low-level) use plot(). Instead of surface (low-level) use surf(). Et cetera, et cetera.

Rik <rik5>
Project Administrator
Thu 17 Oct 2013 03:17:34 PM UTC, comment #2:

It is intended behavior that the surface function adds the surface object to the current axes instead of replacing any existing plot. That's compatible with the Matlab behavior.

I agree that Octave's documentation could be clearer on that point.

John W. Eaton <jwe>
Project Administrator
Thu 17 Oct 2013 03:12:48 PM UTC, comment #1:

I think this bug is specific to gnuplot. Making the figure invisible doesn't disable gnuplot.

Try the following:

For me, the axis location moves to the right.

John W. Eaton <jwe>
Project Administrator
Thu 17 Oct 2013 02:39:10 PM UTC, original submission:

When producing surface plots on an existing figure, apparently a hold on is assumed:

After a surface plot no change of the axislocation property is possible:

It does not depend on gnuplot as it is the same with a print with the following example:

Anonymous

 

(Note: upload size limit is set to 16384 kB, after insertion of the required escape characters.)

Attach File(s):
   
   
Comment:
   

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

Carbon-Copy List
  • -unavailable- added by mwagner (Posted a comment)
  • -unavailable- added by rik5 (Posted a comment)
  • -unavailable- added by jwe (Posted a comment)
  • -unavailable- added by None (Submitted the item)
  •  

    Do you think this task is very important?
    If so, you can click here to add your encouragement to it.
    This task has 0 encouragements so far.

    Only project members can vote.

     

    Please enter the title of George Orwell's famous dystopian book (it's a date):

     

     

    Follow 4 latest changes.

    Date Changed By Updated Field Previous Value => Replaced By
    Thu 17 Oct 2013 04:28:22 PM UTCrik5CategoryPlotting with gnuplot=>Documentation
      Item GroupOther=>Incorrect Documentation
      Summaryassumed hold on before surface plot and no change of axislocation afterwards=>Document that low-level graphic functions don't call newplot()
    Thu 17 Oct 2013 03:12:48 PM UTCjweCategoryPlotting=>Plotting with gnuplot

    Back to the top


    Powered by Savane 3.1-cleanup