bugGNU GRUB - Bugs: bug #46133, Grub menu is very slow at...

 
 

You are not allowed to post comments on this tracker with your current authentication level.

bug #46133: Grub menu is very slow at responding to user input when running in higher resolution mode

Submitted by:  Peter Asplund <azp>
Submitted on:  Mon 05 Oct 2015 04:45:51 PM UTC  
 
Category: User InterfaceSeverity: Major
Priority: 5 - NormalItem Group: Software Error
Status: NonePrivacy: Public
Assigned to: NoneOriginator Name: 
Open/Closed: OpenRelease: 
Release: otherReproducibility: Every Time
Planned Release: 2.03+

Sun 08 May 2016 09:46:41 AM UTC, comment #1:

I can confirm this bug with version 2.02~beta2.

My screen resolution is 1680×1050 with an NVIDIA GPU. The input delay is around one second on each key press.

You can Google around, there are plenty of threads on various forums raising this issue: https://www.google.com/search?q=grub+2+input+delay

szotsaki <szotsaki>
Mon 05 Oct 2015 04:45:51 PM UTC, original submission:

Version: 2.02_beta2-r7 : 2 (Gentoo), but bug has been present since I switched to Grub2 a couple of years ago.

If Grub is configured to run at a higher resolution (1280x1024 or 1600x1200) the menu has a user input delay of several seconds. I have 6-8 entries in the menu, and if I press arrow down, the UI takes a couple of seconds before moving to the next entry.

My machine is an Intel Core i7@3.2 GHz with 16 Gb of RAM and an ATI Radeon R290, so the hardware should not be a problem.

I use two screen connected via DVI connections.

I currently don't have access to my computer, so I'm unable to paste my grub.conf.

This issue has been reported on many, many forums before, but there never seem to be any other solution than "If you revert to running it in 640x480 it's faster".

I really hope it is possible to improve the performance for the higher resolution as well.

Examples of bug reports:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=477083
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=822123
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/grub2/+bug/480159
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=279954

I really hope this can be solved soon.

Peter Asplund <azp>

 

No files currently attached

 

Depends on the following items: None found

Items that depend on this one: None found

 

Carbon-Copy List
  • -unavailable- added by szotsaki (Posted a comment)
  • -unavailable- added by phcoder (Updated the item)
  • -unavailable- added by azp (Submitted the item)
  •  

    Do you think this task is very important?
    If so, you can click here to add your encouragement to it.
    This task has 0 encouragements so far.

    Only logged-in users can vote.

     

    Please enter the title of George Orwell's famous dystopian book (it's a date):

     

     

    Follows 1 latest change.

    Date Changed By Updated Field Previous Value => Replaced By
    Wed 02 Mar 2016 02:13:52 PM UTCphcoderPlanned ReleaseNone=>2.03+

    Back to the top


    Powered by Savane 3.1-cleanup1